Süti beállítások

165 70 R14 nyári gumi – prémium kategóriában

2022/12/12
Gumiabroncs hírek
Ha beírjuk egy webáruház keresőjébe, hogy 165 70 R14, nagyon sok találatot kapunk. Ahhoz, hogy ki tudjuk választani a nekünk megfelelő abroncsot, érdemes egy kicsit megnézni, hogy milyen szempontokat is vegyünk figyelembe a választásnál.

Ha beírjuk egy webáruház keresőjébe, hogy 165 70 R14, nagyon sok találatot kapunk. Ahhoz, hogy ki tudjuk választani a nekünk megfelelő abroncsot, érdemes egy kicsit megnézni, hogy milyen szempontokat is vegyünk figyelembe a választásnál.

Fontos, hogy megfelelő minőségű abroncsot válasszunk, hisz ezen múlik a biztonságon. Sokan hangsúlyozzák a téli gumi vásárlásnál, hogy mire is figyeljünk, kevesebbet hallunk azonban arról, hogy nyári gumi esetében mire. Természetesen télen más vezetni, sokan nem is szeretnek ilyenkor útnak indulni, vagy minimalizálják az utazást, amennyire csak lehet. Ennek pedig több oka is van, a látási és az útviszonyok mind nehezítik a közlekedést. De mi a helyzet nyáron? Az igazság az, hogy nyáron is vannak olyan helyzetek, amikor figyelni kell, például nagy esőzések esetén. Így fontos, hogy olyan abroncsot válasszunk, ami véd az aquaplaning ellen. Fontos az is, hogy milyen fékúttal rendelkezik a gumi, valamint az is, hogy mennyire kopásálló és mennyire csendes vagy épp zajos. Hisz a nyári vezetési élményhez, ahhoz, hogy ezt a maximumán tudjuk élvezni, bizony szükség van arra is, hogy a menetzaj alacsony legyen. 

165 70 R14 nyári gumit sok gyártó gyárt

Legyen az akár prémium, akár közép- vagy alsókategóriás, 165 70 R14 méretből sokféle abroncsot találunk a webáruházakban. Az ár sokak számára a legfontosabb tényező, azonban amikor a legolcsóbb megoldást keressük, ne feledkezzünk meg arról, hogy a legolcsóbb abroncsok általában gyorsabban kopnak és magasabb az üzemanyagfogyasztásuk is, így összességében lehetséges, hogy nem ezek jelentik a legtakarékosabb megoldást. 

A prémium abroncsok piacán is sok a szereplő. A nagy gyártók folyamatosan kutatnak, fejlesztenek, tesztelnek azért, hogy a legjobb minőséggel lépjenek a vásárlók elé. A gyártói tesztek mellett érdemes megnézni, hogy mit mondanak a független szervezetek, mint például az ADAC, a német autóklub, vagy más autós szaklapok. Általában a prémium kategóriás abroncsok közül kerülnek ki az élmezőny tagjai, persze van, hogy egy középkategóriás abroncs is kiválóan teljesít. A tesztek mellett fontosak a vásárlói vélemények is, azoké, akik már hosszú hónapok óta használják az adott abroncsot, nagyobb tapasztalattal rendelkeznek. 

165 70 R14 nyári gumi – melyek a legjobbak?

A legjobb gumit keresni nem egyszerű, hisz nem létezik ilyen, minden abroncs más és más tulajdonságában jó vagy épp kevésbé. Az összesített eredmények adhatnak egyfajta képet arról, hogy melyek a legjobbak, de a válasz a kérdésre az, hogy minden viszonyítás kérdése. Attól függ, hogy nekünk mi a legjobb. Mi mit keresünk. Mit várunk el egy abroncstól. Legyen környezetbarát, hosszú élettartammal? Legyen rövid a fékútja a nedves úton? Legyen csendes? Ezek mind-mind fontos szempontok, de mindenkinek más a fontos.

Hogy melyek a legjobbak? Ha nincs is rangsor, azért vannak olyan abroncsok, melyek mindenhol az élmezőnyben szerepelnek. Ilyen például a Michelin Pilot Sport 4nyári gumi, ami a nedves úton való kezelhetőségben emelkedik ki társai közül. Szorosan a nyomában ott a Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 és a Pirelli P Zero, és egy Continental, a PremiumContact 6. A nedves utak mellett gondolni kell arra is, hogy mi történik nagy esőzések esetén. Egy nyári guminak ugyanis képesnek kell lennie arra, csakúgy, mint egy télinek, hogy a hirtelen nagy mennyiségű vizet gyorsan és hatékonyan vezesse ki a gumi felületéről, így minimalizálva az aquaplaning kockázatát. Ha ugyanis ez nem történik meg, akkor a víz miatt elvész a kapcsolat a gumi és az útfelület között, ezáltal az autó irányíthatatlanná válik és ez igencsak veszélyes szituációkat teremt. E tekintetben is kiemelkedik a Michelin Pilot Sport 4, mint ahogy a fenti Goodyear abroncs is, új szereplőként pedig belép a Maxxis Premitra HP5 és a Falken Ziex ZE310 Ecorun abroncsa.

A száraz úton való kezelhetőség tekintetében is vannak olyan abroncsok, melyek kiemelkedően teljesítenek a független teszteken, ilyen a Michelin Pilot Sport 4, a Continental PremiumContact 6 vagy a Pirelli P Zero. Egy középkategóriás abroncs, a Hankook Ventus Prime 3 is az élmezőnybe került, a Michelin Primacy 4 abroncsa pedig az alacsony zajszintjével emelkedik ki társai közül, vagyis ez az egyik legcsendesebb nyári gumi 165 70 R14 méretben. És ez csak néhány szempont volt a sok-sok mérhető és megtapasztalható dolog közül. A fontos tehát az, hogy mindig mérlegelni kell. Költségvetést, árakat, minőséget, teljesítményt.

És még így sem könnyű a választás. Ha nincs is lehetősége valakinek prémium abroncsot vásárolni, de a nyári gumija már nagyon kopott, vagy elöregedett, még mindig jobb megoldás megvenni egy olcsó garnitúrát, mintsem a kopott gumikkal közlekedni tovább. Aki pedig prémium abroncsot vásárol, bízhat benne, hogy hosszú éveken és kilométereken nagy biztonságban autózhat, azonban itt sem szabad megfeledkezni arról, hogy mi magunk is nagyon sokat tehetünk egy abroncs állapotáért. Nem csak vezetés közben, hanem akkor is, amikor az abroncsot tároljuk, igaz ez a 165 70 R14 nyári gumi esetében is.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót