Süti beállítások

Téli gumi nyári gumi összehasonlítás a legalapvetőbb különbségeken túl

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Ha a téli gumi nyári gumi összehasonlítás szóba kerül, a legalapvetőbb különbségeket az autósok egy jelentős része azért bizonyára ismeri. Aki ugyanis nem dőlt be az összeesküvés-elméleteknek – miszerint nincs is különbség a kétféle abroncs között –, az bizonyára tudja, hogy nem csak a jelölések és a mintázatok tekintetében találhatunk nagyon fontos különbségeket a kérdéses abroncsok esetében, hanem már a gyártástechnológia, valamint az anyagösszetétel terén is. Sőt mi több, ezen a szinten találhatjuk meg a legfontosabb differenciákat, hiszen ilyen szempontból két valóban teljesen eltérő gumiabroncsot ismerhetünk meg.

Téli gumi nyári gumi összehasonlítás – kezdjük az elején

Amennyiben egészen objektíven szeretnénk összehasonlítani egymással a téli és a nyári abroncsokat, akkor érdemes az alapoktól kezdeni ezt a folyamatot. Ennek megfelelően nagyon fontos tudni azt, hogy míg a nyári abroncsok egy rendkívül kemény keverékből készülnek annak érdekében, hogy bírják még a legnagyobb meleget is, addig a téli gumik anyagösszetétele alapvetően lágy. Ez azért szükséges, mert a téli gumikat rendeltetésszerűen lényegesen alacsony hőmérsékleten, gyakran mínuszokban használjuk, amikor az út felületének hőmérséklete is rendkívül hűvös. Ilyen esetben a kemény nyári gumi nagyon megkeményedne, és egyszerűen nem illeszkedne megfelelően az aszfalt felületéhez, ami azt jelenti, hogy az autó sokkal könnyebben megcsúszhat. A téli gumit a lágyság miatt ez a veszély nem fenyegeti, hiszen alacsony hőmérsékleten is lágy marad, ezáltal képes teljesen ráfeküdni az útszakaszra, és kifejteni maximális tapadását.

A téli gumi nyári gumi összehasonlítás tekintetében ezt tekinthetjük a legalapvetőbb ismeretnek, ami megcáfolhatatlan, ha valaki esetleg vitába keveredik azzal kapcsolatban, hogy miért nem szabad összecserélni a két változatot. A nyári gumi ugyanis télen rendkívül veszélyes lesz, és a téli abroncsokat sem ajánlatos a melegebb időszakban fennhagyni a gépkocsin, hiszen nem csak extrém mértékben kophatnak el ilyen esetekben, hanem ezen felül lágyságuk miatt annyira felpuhulhatnak, hogy végső soron az abroncs akár meg is éghet. Természetesen mindez még mindig semmi, ha azt vesszük alapul a téli gumi nyári gumi összehasonlítás során, hogy a két abroncs között milyen elképesztő mértékű eltérés lehet a teljesítmény tekintetében, ha azonos időszakban használjuk őket.

Lássuk a számokat

A jelenlegi leginkább releváns téli gumi nyári gumi összehasonlítást legutóbb a Continental, avagy a legnagyobb német gumigyártó végezte el, akik azonos kategóriájú és minőségű téli és nyári gumikat vetettek össze egymással egy tesztpályán. A sofőrök feladata az volt, hogy 100 kilométer / órára gyorsított járművek esetében+ hajtsanak végre vészfékezést. A körülmények nyáriak voltak, de nem volt extrém hőség, csak egy átlagos nyári nap, 25-30 Celsius fokos hőmérséklettel.

A kísérletet többször is elvégezték, és a szakemberek megdöbbenve tapasztalták, hogy a téli gumi nyáron elképesztően rossz eredményeket produkál, így mikor már a direkt nyári időszakra megálmodott abroncs megállt, addig a téli változattal szerelt autó még közel 40 kilométer / órás sebességgel robogott, és csak hat méterrel később tudott biztonságosan megállni. A szakemberek ezen felül a benzinfogyasztás növekedése mellett közel 20 százalékkal rosszabb kormányprecizitást tapasztaltak a téli gumival szerelt gépjármű esetében, vagyis a manőverek sokkal veszélyesebbek voltak ezzel, és a kicsúszás veszélye is lényegesen magasabb volt.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót