Süti beállítások

Viharban hogyan vezessünk?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek
A globális felmelegedés hatására egyre több nyári viharról kapunk hírt Európa szerte, és már hazánkban sem ritkák az erőteljes széllökésekkel, jégesővel égszakadásokkal tarkított viharok. Kézenfekvő tehát ha autósként mi is alaposabban felkészülünk az ilyen sok esetben hirtelen támadó viharos időjárási körülményekre, az alábbiakban 13 pontban részletezzük a felkészülés helyes lépéseit.
  1. Hosszabb utazásokat mindig célszerű előre megtervezni, interneten nézzünk utána, hogy milyen időjárási körülmények várhatnak ránk az utazás ideje alatt, és ha vihart jeleznek előre, akkor jó megoldás lehet az út elhalasztása is, vagy a viharral előrejelzett területeket elkerülő útvonal keresése.
  2. A viharos erejű széllökések főként tapasztalatlanabb sofőrök számára lehetnek kiszámíthatatlanok, ilyen időjárási körülmények között javasolt a kormányt mindig két kézzel és erősen tartani.
  3. Amennyiben nagyobb oldalfallal, kiterjedéssel rendelkező járművet előz, számítani kell arra, hogy amint kilép a gépjárművével az adott nagyobb jármű szélárnyékából, erős széllökés értheti azt, ez ellen szintén erős kormánytartással és maximális odafigyeléssel védekezhet.
  4.  Ha biciklist előz, vagy gyalogos mellett hajt el, erős szélben célszerű jóval nagyobb oldaltávolságot tartani, mint azt egyébként használnánk. A közlekedés e két résztvevője meglehetősen ingatag, egy széllökés könnyen a gépjármű elé lökheti őket.
  5. Az úton haladva mindig fordítsunk különös figyelmet az út menti fákra, azok lombkoronájára, mérjük fel merről fúj a szél, mennyire erősen. Fákkal szegélyezett útszakaszokon jóval előrébb is figyelnünk szükséges az esetlegesen kidőlő fákra, ágleszakadásokra, vagy a már útra kerül akadályok kikerülésére.
  6. Természetesen viharos szélben szükségszerű, hogy lassabban hajtsunk, egyrészt a bármikor elénk kerülő akadályok miatt, másrészt a gépkocsira oldalról és alulról is erősen ható légmozgások miatt. Ilyenkor megváltozik az autó kormányzása és a fékezés hatékonysága is.
  7. A beláthatatlan kanyarokban különösen csökkentsük a sebességet, hiszen nem tudhatjuk, hogy milyen útakadályokkal, útra hullott faágakkal és más törmelékekkel találhatjuk szembe magunkat. Lehullott faág kikerülésekor tartsunk minél nagyobb oldaltávolságot.
  8. Az autópályán való haladáskor is csökkentsük le a sebességünket akár 50 százalékkal is, és tartsunk jóval nagyobb követési távolságot, főként ha a széllökéseket nedves időjárás is kíséri. Nedves útburkolaton a féktávolság akár a többszörösére is megnőhet, főként ha a gumiabroncsaink már idősek és kopottak.
  9. Ilyen időjárási körülmények között hatványozottan fontos, hogy lássunk és láthatóak legyünk, ezért a lámpáink mindig legyenek bekapcsolva.
  10. Amennyire a lehetőségeink engedik, ne hajtsunk bele tócsákba, mert nem tudhatjuk, milyen mély kátyúkat fednek el, a vasúti sínek, a zebrák és útjelzések felfestései pedig rendkívül csúszóssá válnak.
  11. A vihar minél több levelet és szemetet sodor az úttestre, az annál csúszósabbá válik, ilyen útszakaszokon célszerű a sebesség extrém csökkentése, a hirtelen kormánymozdulatok kerülése, valamint az erősebb fékezések.
  12. Fa alá, villanyoszlop mellé soha ne parkoljunk viharos időben, ha az út elhagyására kényszerülnénk, lehetőleg maradjunk valamilyen köves, homokos szilárdabb felületű részen, fűre vagy sáros szakaszra ne térjünk rá.
  13. Ha az eső özönvízszerűvé változik, az könnyen túlterheli az ablaktörlőket, emiatt a kilátás olyan szintre csökkenhet, hogy a út folytatása már egyáltalán nem biztonságos. Ilyenkor olyan helyen álljunk meg, ahol azt biztonságosnak ítéljük meg, jó eséllyel ez legyen egy pihenőhely. A vészvillogót és fényszórókat még ilyen esetben is hagyjuk felkapcsolva.
Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót