Süti beállítások

Így ellenőrizzük helyesen a gumiabroncs nyomását

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

A Bridgestone és a FIA – avagy a Nemzetközi Automobil Szövetség – legutóbbi felméréséből kiderült, hogy az európai autósok jelentős többsége nem megfelelő guminyomás mellett autózik. Ennek köszönhetően a két cég már évekkel ezelőtt elindított egy olyan kampányt, amelynek során arra kívánják felhívni a sofőrök figyelmét, hogy miért is fontos rendszeresen és megfelelően ellenőrizni a gumik nyomását. Aki ugyanis túlpumpált, vagy alacsonyabb nyomási gumiabroncsokkal jár, az nem csak hogy nem tudja kihasználni autója maximális teljesítményét, hanem a jármű ezzel többet is fogyaszt, de ami a legfontosabb, balesetveszélyesebbé válik. Egy nem megfelelő guminyomással ellátott autó ugyanis vizes útszakaszra érve például sokkal nagyobb csúszásveszélynek van kitéve, mint az, amelyik megfelelően felpumpált gumiabroncsokkal rendelkezik, ezáltal tapadása megfelelő. Mindez igaz például a fékutakra is, ezáltal amennyiben a guminyomás nem kielégítő, a fékút akár drasztikusan is megnövekedhet, ez pedig akár balesetet is okozhat. Mindezt pedig nagyon könnyedén elkerülhetjük abban az esetben, ha helyesen és rendszeresen ellenőrizzük abroncsunk guminyomását, amit talán rengetegen megtehetnének, de sokan egyszerűn vagy nem tudják miként, esetleg hogyan álljanak hozzá, addig mások talán tudják, azonban helytelenül végzik el.

Márpedig erre nem ártana jobban odafigyelni az autósoknak, az egyik legjobb minőségű gumiabroncsokat gyártó Bridgestone felmérése szerint ugyanis csak a nem megfelelő guminyomás miatt az autósok átlagosan 2 milliárd liter üzemanyagot pazarolnak el egyetlen év alatt, ami elképesztően nagy szám már a környezetszennyezés tekintetében is. A kutatásban részt vevő több tízezer autósnak ráadásul több mint a fele tudta kívül alacsony guminyomással közlekedik nap, mint nap az utakon, amivel nem csak téli és nyári gumiabroncsaik épségét és állapotát, hanem saját testi épségüket is kockára teszik. A gumi rossz nyomása ugyanis gyorsabb elhasználódást, és sokkal rosszabb menettulajdonságokat is eredményez. Ezáltal balesetek ezreit lehetne megelőzni világszerte csak azzal, ha az autósok számára például kötelezően előírnák a guminyomás ellenőrzését, vagy kitalálnának egy olyan elektronikát, ami ellenőrzi és figyelmezteti az autósokat, ha pumpálásra van szükség.

Ha viszont már ennyit beszéltünk róla, ideje konkrétan is elmondani, hogy miként is lehet szakszerűen ellenőrizni autónk guminyomását. A legfontosabb, hogy az ellenőrzés előtt mindig várjuk meg, hogy a gumik kihűljenek, a használat során ugyanis a nyomás értelemszerűen magasabb, akárcsak a nagy nyári melegben, ezért fontos tehát, hogy a melegebb időszakokban többször hajtsunk végre ellenőrzést. A mikéntre több megoldás is létezik! A legkézenfekvőbb, hogy elgurulunk a legközelebbi benzinkútra, és ott díjtalanul akár el is végeztethetjük a keréknyomás ellenőrzését, illetve amennyiben fontos, akkor annak korrigálását is. Amennyiben inkább otthon szeretnénk elrendezni mindezt, akkor vásárolhatunk egy a guminyomás ellenőrzésére szolgáló készüléket, amit mindössze hozzá kell szorítanunk a szelephez ahhoz, hogy mutatója kijelezze számunkra a kívánt értéket. Amennyiben otthon szeretnénk korrigálni is a guminyomást, mindig ügyeljünk arra, hogy ne haladjuk meg, de mindig érjük el a kocsi szervizkönyvében meghatározott mértéket. Amennyiben ez nem következik be, feleslegesen tesszük ki magunkat balesetveszélyes helyzeteknek!

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót