Süti beállítások

Milyen téli ellenőrzések szükségesek még a téligumi 185/60r14 szett beszerzése mellett?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

A téligumi 185/60r14 beszerzése után érdemes figyelmünket a téli ellenőrzésekre fordítanunk. Ilyen lehet a légszűrő, a hajtószíjak, a tömlő, a hűtő-fűtő rendszer, a motortér, az ajtó gumitömítéseinek ellenérzése is. Sokan talán nem is gondolnák, hogy ezek is fontosak a téli üzembe helyezés előtt.

Nézzük meg konkrétabban, hogy a téligumi 185/60r14 beszerzése mellett milyen ellenőrzések fontosak

Ha egy eltömődött szűrő van a kocsiban, akkor az, nagymértékben rontja a motor teljesítményét és megnöveli az üzemanyag fogyasztást is.  Hiába takarékos a téligumi 185/60r14, amit beszereztünk, ha erre nem figyelünk oda. Körülbelül 10 000 kilométerenként, amikor amúgy is olajat cserélünk az autóban érdemes ezt is cserélni. A gyakori poros helyen való autózás esetén biztosak lehetünk abban, hogy ez a csere elengedhetetlen. A hajtószíjak és a tömlő mind hosszú életűek, de nem mondhatjuk, hogy örökéletűek. Az elhasználódási folyamatot nagyban gyorsítja a hideg idő. Az ékszíjak, amelyek a generátort hajtják meg, jelentős igénybevételnek vannak kitéve. Télen sokkal gyakrabban használjuk, mert többet töröljük az ablakot, gyakrabban kapcsoljuk be a szélvédő fűtést és sokkal többször használjuk a ködlámpát.

téligumi 185/60r14Télen a következő fontos ellenőrzés a hűtő-fűtő rendszerre irányuljon. A leolvasztás és a párátlanítás elengedhetetlen ahhoz, hogy a gépjármű mozgásban legyen. Ha a hidegben el is akadunk autónkkal, akkor várakoznunk kell, ha pedig nem üzemel a fűtés a kocsiban, akkor bizonyára nem lesz túl melegünk. A motortér ellenőrzése is fontos téli feladat. Itt érdemes az akkumulátorra némi időt szentelni.

Tisztítsuk meg a pólusokat, és ha alkalmunk nyílik rá, akkor ellenőriztessük le a teljesítményét is. Mentesítsük a korróziótól a sarukat is, ezt megtehetjük kontaktspray segítségével. Ha ez nincsen kéznél, akkor a glicerin és a zsír is megteszi. A 3 évesnél idősebb akkumulátorokat mindenképpen méressük be szervizben, mert kiszámíthatatlanok a teljesítményt illetően. Ha 50%-nál is több a csökkenése a teljesítmények akkor még a végén elindítani sem tudjuk télen az autót. Ha télen egy hővédőt szerelünk az akkumulátorra, akkor nem tud lehűlni és jobban is fog teljesíteni. Nézzük át a gyújtógyertyák vezetékeit is.

Ezt mindig álló motornál tegyük. Töredezett vezetékekkel ne vágjunk neki a télnek, még ha a legjobb téligumi 185/60r14 fut is az autó alatt. Az ajtók gumitömítéseit is vegyük górcső alá, és azokat vagy glicerinnel, vagy szilikonos speciális ápolóval kezeljük le. Sokat segíthetünk ezzel a módszerrel a téli befagyások ellen. A tél a gyönyörű fényezést sem kíméli autónkon. A sós és latyakos lé károsítja a festést. Ha egy a lakkozás típusához illő viaszréteget kenünk a fényezésre, akkor ezeket a károkat is teljes mértékben kiküszöbölhetjük.

Érdemes inkább a viaszra költeni, mint újrafényeztetni a karosszériát, arról nem beszélve, hogy a takarítása is sokkal könnyebben fog megvalósulni. Nem utolsó sorban nem elég tényleg az új téligumi 185/60r14, ha nincsen elég üzemanyag az autóban. Télen soha ne essünk abba a hibába, hogy alig van üzemanyag a tankban, mert ha elakadunk egy olyan helyen ahol nincsen a közelben benzinkút, akkor bizony nagy bajba kerülhetünk.

A lényeg, hogy a téligumi 185/60r14 felszerelése után rögtön lássunk is neki az ellenőrzéseknek, hogy a téli időjárásnak megfelelően felkészült autóval vághassunk neki a hosszabb vagy rövidebb balesetmentes közlekedésnek. 

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót