Süti beállítások

Fókuszban az olcsó nyári gumik

2022/12/12
Gumiabroncs hírek
A tavasz közeledtével sokan keresik az olcsó nyári gumikat. Érdemes lehet még a szezon előtt jóval beszerezni ezeket az abroncsokat, hisz sokszor találkozhatunk jó árakkal, hatalmas akciókkal, leértékelésekkel. Így akár egy prémium kategóriás abroncsot is ki lehet fogni alacsony áron. De még mindig ott vannak a középkategóriás és a budget-kategóriás abroncsok. Utóbbiakból egyre több jelenik meg a piacon.

A tavasz közeledtével sokan keresik az olcsó nyári gumikat. Érdemes lehet még a szezon előtt jóval beszerezni ezeket az abroncsokat, hisz sokszor találkozhatunk jó árakkal, hatalmas akciókkal, leértékelésekkel. Így akár egy prémium kategóriás abroncsot is ki lehet fogni alacsony áron. De még mindig ott vannak a középkategóriás és a budget-kategóriás abroncsok. Utóbbiakból egyre több jelenik meg a piacon.

A felhasználói vélemények általában hiteles képet nyújtanak ezekről az abroncsokról, vannak olyanok, melyeket semmiképp nem ajánlanak, és vannak olyanok, melyekről meglepően pozitív a tapasztalat. Nincs azonban általánosan jó vagy rossz olcsó nyári gumi. Erről tanúskodnak azok a tesztek is, melyeket például a német autóklub, az ADAC végez. Ezen kívül több szervezet, szaklap teszteli folyamatosan az abroncsokat, hogy kiderüljön, melyek a kategóriájuk legjobbjai. Ezeken a teszteken azonban nem mindig születnek ugyanazok az eredmények, sőt, a legtöbb esetben eltérő sorrend alakul ki. Ezért érdemes a webáruházak vélemény rovatait is alaposan átböngészni. Hogy nehezebb-e olcsó nyári gumit választani, mint prémium kategóriást? Talán, de ez sem biztos, csak épp más szempontokat kell figyelembe venni.

Olcsó nyári gumi, amikor az ár számít a legjobban

Amit egyáltalán nem érdemes megtenni, az az, hogy kikeressük azt adott méretben a legolcsóbb gumit és már meg is vásároljuk. Nem biztos, hogy a legolcsóbb gumi a legkevésbé jó minőségű, de az biztos, hogy érdemes kiválasztani legalább négy-ötfélét, hogy azokat összehasonlítva megszülethessen a legjobb döntés. Persze aki olcsó kategóriájú abroncsot keres, más szempontokat kell figyelembe vennie. Melyek is ezek? Például a kopás, az üzemanyagfogyasztás, a a zajszint és a nedves úton való tapadás. Az olcsóbb árfekvésű abroncsok között keresgélőknek sem kell ugyanis lemondaniuk a biztonságról, sőt! Érdemes viszont kiszámolni, hogy ha egy kicsit többet rászán az ember, azzal mondjuk mennyi üzemanyagot spórolhat, mennyivel több ideig nem kell az abroncsot lecserélni? Persze ezt forintra pontosan képtelenség kiszámolni, hisz nagyon sok múlik a vezetési stíluson, az útviszonyokon, távolságokon és nem mellesleg az üzemanyagárakon is.

Olcsó és jó nyári gumi – ez mindenki álma

Az olcsó nyári gumik esetében a zajszint és a kopás csak az egyik dolog, ezek az abroncsok általában nem úgy teljesítenek vizes, nedves úton, mint felsőbb kategóriájú társaik. Az is nagyon fontos, hogy milyen autóra kerül is az adott abroncs. Egy nagy teljesítményű autó számára nem érdemes alacsonyabb minőségű abroncsot választani, hisz nagy csalódás lesz, ha nyáron nem tudjuk kihasználni az autónk teljesítményét. Aki pedig nem szeretne erről lemondani, az inkább vásároljon jobb minőségű abroncsot.

Fékezés, kanyarodás, nagy sebesség? Ezek tekintetében egy olcsó nyári gumi mindig elmarad a prémium társaktól. Így azoknak ajánlják, akik kis sebességgel, keveset és ritkán vezetnek, akik nem használják például nedves úton az abroncsot. Persze ez így elég érdekesen hangzik, de egyre több ilyen autós van. Akik nem feltétlenül anyagi megfontolásból, de ilyen autózási szokásokkal rendelkeznek. Ilyen esetben pedig nem is lenne érdemes egy többször annyiba kerülő prémium abroncsot beszerezni. Ez persze fordítva is igaz, sőt, egy nagy teljesítményű autó számára akár balesetveszélyes is lehet az, ha olyan abroncsot választunk, ami nem képes igazodni ehhez a nagy teljesítményhez. Az autó négy tenyérnyi felületen érintkezik az úttal és hiába sok a lóerő, ennek a négy tenyérnyi felületnek bizony jól kell tapadnia.

Mennyibe is kerül az olcsó nyári gumi?

Ez méret kérdése elsősorban, annyi biztos, hogy tízezer forint körül már lehet olcsó nyári gumit vásárolni. Itt is minden esetben érdemes az akciókat keresni, hisz akár középkategóriás abroncsokat is találunk ezen az áron. Minden esetben fontos, hogy a pontos méretet adjuk meg, hisz az autó gyártója által megadott mérettől nem szabad eltérni. Az árat tehát a méret is nagyban befolyásolja, lehet, hogy egy kisebb, keskenyebb, kisebb átmérőjű abroncsot már tízezer forintért megkapunk, ugyanezt a típust pedig nagyobb méretben nyilván drágábban lehet beszerezni. Az akciók figyelése mindig jó döntés, hisz ha adott esetben tízezer forinttal számolunk is, ami tényleg a legolcsóbb, akkor is a négy abroncs negyvenezer forint. Ami nem kis kiadásnak számít.

Melyek az olcsóbb kategóriájú abroncsok?

Például a Debica, a Sava – ha csak a közeli országok gyárait nézzük, az előbbi lengyel, az utóbbi szlovén alapítású abroncsgyár, ma már mindketten a Goodyear égisze alatt gyártják abroncsaikat. Aztán itt van egy hazai gyártó, a Taurus, ami ma már a Michelin csoport részeként működik. Viszonylag új szereplő, jó árakkal, a Point-S hálózat, a Continental család tagja. De sok-sok olcsóbb kategóriás abroncs van még? Matador, Laufenn, Royal-Black, Barum, Sailun, Kormoran. A választásban pedig valóban az ismerősök, barátok tapasztalatai, a felhasználói vélemények, a tesztek eredményei nyújthatnak nagy segítséget. Hisz olcsó nyári gumi létezik jó minőségben, csak meg kell találni.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót