Süti beállítások

Válassza az ADAC 2021-s tesztgyőztes nyári gumiját!

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Ha a magyarok közel feléhez hasonlóan Ön is tervez utazást idén nyárra, méghozzá saját autóval – ami a vírushelyzetben a legbiztonságosabb megoldás –, akkor különösen fontos, hogy téli gumijait megfelelő – optimális esetben: új – nyári gumira cserélje le. A minőség természetesen ebben az esetben sem elhanyagolható kérdés, épp ezért igyekszünk segíteni a legjobb nyári gumiabroncs megtalálásában.

sommerreifentest-2021-golf-heck-2102-720x540.jpgHa a magyarok közel feléhez hasonlóan Ön is tervez utazást idén nyárra, méghozzá saját autóval – ami a vírushelyzetben a legbiztonságosabb megoldás –, akkor különösen fontos, hogy téli gumijait megfelelő – optimális esetben: új – nyári gumira cserélje le. A minőség természetesen ebben az esetben sem elhanyagolható kérdés, épp ezért igyekszünk segíteni a legjobb nyári gumiabroncs megtalálásában.

Sajnos sokan még mindig nincsenek tisztában ezzel, de a nyári időszakban a téli gumiabroncsokkal nem vagyunk biztonságban, ugyanis ezek anyagösszetételük révén a nyári forróságban jobban kopnak, használódnak. A nyári gumikat ezzel szemben kifejezetten arra tervezték, hogy ellenálljanak a forró aszfalttal való súrlódáskor. A nyári gumi anyaga a télinél szilárdabb, keményebb gumikeverék, amely 7 Celsius fok felett biztosítja a megfelelő tapadást és kopásállóságot. Nem elhanyagolható ok emellett a nyári gumik használatára az üzemanyag-takarékosságuk, ami különösen fontos szemponttá válhat akkor, ha hosszabb utazásra indulunk.

Ki lesz a nyerő?

De vajon melyik abroncs a legjobb? A választ az ADAC 2021-es nyárigumi-tesztje adta meg, ezúttal a nagyon népszerű 205/55 R16 méretben. A teszten összesen három nagyon jól kiegyensúlyozott gumiabroncs érte el az általános „jó” értékelést, és esik ezért a különösen ajánlott kategóriába. Ezek közül is érdemes kiemelni a Continental PremiumContact 6 gumiabroncsát, amelynek előnyei közt a száraz utakon való jó kezelhetőségét sorolták fel, illetve azt, hogy egy még nedves körülmények között is kiegyensúlyozott gumiabroncsról beszélünk. Egyetlen hátrányaként a megnövekedett üzemanyag-fogyasztást rótták fel neki. Összességében a Continental PremiumContact 6 egy jó, átfogó csomagot nyújt, nedves úton pedig különösen lenyűgöző teljesítményt mutat: a nedves kezelési kritériumban ugyanis messze a legjobb minősítést kapta.

A Continental prémium nyári gumiabroncsa, a kompakt és középkategóriás autókhoz, sportos és SUV modellekhez egyaránt megfelelő PremiumContact 6 sikeresen ötvözi a kimagasló kényelmet a sportos kezelhetőséggel. A Continental márkától már megszokott legmagasabb biztonsági színvonal megtartása mellett precíz irányíthatósággal és kiemelkedő környezeti tulajdonságokkal is rendelkező modell az elődjénél 15%-kal jobb kopástűréssel és 5%-kal alacsonyabb gördülési ellenállással rendelkezik. Széles méretválasztékban gyártják, és akár 300 km/h-s sebességgel is használható.

Egy hátrányok nélküli gumiabroncs

Érdemes még megemlíteni a tesztről a szintén dobogós helyezést elért Speed-Life 3-at a Semperit-től. A Continental csoport másodmárkája szintén mindenhol jól teljesített. Egy nagyon kiegyensúlyozott gumiabroncsról beszélünk még nedves körülmények között is, amely száraz utakon jó kezelhetőséget mutatott. Noha nedves úton kissé rosszabb teljesítményt mutatott, de a gördülési ellenállása, vagyis az üzemanyag-fogyasztás szempontjából legyőzi a PremiumContact 6-ot. Hátránya egyáltalán nem mutatkozott a teszten.

sommerreifentest-2021-monteure-2102-720x540.jpgA Semperit Speed-Life 3 nagy előnyei közé sorolható a száraz úton való pontos kezelhetősége: a nagy mintázati merevség biztosítja a pontos kormányzást és a nagyobb vezetési stabilitást, különösen kanyarodáskor. A finom mintázatú bordaszerkezet kiegyensúlyozott nyomáseloszlást biztosít az érintkezési felületen, és kevesebb gördülésből eredő súrlódást, valamint megnövelt futásteljesítményt biztosít. Optimalizált mintázati geometriája pedig jobb vízeloszlást, több tapadást és ezáltal jobb irányítást biztosít vizes körülmények között történő kormányzás és fékezés során.

A dobogósok

A teszten a három dobogós abroncs egyébként a Continental PremiumContact 6, a Semperit Speed-Life 3 és a Bridgestone Turanza T005 lett, ezek kaptak „Jó” értékelést. Három igen kiegyensúlyozott gumiabroncsról beszélünk, amelyek száraz és nedves utakon egyaránt jó kezelhetőséget mutattak. A Bridgestone Turanza T005 esetében ehhez még hozzájárul előnyként az alacsony üzemanyag-fogyasztás, míg hátrányaként említhető a megnövekedett külső zaj. A Continental PremiumContact 6 hátrányos tulajdonsága, mint említettük, az, hogy több üzemanyagot fogyaszt, míg a Semperit Speed-Life 3 esetében semmiféle hátrányról nem tudtak beszámolni a teszten.

A szezonális abroncscsere kiváló alkalom a gumiabroncsok állapotának felmérésére és az esetleges cseréjükre vonatkozó döntés meghozatalára. Ne szalasszuk el az alkalmat, már csak azért sem, mert a biztonságos nyaralás feltétele, hogy jó minőségű, az igényeinknek megfelelő, és semmiképpen sem elhasználódott gumiabronccsal szereljük fel kocsinkat!

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót