Süti beállítások

A hanyagság veszélyes lehet

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

A havazás és a fagy nem hirtelen köszönthet be, akár már ősszel is. Nehéz előre megmondani, hogy ez mikor következik be. Ilyen körülmények között a nyári gumiabroncsok a legkevésbé sem jelentenek biztonságot. Tapadásuk jelentős részét elveszítik a télies viszonyok mellett, és tapadás nélkül az autó is irányíthatatlanná válhat. Aki nem hajlandó időt és pénzt áldozni a téli gumikra könnyen arra lehet figyelmes egy reggel munkába menet, hogy odakint mindent hó takar és neki ezen a havon kell elcsúszkálnia az úti céljáig.

Ezzel pedig nem csak saját magát veszélyezteti, hanem a közlekedés többi résztvevőjét is. Sokan úgy gondolják, hogy a téli gumi csak az abroncsgyártók marketingfogása, hogy még több pénzt keressenek. Pedig ez nem igaz. Nem véletlen, hogy több országban már törvényi előírás, hogy egy bizonyos dátum után minden autóra fel legyen szerelve a téli abroncs. A téli gumi keveréke teljesen eltér a nyári abroncsokétól. Nem véletlen, hiszen a zord téli időjárásra, a jeges, havas, latyakos útra tervezték őket. A legnagyobb hanyagság, amit egy autós elkövethet, hogy egész évben a nyári abroncsaival közlekedik, pedig jól tudja, hogy az útviszonyok már nem biztonságosak hozzá. Télen a csúszós út mellett a korlátozott látási viszonyok is jelentős veszélyforrások. Ez önmagában is veszélyes, de ha hozzáadjuk, hogy nem megfelelő gumik vannak az autón, a balesetek valószínűsége meghatványozódik.

Ezért saját és közlekedésben résztvevő többi szereplő biztonságának érdekében, még a fagy és havazás beállta előtt érdemes beszerezni, felszereltetni a téli gumikat. A megfelelő márka kiválasztásához segítségünkre lehetnek a független tesztek eredményei, a gyártók ajánlásai vagy a gumis szakemberek véleményei.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót