Süti beállítások

A téli gumi még nem minden!

2022/12/12
Gumiabroncs hírek
A téli gumi az egyik legfontosabb kiegészítő abban az esetben, ha szeretnénk autónkkal biztonságosan közlekedni a leghidegebb időben, extrémen síkos útviszonyok között is. A téli gumi azonban összességében még nem minden, ez az abroncstípus ugyanis nem jogosít fel minket arra, hogy jeges vagy havas úton száguldozzunk, mindössze csak megadja számunkra a lehetőséget, hogy a megfelelő sebesség megválasztása mellett maximális biztonságban érezhessük magunkat a gépjárműben.

Ehhez azonban tudnunk kell néhány alapszabályt, amelyek betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy eljussunk egyik pontból a másikba. Ha ugyanis a jeges úton belecsúszunk egy másik autóba, azt nem foghatjuk rá majd a jeges útra, hiszen ugyanolyan vezetői hibát vétünk ilyen esetben, mintha nem adnánk meg az elsőbbséget, lévén nagy valószínűséggel nem jól mértük fel a helyzetet, és nem megfelelő sebességet választottunk a biztonságos közlekedéshez.

Téli gumiHa mindezt el szeretnénk kerülni, a téli gumi felszerelése mellett mindig végezzünk féktesztet az indulást követően, lehetőleg egyenes, és olyan útszakaszon, ahol nincs túl nagy forgalom, illetve cselekedetünkkel nem is akadályozzuk a forgalmat. Ezzel felmérhetjük, hogy az út csúszik-e, illetve például ötvenes tempónál mekkora fékútra számíthatunk. Ezzel életeket menthetünk, ezen felül pedig biztosan tudjuk majd, hogy milyen utazósebességet válasszunk a biztonságos közlekedéshez. Jó tanács, hogy amennyiben az autónkban van ABS, és a fékezés közben bekapcsol, már biztosan csúszós útfelületen vagyunk, vagy nem megfelelő téli gumi van az autónkon. Ha nem vagyunk biztosak az út állapotában, mindig haladjunk inkább lassabban és figyeljünk oda a forgalomra, ha mások sem sietnek, mi se tapossuk a gázpedált, mert annak beláthatatlan következményei lehetnek. Figyeljünk oda ezen felül a pedálok és a kormány kifinomult használatára is! Ha megcsúszunk, ne fékezzünk, ne nyomjuk be a kuplungot, ne rángassuk a kormányt, maradjunk higgadtak, és igyekezzük a legjobbat kihozni a helyzetből szimpla kormányzással és apró gázadásokkal. Ha beletaposunk a fékbe, azzal rendszerint csak nagyobb bajt okozunk!

Téli gumiNem csak a jeges, hanem már a havas utak is alaposan próbára tehetik képességeinket még téli gumi mellett is! Alapszabály, hogy ha előttünk már közlekedtek autók havas úton, és hagytak maguk után nyomvonalat, akkor igyekezzünk abban autózni, hiszen ebben a téli gumik már vélhetően alaposan meg tudnak majd kapaszkodni. A téli gumik legjobb tapadását mínusz fokokban érhetjük el, ezáltal például -20 Celsius fok esetében sokkal biztonságosabban vezethetünk, mint -1 fokban. Ezen felül mindig mérjük fel indulás előtt abroncsaink állapotát, és annak megfelelő sebességgel közlekedjünk. Ha túl kopott a gumi, sokkal lassabban haladjunk, ha pedig csak négy évszakos szettet tettünk fel korábban, szintén legyünk sokkal óvatosabbak, mert azokat inkább száraz, hideg időre találták ki.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót