Süti beállítások

Mire figyeljünk, ha 215 55 R17 nyári gumit keresünk?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Elsősorban a méretre, hogy pontosan adjuk meg a webáruházban, vagy a gyártó oldalán: 215 55 R17 nyári gumi. Ez az alap. Ettől nem szabad eltérni. Hogy milyen méretű abroncsra van szükség, azt mindig az autó gyártója határozza meg. Azonban ezen a három adaton kívül van még sok más is, amit beállíthatunk, ha nyári gumit keresünk. 

 

Elsősorban a méretre, hogy pontosan adjuk meg a webáruházban, vagy a gyártó oldalán: 215 55 R17 nyári gumi. Ez az alap. Ettől nem szabad eltérni. Hogy milyen méretű abroncsra van szükség, azt mindig az autó gyártója határozza meg. Azonban ezen a három adaton kívül van még sok más is, amit beállíthatunk, ha nyári gumit keresünk. 

 

Az alapvető fontosságú mégis ez a három, a szélesség, ami ez esetben 215 milliméter, az oldalfal aránya ehhez képest, ami itt 55, végül pedig az átmérő, ami 17 hüvelyk (col, vagy inch). Ezen kívül tovább is szűkíthetjük a webáruházak találatait, például a súlyindex vagy a sebességindex szerint. A súlyindex azt jelenti, hogy az adott abroncsot maximálisan mekkora súllyal lehet terhelni úgy, hogy még biztonságos legyen a vele való közlekedés. Ennek különösen a nagy súlyú autók esetében van jelentősége. A gumigyártók egyre inkább fejlesztenek nagyobb terhelhetőségű gumikat, hiszen az autók is egyre nehezebbek. Gondoljunk csak a hibrid autókra, melyeknél a benzines és az elektromos motor együttes súlya megnöveli az autó tömegét. A sebességindex is egy mutató, ezt egy számmal jelzik, de az interneten egyszerűen megkereshetjük, hogy melyik számhoz milyen maximális sebességérték tartozik. 

 

Ezen kívül még több más lehetőség is van, például megnézni, hogy az abroncs defekttűrő-e. Sokan kifejezetten ilyen nyári gumit keresnek 215 55 R17 méretben is, ez esetben, ha defekt történik, akkor nem szükséges az azonnali kerékcsere, 80 kilométer/órás sebességgel tovább lehet közlekedni. Sokszor pontosan olyan helyen történik a baj, például éjszaka egy autópályán, ahol elég kockázatos lenne a csere. Egyre több gyártó gyárt defekttűrő abroncsokat, a vásárlók pedig egyre jobban szeretik is ezeket. 

 

Fontos azt is megnézni, hogy az abroncs címkéjén milyen értékek szerepelnek, ezek 2021 májusa óta egységesek az unióban. A-tól E-ig láthatjuk az osztályozást, csakúgy, mint a műszaki cikkek esetében, itt azonban nem energiafogyasztást jelentenek, hanem például a nedves úton való tapadást. Az A a legjobb, az E a legrosszabb. Ugyanígy A-tól E-ig kategorizálják az üzemanyag-fogyasztást is, itt is az A a legjobb. Ezen kívül a címkén még rajta van az is, hogy milyen az adott gumi zajszintje. De még így sem lehetünk biztosak abban, hogy jót választunk, hisz több tucat abroncs rendelkezik ugyanolyan paraméterekkel. 

 

215 55 R17 nyári gumi – nézzük meg a teszteket, olvassunk fórumokat

Ahhoz, hogy átfogóbb képet kaphassuk az adott abroncsról, érdemes megnézni a különböző objektív tesztek eredményeit, például az ADAC teszteket. Ezen kívül pedig azokat a fórumokat is bátran tanulmányozhatjuk, ahol más vásárlók osztották meg az adott termékkel kapcsolatos tapasztalataikat. Ilyenkor azt is látjuk, hogy az általunk fontosnak tartott szempontok alapján, hogy teljesít az adott gumi. A vélemények mellett a teszteket is nézzük ilyen szemmel, ne csak a rangsort, hanem azt, hogy a számunkra fontos dolgok esetében, hogy áll az adott gumi. 

 

Melyek lehetnek ezek a szempontok? Például a vizes úton való tapadás. Aki számára fontos, hogy a nedves úton jól tapadjon, jól irányítható és fékezhető legyen az abroncs, bátran válassza a Michelin Pilot Sport 4 nyári gumit, vagy a Dunlop SP Sport Maxx RT2 modellt, de ugyanígy jól jár, ha a Continental ContiPremiumContact 5 vagy a PremiumContact 6 abroncsot választja. Jó választás a finn Nokian Wetproof modellje, mint ahogy a Poweproof is. 

 

Télen talán kicsit több figyelem fordul az aquaplaning felé, a vízen felúszásnak azonban nyáron is nagy kockázatai vannak. Ilyenkor az abroncs és az út közötti kapcsolat megszűnik a sok víz miatt, az autó pedig irányíthatatlanná válhat. Az aquaplaning elleni védelemben kiemelkedik a Dunlop SP Sport Maxx RT 2 abroncs, a Michelin Pilot Sport 4, a Goodyear Efficient Grip Performance, a Falken Ziex ZE310 Ecorun modellje, valamint a Vredestein Ultrac Satin abroncs. 

 

A legtöbb nyári gumi jól teljesít a száraz úton, inkább a nedves úton való irányíthatóság és fékezhetőség tekintetében gyengébbek. A száraz utakon való biztos tapadás, kanyarstabilitás nagyon fontos, hisz míg a téli vezetés nem az élményekről és az élvezetről szól, addig nyáron bizony sokan szeretnék élvezni a sebességet, a magabiztosságot a volán mögött. A Michelin Pilot Sport 4 kitűnő választás, mint ahogy a Continental PremiumContact 6 abroncs is, és egy középkategóriás nyári gumi, a Hankook Ventus Prime 3 is bekerült a legjobbak közé a száraz úton való teljesítményét tekintve. A Dunlop fent említett modellje száraz úton is kiváló, mint ahogy a Bridgestone Turanza T005 vagy a Pirelli Cinturato P7 is.

 

Ha pedig valakinek az az elsődleges szempont, hogy az abroncs mennyire csendes, akkor ez alapján is bátran választhat. Például az Apollo Aspire XP-t, vagy a Vredestein Ultrac Satin nyári gumit. A csendesebbek közé tartozik a Michelin Primacy 4, és a Dunlop SP Sport Maxx RT2 abroncs is. A fentieken kívül több más szempontot is figyelembe vehetünk, a vásárlásnál azonban a legfontosabb a pontos méret megadása: 215 55 R17.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót