Süti beállítások

Milyen esetekben ne üljön a autó volánja mögé?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek
Bárhová is indul útnak, a legfontosabb szempont mindig az legyen, hogy közlekedésben teljes figyelemmel, tiszta fejjel biztonságosan tudjon részt venni. Az autó egy nagyon veszélyes üzem, ezt sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, csak az lebeg a szemük előtt, hogy mihamarabb oda szeretnének érni valahova, pedig ezt csak másodlagos szempont lehet a biztonság mögött.

Milyen esetekben ne vezessünk autót semmilyen körülmények között?

Ha fáradtak vagyunk. A fáradtságnak több negatív hatása is van a vezetés biztonságos voltát tekintve:

  • Az egyik ilyen hatás, hogy erősen romlik a látás minősége, ami könnyen balesetveszélyes helyzetbe sodorhatja az autóst, hiszen még az is előfordulhat, hogy nem veszi észre egy alapvetően veszélyes helyzet kialakulását.
  • Erősen lecsökken a megfelelő koncentráció szintje, ami ugyancsak a vészhelyzetek megoldásának sikerességét rontja.
  • Megnövekszik a reakció idő, így még ha észre is vesszük egy problémás helyzet kialakulását, nem tudunk időben reagálni.
  • Csökken a mozdulatok pontossága, koordináltsága is.
  • A figyelem hiánya miatt a hallás is leromlik.

A fáradtságnak több oka is lehet, például már eleve fáradtan indulunk útnak, vagy nem bírjuk az éjszakai vezetést, esetleg sokat ettünk, vagy pedig már hosszú ideje vezetünk pihenés nélkül.

A fáradtság kialakulását többféle módon is megelőzhetjük:

  • három, illetve négy óránként iktassunk be a vezetésbe körülbelül 20 percig tartó pihenéseket,
  • ha túl meleg van az autóban szellőztessünk ki, esetleg kapcsoljuk be a klímát,
  • tornáztassuk meg a tagjainkat, nyújtóztassunk a pihenők alkalmával,
  • soha ne együnk túl nagy mennyiségű ételt,
  • ne koncentráljunk folyamatosan valamelyik felfestett útjelző vonalra.

Alkoholos állapotban soha ne vezessünk! Ezt a törvény is kellő szigorral bünteti, tehát nincs értelme ezzel kockáztatni. Az alkohol hatására:

  • a reakciók belassulnak, és teljesen pontatlanná válnak,
  • a vezető látása homályossá válik, a látómező túlzottan beszűkül, ezzel szemben megnő a kockázatvállalási kedv, ami hamar vészhelyzetekbe sodorhatja a vezetőt. A leggyakoribb balesetveszélyek alkoholos állapotban a gyalogosok észre nem vétele időben, a figyelmeztető táblák teljes figyelmen kívül hagyása, a közlekedési szabályok be nem tartása, túlságosan nagy sebességgel végzett manőverek, melyek során azonnal túlkormányzás lép fel, amit az illető nem tud helyesen lereagálni.

Betegség esetén sem szabad a volán mögé ülni, ha még gyógyszert nem is fogyasztott a vezető, akkor is jelentősen csökken a vezetés minden lényeges elemére valló koncentrálás minősége, a rossz a közérzet vagy az esetleges fájdalmak elveszik a  figyelmet az útra való koncentrációtól. A betegség  miatt a vezetőt befolyásolhatják erős érzelmei, legyen az levertség, agresszió, vagy félelem. Másik negatív faktor betegség esetén a különböző gyógyszerek koncentrációra való hatása, ha gyógyszert szed,mindig kérje ki orvos véleményét a vezetést illetően, de ha az engedély dacára mégis alul koncentráltnak érzi magát az orvosságtól, kerülje az autóvezetést.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót