Süti beállítások

Tesztelték a nyári gumikat

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Itt vannak a legjobbak a kisautókra

A kisautók esetében a 175/65 R14-es méretet vetették teszt alá. Ebből a méretből összesen 16 gyártó gumiját próbálták ki. A teszt elvégzéséhez Ford Fiestákat használtak. Több szempont alapján állították össze a végeredményt. Olyan szempontok voltak fontosak, mint hogy menyibe kerül maga az abroncs, illetve hogyan viselkedik száraz és nedves úton egyaránt. A kritériumok közé bekerült még a zajszint is. Az átfogó és alapos teszt elvégzése után a német autóklub kijelentette, hogy a kisautókra szánt legjobb nyári gumi nem más, mint a Continental ContiEcoContact 5. Ez az ára mellett andndash; ami euróban számolva 40 és 91 euró között mozog andndash; a legjobb pontokat kapta az összes vizsgált területen.

A második legjobb nyári gumiabroncs kisautókra a Hankook Kinergy Eco K425. Ez általánosságban olcsóbb, mint a Continental, hisz már 33 euróért is kapható, de a legmagasabb ár is csupán 89 euró. Azonban a tesztek alapján csak a második lett. A bronzérmet a Pirelli gyár Cinturato P1 Verde nevezetű gumija kapta. Az első tízbe bekerült még a Bridgestone, a Falken, a Nokian, a Firestone, a Michelin, a Barum és a Vredestein abroncs is.

Függetlenül attól, hogy ezek bizonyultak a legjobb abroncsoknak a nyári gumiabroncsok között, fontos megjegyeznünk, hogy az átlagember véleménye sok esetben teljesen más. Azonban abban teljes mértékben egyet értünk, hogy a nagy márkák az elmúl időszakban is kiváló, illetve jó gumiabroncsokat gyártanak. Ha számunkra az ár mellett fontos a minőség is, akkor érdemes ezt a listát áttanulmányozni, hisz sok esetben találhatunk a listán olcsónak számító abroncsokat is. Sokak számára megnyugtató olyan abroncsot vásárolni, ami egy ilyen neves listán a legjobbak között szerepel.

A kompakt modell győztesei

Mivel a kompakt modelleket is egyre többen használják, ezért a német autóklub ezeket is tesztelte. Tesztautónak a Volkswagen Golfot használták, ezen próbálták ki a 17 gyártó által gyártott 195/65 R15-ös kategóriát. Ami a legszembetűnőbb a listán első ránézésre, hogy itt teljes mértékben másképp alakult a sorrend.

Az első, és a legjobb gumi a Goodyear Efficient Grip Performance lett. Erről az abroncsról érdemes tudni, hogy a viszonylag magas árkategóriájú darabok között kell keresni, hisz az átlagár 50 és 128 euró között mozog, bár a 17-es listán ettől drágább is található, ami nem ért el túl jó eredményt.

A második helyre sorolták a német szakemberek a Dunlop Sport BluResponse abroncsát. Érdekes megfigyelni, hogy bár a második helyen végzett, mégis drágább, mint azt első helyen végzett Goodyear, ugyanis ez 53-138 euró között kapható. A harmadik helyre került a Hankook márka Kinergy Eco K425-ös modellje. Ezzel a legjobbak listáját be is lehetne zárni, de a 17 gyártó között még szerepelnek érdekességek.

Érdekes tény, hogy épp csak lemaradt a képzeletbeli dobogóról a talán kevesek által ismert márka, a Fulda EcoControl Hp nevet viselő abroncs. A 48-108 euró közötti árával az olcsóbb kategóriát képviseli, de a különböző tesztpontok alapján nagyon jó helyen végzett.

A listát megtekintve észrevehetjük, hogy a 16. és 17. helyen végzett abroncsokat szinte már nem is ajánlja a német autóklub megvásárlásra. Ezek nem másak, mint az Apollo és a Federal márka. Ez a két nyári autógumi a teljes olcsó kategóriát képviseli, a lista alapján úgy tűnik, hogy kevésbé jó minőséget kapunk a pénzünkért. Az bizonyos, hogy az autótulajdonosnak ezzel a listával alaposan feladták a leckét az autóklub véleményezői, hisz megtörténhet, hogy bár az elmúlt időszakban egy kevésbé ismert márkát használt az autó vezetője, most ezt a listát látva meggondolja, hogy a következő szezonra milyent válasszon.

Ezt a listát inkább útmutatásként kell értelmezni. Az autótulajdonosok véleménye szerint úgyis csak a használatban derül ki, hogy a drágább abroncs megérte-e az árát, vagy nyugodtan megvehettük volna az olcsóbbat is. Azonban azt érdemes megnézni, hogy a biztonsági kérdésekben melyik abroncs milyen minősítést kapott, hisz egy gyenge minőséggel úgy az autónk, mint saját testi épségünket kockáztatjuk.

Gumivásárláskor lényeges lenne, hogy mi is több szempontot vegyünk figyelembe. Tény, hogy a mai világban a legfontosabb, hogy mennyibe kerül, de sok esetben egy picivel drágább gumi nagyon hamar visszahozza az árát. Gondoljunk csak a fogyasztásra. A jelenlegi magas benzinár mellett senki számára nem mellékes, hogy az autógumi segíti a fogyasztás csökkentését, vagy inkább növeli. Ugyanilyen fontos, hogy mennyire zajos a gumi, hisz egy halk gumi mellett sokkal kellemesebb érzés vezetni.

Egy jól megválasztott, minden szempontnak megfelelő gumi nagyon sokat segíthet vezetés közben, sőt sokkal élvezetesebbé teheti az autókázást. Mielőtt vásárolnánk, olvassunk át egy-két ilyen tesztet, mivel ez a döntésben segíthet. A hozzáértők véleménye alapján felállított lista megkönnyítheti a döntést, főleg olyan esetben, ha két abroncs között kell választanunk. Amennyiben a listán szerepel az abroncs, akkor könnyedén el tudjuk dönteni, hogy melyik lenne a jobb választás.

A jó út, a jó abroncs mind hozzájárulnak ahhoz, hogy élmény legyen a vezetés.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót