Süti beállítások

Tesztgyőztesek és vesztesek a 205/55 R16 nyári gumiknál

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Az ADAC évről-évre teszteli az abroncsokat, így a népszerű 205/55 R16 nyári gumikról is tájékozódhatunk, ha megnézzük a teszteredményeket. A német autóklub független tesztjén vizsgálják a száraz és a nedves úton való tapadást és viselkedést, az üzemanyagfogyasztást, a kényelmet, zajszintet és a kopásállóságot. Ezek alapján sorolja öt kategóriába az abroncsokat az ADAC: nagyon jó, jó, megfelelő, elégséges és elégtelen. A V-kategóriájú, tehát 240 km/órás sebességig használható abroncsok közül a Continental Premium Contact 6 abroncs lett az első ezen a teszten.

Az ADAC évről-évre teszteli az abroncsokat, így a népszerű 205/55 R16 nyári gumikról is tájékozódhatunk, ha megnézzük a teszteredményeket. A német autóklub független tesztjén vizsgálják a száraz és a nedves úton való tapadást és viselkedést, az üzemanyagfogyasztást, a kényelmet, zajszintet és a kopásállóságot. Ezek alapján sorolja öt kategóriába az abroncsokat az ADAC: nagyon jó, jó, megfelelő, elégséges és elégtelen. A V-kategóriájú, tehát 240 km/órás sebességig használható abroncsok közül a Continental Premium Contact 6 abroncs lett az első ezen a teszten.

205/55 R16 nyári gumi – a legjobb a Continental

Nem csak az ADAC tesztjén kapott négy csillagot, az Auto-Zeitung és az Autobild tesztjein is kiválóan szerepelt ez az abroncs. A prémium kategóriás nyári abroncsot a komfortos vezetés híveinek ajánlja a Continental. A nedves úton kiválóan fékezhető, ezt szintetikus szilika-keverékének is köszönheti. Egy kopásálló polimer vegyületnek és a merev blokkoknak köszönhetően 15 százalékkal megnőtt a futásteljesítménye elődjéhez képest. Aszimmetrikus futófelülettel rendelkezik, kanyarodás közben, hirtelen manőverezéskor is jól tapad. Több méretben is kapható abroncs. Nézzük is meg alaposabban, hogy mit is tud ez a nyári gumi. Kétrétegű futófelülettel rendelkezik, melynek köszönhetően a kristályos szerkezetű szilika kiváló fékteljesítményt tesz lehetővé, különösen a nedves útfelületen.

A kopásállósága is rendkívüli, a lágysága pedig hozzájárul ahhoz, hogy a vezetési élmény is kellemes legyen és a belső zaj is mérsékelt maradjon. A mintázatát úgy alakították ki, hogy a sportos vezetők is megtalálják a számításukat. Továbbfejlesztették a makroblokkokat, ezáltal precízen irányítható és kormányozható az autó és a kanyarokban is rendkívül stabil. A vállrészén pedig rendkívüli az oldairányú erőátvitel, ami szintén hozzájárul a biztonsághoz. Extrém erőhatások esetén is jól tapad, hisz aszimmetrikus mintázata növeli a merevséget, csökkenti a blokkok deformációját.

Az ezüstérmes Semperit és a bronzérmes Bridgestone

A Semperit neve talán nem annyira ismerős, mint a Continentalé, pedig a Semperit már 1906 óta gyárt abroncsokat. Ausztriából származik, 1985-től pedig a Continental csoport tagjaként gyártják abroncsaikat. A Speed-Life 3 biztonságos vezetési élményt kínál, pontos kezelhetőséget a száraz és nedves úton egyaránt, és megnövelt futásteljesítményt.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Bridgestone Turanza T005 nyári gumi került, amit az extrém körülményekre terveztek a Bridgestone-nál. A mintázatát úgy alakították ki, hogy gyorsan és hatékonyan vezesse ki a vizet a gumi felületéről, így minimalizálva az úgynevezett aquaplaning, azaz a vízen felúszás kockázatát. A vállrész árkai javítják a víz áramlását, a minta középső részén lévő üres rész pedig gondoskodik a víz elvezetéséről. Fékezéskor is egyenletesen érintkezik az útfelülettel, ami tovább növeli a biztonságot. A Turanza T005 ezen felül üzemanyaghatékony is, hisz alacsony gördülési ellenállással rendelkezik, csökkentve ezzel a fogyasztást és a széndioxid-kibocsátást. Nem csak mintázatában, anyagösszetételében is kiemelkedő. A Nano Pro-tech szilikatartalmú anyaga maximalizálja a tapadást a nedves úton.

Tesztek, vélemények a 205/55 R16 nyári gumiról

Aki ilyen méretben keres abroncsot autója számára, érdemes elolvasnia teszteket, nem csak a végeredményt megnézni. Hisz ezek a tesztek, legyen szó akár az ADAC, akár más független tesztről, nem csak végeredményt közölnek, hanem az egyes pontokban, területeken elért eredményeket is. Így lehetséges, hogy számunkra nem is az élmezőny a fontos. Ez egyéni döntés és egyéni preferenciák kérdése. Hisz nem mindenkinek számítanak ugyanazok a tényezők. Vannak, akik számára fontos a kedvező fogyasztás, mások ezt teljesen figyelmen kívül hagyják. A lényeg, hogy olyan abroncsot válasszunk, ami megfelel az igényeinknek.

Ehhez pedig először az igényeket szükséges felmérnünk. Hogy milyen életkorú és teljesítményű autóra keresünk nyári gumit, itt nem elég csak a méret, hisz ezen kívül számos más tényező is számításba jön. Fontos, hogy felmérjük a lehetőségeinket, melyek leginkább az anyagi lehetőségekre vonatkoznak. Azonban az is nagyon fontos, hogy ne csak a pénz legyen a döntő a gumi kiválasztásánál, hiszen nyári gumit nem egy évre vesz az ember, érdemesebb egy kicsit több pénzt rászánni és kiválasztani azt, ami tökéletesen megfelel az igényeinknek. Persze ahány ember, annyiféle prioritás, azonban ne feledkezzünk meg a biztonságról. És arról sem, hogy időről időre ellenőrizzük a nyári gumink állapotát. Hisz két milliméteres (egyes gyártók egyes modelljei esetében három milliméteres) profilmélységnél már ajánlott a csere.

A nyári gumik széles méretválasztékban elérhetők és az olyan népszerű, gyakori méretek, mint a 205/55 R16 nyári gumi esetében a kínálat talán még szélesebb. De a nagy választékból a különböző szűrők segítségével könnyedén leszűkíthetjük a listát, ha pedig már van egy képünk arról, hogy mit is szeretnénk, könnyebb lesz a választás. A 205/55 R16 nyári gumi esetében is.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót