Gumiszélesség teszt az ADAC-tól. A keskenyebb profilszélesség biztonságosabb a téli gumik esetében?

Régi vita az autósok körében, hogy a vékonyabb téli gumival jobb-e, biztonságosabb-e a téli időjárási helyzetekben a közlekedés, avagy a széles profilú téli abroncsokkal? Az ADAC, a német autóklub azon kívül, hogy minden évben elkészíti a nyár és téli gumi tesztjeit, most a fentebbi, sokakat érdeklő kérdésre kereste a választ, miszerint jobb, biztonságosabb lehet-e, ha télen keskenyebb téli abroncsokkal autózunk.

2019.02.04

Laufenn középkategóriás téli gumik a Hankook prémium gyártótól

Miután a 2010-es évek elején a Dél-Korea legnagyobb gumigyártója, a Hankook sikeresen betört a prémium gyártók szegmensébe, 2015-ben útjára indította kedvezőbb árú középkategóriás márkáját a Laufenn-t (német szó, jelentése futni). Az utóbbi évtized trendje ez minden prémium gyártónál, a minimum egy középkategóriás márka és egy-két még olcsóbb budget kategóriás brand piacra dobása, hogy a gumipiac teljes spektrumát lefogják termékeikkel.

2019.02.04

A hideg évszakban vajon mennyi magyar autós váltja le a nyári gumikat télire?

Idén is elvégezte vizsgálatait a Téligumi Kommandó, melyet két autós honlap rendez meg immár több éve, hogy felmérje a magyar autótulajdonosok szokásait azzal kapcsolatban, hogy mennyire tudatosak a nyári gumi lecserélésével kapcsolatban a téli évszakban, illetve alapvetően tisztában vannak-e azzal, hogy a gumiabroncsokat hány éves korig érdemes használni, és milyen idősen jobb megoldás, ha már újakra cserélik azokat.

2019.02.04

Az AEZ Steam új generációs kovácsolt alufelnijei

Évről évre növekednek az eladott könnyűfém felnik - vagy a jobban elterjedt néven alufelnik - eladási számai hazánkban is, érdemes tehát a minél nagyobb választékból a jobb minőségűekre felhívni a figyelmet. A neves német gyártó, az AEZ közel harminc éves története a folyamatos minőség javulás mellett az esztétikai érték növelését is mindig szem előtt tartotta. Legújabb gyártásfejlesztésükkel a csúcskategóriás alufelni gyártók közé lépnek be, mivel a kovácsolt fenik képviselik ma a legmagasabb minőséget világszinten is. Nézzük tehát az új AEZ Steam Forged könnyűfém felnik legfontosabb jellemzőit

2019.02.04

A világ első elektromos autókra tervezett téli gumija

Talán kevesen tudják, hogy a világ első téli gumiját a finn Nokian gumigyártó készítette el először, 1934-ben teherautókra, majd 1936-ban személygépkocsikra.

2019.02.03
Az összes hír megtekintése

Bezár
Gumiszélesség teszt az ADAC-tól. A keskenyebb profilszélesség biztonságosabb a téli gumik esetében?

Hogy a tesztelésbe ne zavarjanak be a különböző márkák és típusok, ezért kiválasztottak egy a tavalyi teszteken nagyon jól teljesítő téli gumit, a Dunlop Winter Sport 5-öt, és csakis ebből a ... ...

Laufenn középkategóriás téli gumik a Hankook prémium gyártótól

A Laufenn márka törekvése, hogy lehetőleg kiváló minőséget nyújtsanak elérhető áron az olyan ügyfeleknek, akik a prémium gumi árait sokallják, de a budget kategóriás abroncsoktól jobb ... ...

A hideg évszakban vajon mennyi magyar autós váltja le a nyári gumikat télire?

Bár az téli gumi használók száma évről évre mindig valamivel növekszik, még mindig vannak 'szép számmal' olyan autósok, akik nem veszik figyelembe azt, hogy a téli időjárási ... ...

Információk a téligumi jellemzõirõl

Téligumi webshopA téligumi futófelülete kifejezetten a havas, latyakos útviszonyokra van kialakítva, sûrû, kisméretû lamellái pedig a megfelelõ tapadást és úttartást biztosítják. Anyagkeveréke is jelentõsen eltér a nyári változattól, hiszen a szilika összetételnek köszönhetõen a téligumi lágy és puha marad még a hideg körülmények között is. A mély kapaszkodóblokkok szintén a biztonságos közlekedést hivatottak szolgálni akkor is, ha a hõmérséklet akár jóval hét fok alá csökken.

Mikor ajánlott a téli gumi használata?

A késõ õszi-téli idõszakban a 7 Celsius fok beköszönte után már mindenképpen javasolt a téli gumi, ugyanis a nyári abroncs mind futófelületi kialakítása, mind anyagösszetétele miatt teljesen alkalmatlan ekkortól a biztonságos közlekedésre.

Melyek a téligumi jelölések?

Egészen egyszerûen csak meg kell vizsgálni, ugyanis szerepel rajta. A téligumi M&S jelzéssel van ellátva, ami az angol sár és hó szavakra utal. Amennyiben négy évszakos gumival van dolgunk, akkor emelet az "All season" kifejezés is helyet kap rajta.

Biztonságos a téli gumi nyáron?

Bár a téligumi nem kifejezetten veszélyes a nyári használat alkalmával, de tény, hogy nem ezekre a viszonyokra lett kialakítva, s ez meg is látszik viselkedésén. Nem csak sokkal zajosabb, de gazdaságossági szempontokból sem bizonyul a legjobb választásnak nyáron. Az erõteljes kopás miatt sokkal rövidebb élettartammal számolhatunk, s könnyen lehet, hogy a tél közeledtével új szett beszerzése válik majd szükségessé.

Hány téligumi felszerelés javasolt?

Nem érdemes takarékossági szempontok miatt csak két abroncsot lecserélni. Fékezésnél mindenképpen balesetveszélyes lehet, még akkor is, ha gyakorlott sofõrrõl van szó. Hátsókerék meghajtás alkalmával viszont minden körülmények között ajánlott a négy téli gumi használata.

Vissza a lap tetjére