Süti beállítások

Útmutató gumiabroncs vásárláshoz

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Mikor kell gumiabroncsot cserélnünk?

Először is, ha a gumiabroncs sérülésénél lehetőség nyílik a javításra, akkor csere helyett a javítás lehetősége mellett is dönthetünk. A gumiabroncsokat jó eséllyel lehet javítani, ha leereszkedett állapotban nem közlekedtünk velük, ha a sérülés csak az abroncs futófelületi részét érinti (az oldalfalat egyáltalán nem), és ha a gumidefekt 1/4 hüvelyknél kisebb.

A gumiabroncs kereskedőnek vagy az autó szerviz szerelőjének a sérülések vizsgálata közben el kell mozdítania a gumit a keréktárcsáról, majd kívül-belül ellenőriznie kell a gumikereket mielőtt megállapítja, hogy javítható-e vagy sem.

Futófelületi kopás esetén a gumiabroncsokat másfajta sérülések bekövetkezése nélkül is szükséges lehet kicserélni. Mivel a gumiabroncsok nyomásszintjének ellenőrzése havonta egyszer ajánlott, érdemes ilyenkor a sérüléseket és a kopás mértékét is megvizsgálni. Győződjünk meg arról is, hogy a futófelületek egyenletesen kopnak andndash; ha az egyik oldal csupaszabb vagy láthatóan gyorsabban kopik, mint a másik oldal, indokolt lehet a gumik kiegyenlítése vagy forgatása is.

Fillér teszt: a gumiabroncsokat kétségtelenül ki kell cserélnünk, ha a futófelületi mélység 2/32 hüvelyk alá zuhan. A kopás mértékét legegyszerűbben egy pénzérme segítségével állapíthatjuk meg. Vegyünk egy 10 forintos pénzérmét, és helyezzük azt a címerrel lefelé a futófelület legsekélyebb részére. Ha a címer teljesen látható marad, a gumiabroncsot ki kell cserélni.

A gumiabroncs méreteinek és típusainak értelmezése

Miután megállapítottuk, hogy új abroncsra van szükségünk, tudnunk kell azt is, hogy milyen méretű, illetve milyen típusú gumiabroncsokat keressünk.

A járművünknek megfelelő gumiméret általában a vezetői oldal ajtókeretében lévő matricán (a matrica akkor látható, ha az ajtó nyitva van) vagy a tulajdonosi kézikönyvben található. A gumiabroncs méretét továbbá akkor is meghatározhatjuk, ha leolvassuk az oldalfalán feltüntetett betű- és számsorozatot.

Tételezzük fel, hogy a gumiabroncs oldalfalán a következő található: P215/65R15 89H.

A P a gumiabroncs-típus rendeltetésére, jelen esetben a személygépkocsira (passanger cars) utal. Ha teherautót vagy terepjárót vezetünk, az oldalfalon lévő kód a könnyű teherautók (light truks) LT kezdőbetűit tartalmazza.

A példánkban szereplő 215 az oldalfal szélességét jelöli, vagyis oldalfaltól oldalfalig mérve a szélesség 215 mm.

A 65 az abroncs oldalarányát, vagyis a magasság és szélesség egymáshoz viszonyított arányát mutatja. Esetünkben a 65-ös szám azt jelenti, hogy az abroncs magassága 65%-ban egyezik meg az abroncs szélességével.

Az R egyszerűen azt jelenti, hogy a gumiabroncs radiál felépítésű, a rétegek tehát radiálisan futnak.

A 15 a kerék átmérőjére utal- esetünkben a kerék szélessége az egyik végétől a másikig 15 hüvelyk.

A 89 az abroncs terhelési index számára, a andbdquo;Handrdquo; pedig a gumiabroncs sebességi besorolására vonatkozik. Az értékek közül mindkettő pontosan megfelel a gumiabroncs ipar által megállapított táblázat tényleges számadatainak.andnbsp; Ebben az esetben a 89-es terhelési index azt jelenti, hogy a gumiabroncs maximális légnyomás esetében 1279 fontot (súlymérték) képes fenntartani, a H típusú sebességi besorolás pedig azt jelenti, hogy a gumiabroncs maximum 130 mérföld/óra sebességet képes megbírni. A terhelési index, illetve a sebességi besorolás adatait összefoglaló táblázatot megtalálhatjuk az interneten is, de az abroncskereskedőnk is kiválóan tájékoztathat arról, hogy melyik gumiabroncs felel meg leginkább a járművünk igényeinek.

A következő lépésben meg kell határoznunk a járművünk számára legmegfelelőbb gumiabroncs típust. Tömérdek típus közül válogathatunk: nyári, négy évszakos és téli gumik, teljesítmény orientált, nagy teljesítményű, túra abroncsok stb.

Az új abroncsoknak mindenekelőtt a vezetési igényeinknek kell megfelelniük. Gondoljunk a legjobb és a legrosszabb körülményekre, amelyek közt vezetni lehet. Olyan területeken élünk, ahol a tél havat, jeget eredményezhet vagy a hőmérséklet akár 45 fok alá is elhúzódhat? Ha igen, győződjünk meg arról, hogy a téli hónapokban téli gumikat, a melegebb hónapokban pedig négy évszakos gumikat szereltünk fel.

Esetleg olyan esős vidéken élünk, ahol sokszor kell nedves útburkolaton vezetnünk? Ha igen, válasszunk olyan gumiabroncsot, amely jó nedvesség-kezelő képességekkel rendelkezik.

Ami az utazási kényelmet illeti, a lágy, enyhe kocsikázást vagy az erőteljesebb, keményebb abroncsokat igénylő sportosabb vezetést kedveljük inkább? A teljesítmény orientált és az ultra nagy teljesítményű gumiabroncsokhoz képest a túra abroncsok lágyabb gördülést biztosítanak, mivel elsősorban sportautókra vagy olyan vezetők számára tervezték, akik kicsit igényesebbek a jármű teljesítményét illetően.

Minél több konkrét információt tudunk megadni az abroncs kereskedőnknek, annál jobban segíthet bennünket a járművünknek legmegfelelőbb gumiabroncsok kiválasztásában. Megadhatjuk a közúti zajjal kapcsolatos preferenciáinkat, az üzemanyag fogyasztásra vonatkozó információkat, illetve azt a mérföld teljesítményre utaló számot, amennyit az abroncs megbír. Tapasztalatuknak köszönhetően az abroncskereskedők szinte bármilyen típusú vezető számára képesek ideális gumiabroncsot választani, és ami a gumiabroncs állományt illeti, a vásárlók erre vonatkozó visszajelzéseit is kiválóan ismerik.

Gumiabroncs vásárlás

Most, hogy tudjuk, milyen típusú gumiabroncsot keresünk, ideje összehasonlítani a márkákat és az árakat is. Fontos, hogy a kopásra vonatkozó garanciákat, a vásárlók elégedettségével kapcsolatos garanciákat, illetve a gyártók által meghatározott garanciákat is összehasonlítsuk.

Mint általánosságban, a gumiabroncsokkal kapcsolatban is érvényes, hogy annyit kapunk, amennyit fizetünk. Mérettől és típustól függően a járművünkre alkalmas gumiabroncsok az ár tekintetében valószínűleg nagy árkülönbségeket mutathatnak. Ennek következtében rendkívül lényeges, hogy a kopásra vonatkozó garanciákat megfelelően hasonlítsuk össze, hiszen egy 40.000 mérföld garanciájú gumiabroncs például biztosan nem tart annyit, mint egy 80.000 mérföld garanciával rendelkező abroncs.

Amikor az árakat fontolóra vesszük, figyeljünk az autónk korára, arra, hogy mennyi ideig szeretnénk az autót megtartani, hány mérföldet vezetünk általában, és hogy milyen gyakran cseréljük a gumiabroncsokat. Továbbá ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a prémium és az elsőrangú gumiabroncs márkák általában jóval drágábbak, ez azonban nem jelenti azt, hogy a középkategóriás, alacsonyabb árfekvésű márkák nem minőségi abroncsokat kínálnak.

Az abroncs kiválasztását illetően mindenképp konzultáljunk az abroncs kereskedőnkkel, mielőtt végleges döntést hoznánk. A sajátos gumiabroncs márkákkal kapcsolatos részletes tájékoztatásért pedig látogassunk a gyártó weboldalára.

Még több gumiabroncs vásárlási, illetve gumiabroncs karbantartási ötletért látogassunk az abroncsgyártók honlapjaira, hiszen a legtöbb egyszerűen megérthető útmutató ezeken a honlapokon található. Íme, néhány ezek közül, amely kifejezetten gumiabroncs vásárlási ötletekkel gazdagíthat bennünket:

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót