Süti beállítások

Hűvös autó klíma nélkül

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Tippek hűtésre

Az egyik legegyszerűbb és talán legolcsóbb megoldás, ha olyan parkolót keresünk, ami árnyékos. Tény, hogy sok esetben a városban már az is nagy szó, ha parkolóhelyet találunk, nemhogy még árnyékos is legyen. Ezt a megoldást akkor lehet legjobban alkalmazni, ha mindig egy helyre járunk autóval, például munkahelyre. Ebben az esetben meg tudjuk figyelni, hogy délután hol van nagyobb árnyék. Ha délután 5 körül szoktunk hazaindulni, akkor érdemes olyan helyet választani (ha van miből választani), ahová 12 óra után már nem süt a nap. Így megakadályozhatjuk, hogy az autónk, mire indulunk haza, felforrósodjon. Ha más megoldás nincs, akkor marad a fedett parkoló. Ezek amellett, hogy biztonságosak, a jégesőtől vagy madárpiszoktól is megvédik az autónkat.

Másik megoldás, ami szintén nem kerül sokba, és sok esetben megoldást nyújthat, ha a szélvédőt letakarjuk valamivel. Sokan ismerik azt az érzést, amikor autóba ülnének, de az ülés annyira forró, hogy szinte lehetetlen ráülni. A volánt pedig szinte képtelenség megfogni. Sajnos az üléshuzatok sem sokat segítenek, sőt, ha sötét színűek, akkor még inkább kellemetlenebb. Tanácsos ezért a nyári időszakra világos huzatot használni. Ha ez nem megoldható, akkor kényszermegoldásnak jó lehet, ha a szélvédőt takarjuk le. Erre jó választás lehet az újságpapír, illetve a direkt erre a célra gyártott szélvédő árnyékoló. Bár tény, hogy az autóban meleg lesz, de legalább a volán és az ülések nem fognak égetni.

Ha más megoldás nincs, akkor a volánra dobjunk egy törölközőt.

Ha mindenképp napos helyen kell parkolni, és a volánt sincs mivel letakarni, akkor sok autós azt választja, hogy résnyire nyitva hagyja az ablakot. Azonban ennek nagyon sok veszélye van, többek között, hogy így nagy esélyt adnak a tolvajoknak, hogy könnyedén feltörjék az autót. Sok helyen a rendőrök is kemény büntetést szabhatnak ki, ha észreveszik, hogy szándékosan lehúzva hagytuk az ablakot. Azt is gondoljuk meg, hogy ilyen esetben a biztosító sem fizet. Főleg abban az esetben, ha kiderül, hogy a résnyire nyitva hagyott ablak miatt törték föl az autót.

Hosszú út előtt és alatt

Ha indulni kell, de az autó nagyon forró, akkor gyors segítség lehet, ha az összes ajtót kinyitjuk, majd hagyjuk, hogy így hűljön ki az autó. Tény, hogy nem a legjobb megoldás, de hogy hatásos, azt senki nem vitatja. Általában 5 perc elég is ahhoz, hogy elviselhető legyen a hőmérséklet az autóban. Ha egy kis szerencsénk van, akkor a szél is rásegíthet a hűtési folyamatra.

Hosszú úton lehet megoldás, ha a hátsó oldalsó ablakot egy vékony textillel letakarjuk. Bár a rendőrök ezt nem nézik túl jó szemmel, de ha észreveszik, hogy kisgyerek ül az autóban, akkor elnézőek. Ez a módszer csak akkor válik be, ha oldalról süt a nap. Ha szembe vagy hátulról, akkor szinte semmit nem ér. Most már kaphatók kifejezetten az oldalsó ablakokra szerelhető napvédők. Ezek is nagyon jó szolgálatot tehetnek, hisz felfogják a nap erős sugarait.andnbsp;andnbsp;andnbsp;

Induláskor a forró autót még azzal is lehet hűteni, ha letekerjük az ablakokat. Ezt csak akkor lehet, ha sem az utasaink, se mi magunk nem vagyunk érzékenyek a huzatra. Amennyiben egyedül utazunk, jó választás, ha a hátsó két ablakot tekerjük le. Arra azonban oda kell figyelni, hogy bizonyos idő után álljunk meg és húzzuk vissza, mert ha nem, akkor az utazás végére bedagadhat a szemünk, a torkunk, de akár a fogunk is begyulladhat. Ezt ugyebár, mindenki szeretné elkerülni.

Azok, akik nagyon érzékenyek a huzatra, jobb, ha azt a megoldást választják, hogy résnyire húzzák le az ablakot, és a legkisebb fokozaton engedik a klímát. Ezzel hűvösen tartható az autó, mégsem fognak bedagadt szemmel vagy megfázva kiszállni az autóból. Azonban vannak olyanok, akik számára még ez is megterhelő. Nekik nincs más választásuk, mint tűrni a meleget, vagy csak kis időkre lehúzni egy picit az ablakot.

Ha már semmi más nem segít, akkor a taxisoktól kapott ötlet is megoldást nyújthat. Ez nem más, mint a nyakra helyezett nedves törölköző. Bár tény, hogy gyors enyhülést ad, szinte ilyen hamar fel is melegedik. Ezzel hosszú időn keresztül elég kellemetlen utazni. Inkább rövidebb távon lehet megoldás.andnbsp;

Ha a városban kell utaznunk, akkor sok esetben nem marad más megoldás, mint a klíma használata, főleg abban az esetben, ha sokat kell ki-be szállnunk az autóba. Azonban ilyenkor a sok ajtónyitogatás miatt amúgy is melegedik az autó.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a napon hagyott autóban akár pár perc alatt 50-60 fok is lehet. Ebben a hőségben nagyon gyorsan végzetes lehet az ücsörgés. Bízunk benne, hogy most már egyre több autós veszi komolyan ezt, és a gyerekét nem hagyja ott még pár percre sem. De ugyanilyen fontos, hogy a házi kedvencet se tegyük ki ennek a hőségnek. Kutyát, macskát sem szabad az autóban felejteni, hisz akár pár perc is az állat elvesztését jelentheti. Ha tudjuk, hogy olyan helyre készülünk, ahová nem engedik be, akkor ne is vigyük magunkkal.andnbsp;andnbsp;

A forró melegben, ha előrelátóak vagyunk, és bevetünk ezen praktikák közül egyet-kettőt, akkor könnyedén el tudjuk viselni még a legmelegebb napokat is.

Cikkünk alapjául ezt a forrást használtuk fel: http://ujszo.com/online/gazdasag/2010/07/26/hogyan-lehet-nyaron-klima-nelkul-lehuteni-az-autot

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót