Süti beállítások

A kis kategóriás autók abroncsa, a Dunlop StreetResponse2

2022/12/12
Gumiabroncs hírek
A Dunlop gumigyártó eddig inkább a nagy teljesítményű abroncsok tervezéséről és gyártásárról volt ismeretes az autósok körében, most a StreetResponse2 abroncsával a kis kategóriás járművek számára is megalkotott egy minőségi és nagyon jó teljesítménymutatókkal rendelkező gumiabroncsot. Az abroncs 13, 14 és 15 colos méretekben vásárolható meg, és remekül teljesít a nedves és a száraz útviszonyok közepette egyaránt, megfelelő a féktávja, és a nagyobb testvéreihez képes 10 százalékkal hosszabb futásteljesítményre képes.

A cég a kifejlesztés során elsődleges szempontként fogalmazta meg, hogy az új kisebb méretű abroncsnak is ugyanolyan jó minőségűnek kell lennie az összes jellemzőt tekintve, mint a nagyobb autókhoz készített gumiknak. Tehát mind a nedves, mind a száraz körülmények között állandó tapadást nyújt a nyári gumi, így a vásárlóknak soha nem kell kompromisszumot kötniük. A nedves útviszonyok közötti hatékony tapadás érdekében egy új üregformát kísérletetek ki, melynek az érintkező felülete olyan lekerekítést kapott, mellyel hatékonyabbá vált a vizes felületeken való haladás. A keresztirányú megkettőzött mintaárkok, valamint a megtöbbszörözött oldalsó mintaárkok pedig a víz eloszlatását oldják meg a futófelület mind jobb tapadása érdekében. Ezekkel a technológiai újításokkal az abroncs az elődökhöz képest még kisebb eséllyel kerülhetnek az aquaplaning hatása alá, ráadásul a nedves úton való fékút is jelentősen csökken.

A Dunlop StreetResponse2 nyári gumit olyan szilárd központi bordával látták el, mely száraz úton haladva a kanyarokban és a sávváltások során nyújt még jobb tapadást. A lamellák számának megtöbbszörözésével egyrészt a tapadás szintje nőtt, másrészt a fékhatás is növekedett. A gumiabroncs felépítését sikerül olyan átfogóan megoldani, hogy a gumi összsúlya is csökkenjen, aminek egyik következménye lett a kisebb gördülési ellenállás. Az előző StreetRespose abroncshoz képest a nedves úton való fékezés 2 méterrel lett rövidebb, száraz úton pedig 1,5 méterrel.

Mióta az Európai Unió bevezette a gumiabroncscímkét, minden gyártó különös figyelmet fordít a gumiabroncsok futásteljesítményének növelésére is, így a Dunlop számára is adott volt a lecke, amit természetesen kemény munkával meg is valósítottak, hiszen az elődhöz képest 10 százalékkal több út megtételére képes az új kis autók számára készült nyári gumiabroncs. Ennek a jó eredmények az elérésére nemcsak a gumiabroncs súlyát kellett csökkenteni, a futófelület gumikeverékét is úgy kellett kialakítani, hogy még kevésbé legyen hajlamos a melegedésre, ami egyrészt az energiaveszteség jele, másrészt a gumi élettartamát csökkentő jellemző.

Ha az új StreetResponse2 összes nedves fékezési teljesítményét tekintjük, akkor a javulás 6 százalékos, a fékezési teljesítmény száraz útviszonyok között 4 százalékkal mutatott jobb eredményeket. Összességében a Dunlop StreetResponse2 ma az egyik legjobb kisautókra kapható nyári gumi az európai piacokon.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót