Süti beállítások

Teljesítmény? Élettartam? Üzemanyagfogyasztás? - 195 55 R16 nyári gumik terítéken

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Sok szempontot kell mérlegelni akkor, amikor valaki nyári gumit vásárol, a 195 55 R16 nyári gumik esetében is fontos ezeket átnézni. Széles kínálattal találja magát szemben az ember, ha elkezd abroncsokat keresni. Vannak, akik elkötelezettek egy-egy gyártó iránt, számukra talán könnyebb a választás, mások viszont keresgélnek, a legjobbat, a legjobb áron. Ilyenkor azonban nem tudunk csak önmagunkra és az abroncscímkére hagyatkozni. Persze nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mit is keresünk pontosan.

Sok szempontot kell mérlegelni akkor, amikor valaki nyári gumit vásárol, a 195 55 R16 nyári gumik esetében is fontos ezeket átnézni. Széles kínálattal találja magát szemben az ember, ha elkezd abroncsokat keresni. Vannak, akik elkötelezettek egy-egy gyártó iránt, számukra talán könnyebb a választás, mások viszont keresgélnek, a legjobbat, a legjobb áron. Ilyenkor azonban nem tudunk csak önmagunkra és az abroncscímkére hagyatkozni. Persze nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mit is keresünk pontosan.

195 55 R16 nyári gumi – a pontos méret nagyon fontos

Pár fontos dolgot azonban érdemes betartani a vásárlásnál. Ilyen az, hogy egy webáruházba belépve rendelkezzünk a pontos mérettel: 195 55 R16 nyári gumi. Ez az alap, a keresés csak innen folytatódhat. A 195 egyébként azt jelenti, hogy az abroncs 195 mm széles, ehhez képest 55 a profilarány, az átmérője pedig 16 hüvelyk, más néven col vagy inch. Ez a három fő adat, ha nem vagyunk benne biztosak, akkor egész egyszerűen nézzük meg az abroncson. Hisz minden abroncs oldalfalán szerepelnek ezek az adatok, egyszerűen csak olvassuk le. Ezen kívül szerepel még a súlyindex is, aminek értéke azt jelzi, hogy mennyivel terhelhető az adott abroncs. És ott a sebességindex is, ami esetében egy betűvel jelzik, hogy maximálisan milyen sebességig teljesít hatékonyan az abroncs. Ennek az értéknek elsősorban a nagy teljesítményű abroncsok esetében van jelentősége.

Ha pedig már az abroncsot nézzük, akkor keressük meg a DOT-számot is, hisz ez mutatja, hogy melyik évben gyártották a nyári gumit. Ugyanis az abroncsot nem csak akkor kell lecserélni, amikor elkopott, hanem akkor is, ha elöregedett. A kopást egyszerű megállapítani, elég hozzá egy profilmélység-mérő, ami digitálisan vagy manuálisan mutatja meg, hogy milyen mély a minta. Ha ez nem áll rendelkezésre, egy százforintost is használhatunk erre a célra, bár ez nem ad olyan pontos értéket. Fontos, hogy mind a négy abroncsot nézzük meg és egy-egy gumit több helyen is vizsgáljunk meg. A 75 centiméternél kisebb átmérőjű abroncsoknál a határ az 1,6 milliméter, e felett 3 milliméter. Ez azonban a törvényi határ, a kopás maximuma, a szakemberek azt tanácsolják, hogy ne várjuk meg ezt.

Egy webáruházban aztán találkozhatunk sokféle szűrési, rendezési feltétellel, leírással, értékeléssel. Az alap mindig az abroncscímke, ami 2021 óta egységes, uniós. Erről kiderül, hogy az adott abroncs mennyire üzemanyagtakarékos, itt A-tól E-osztályig sorolják be az abroncsokat, az A a legjobb, érdemes ezek között nézelődni. A következő mutató, érték a nedves úton való tapadás, ezt szintén A és E között határozzák meg. A harmadik pedig a zajszint, ami decibelben mérhető.

Ezen kívül ott vannak a különböző tesztek is, ha egy adott abronccsal alaposabban meg akarunk ismerkedni, érdemes rákeresni, hogy mit mutatnak róla az egyes tesztek. Például a német autóklub, az ADAC tesztjei. Kopás, fékezés, zajszint, stabilitás, ilyeneket vizsgálnak ezek a tesztek és általában az élmezőnyben a prémium kategóriás abroncsok végeznek, de sok középkategóriás is helyet kap a „nagyok” között.

195 55 R16 nyári gumi – széles a kínálat

A választáskor pedig már a saját szempontjainkat helyezzük előtérbe. Mi a fontos? Hogy a nedves úton jól fékezhető legyen az abroncs, hogy a vízen felúszás veszélye minimális legyen? Akkor jó választás lehet a Michelin Pilot Sport 4, a Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5, a Pirelli P Zero vagy a Nokian Wetproof abroncsa. A száraz úton való fékezhetőség, stabilitás az elsődleges? Az, hogy az abroncs precízen irányítható, kormányozható legyen nagy sebességnél is, és a kanyarokban is stabil legyen? Akkor a jó választás a Michelin Pilot Sport 4, a Continental Premium Contact6, a Pirelli P Zero vagy a Hankook Ventus Prime 3 abroncs. Az igazán csendes abroncsot keresők számára a Michelin Primacy 4 vagy a Hankook Ventus Prime 3 lesz az ideális választás. Sokan keresnek pénztárcabarát megoldásokat, figyelve arra is, hogy ne terheljék a környezetet. Ilyen esetben fontos, hogy olyan abroncsot válasszunk, ami egyenletesen kopik, ami tartós, magas kopásállóságú anyagból készült és alacsony gördülési ellenállással bír. Így ritkábban kell abroncsot cserélni, nem kell annyit üzemanyagra költeni, csökken a széndioxid-kibocsátás, a környezet terhelése. Az ilyen abroncsok közül kiemelkedik a Michelin Primacy 4, a Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 és a Continental PremiumContact 6 nyári gumi.

A választás tehát nem könnyű, még akkor sem, ha konkrét elképzelésekkel rendelkezünk arról, hogy milyen abroncsot is szeretnénk pontosan. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy az adott gumi mennyire népszerű, mennyien vásárolták azt meg, erre sok webáruházban lehetőség is van, hogy arra szűrjünk, úgy rendezzük a találatokat, hogy a legnépszerűbbek kerüljenek előre. Az is fontos, hogy egy abroncs megerősített-e, kapható-e például defekttűrő változatban. Sok tehát a kérdés, akkor is, ha 195 55 R16 méretben keresgélünk.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót