Süti beállítások

Prémium nyári gumi – ezek a legjobbak

2022/12/12
Gumiabroncs hírek
A nagy gyártók sorra érkeznek az újabb és újabb prémium nyári gumikkal, melyek jobb tapadással, magasabb kopásállósággal és kedvezőbb üzemanyagfogyasztási mutatókkal rendelkeznek. Arról, hogy melyik is a legjobb nyári gumi, megoszlanak a vélemények. A különböző tesztek sem ugyanazzal az eredménnyel zárulnak, de az látszik, hogy az élmezőnynek általában ugyanazok a szereplői.

A nagy gyártók sorra érkeznek az újabb és újabb prémium nyári gumikkal, melyek jobb tapadással, magasabb kopásállósággal és kedvezőbb üzemanyagfogyasztási mutatókkal rendelkeznek. Arról, hogy melyik is a legjobb nyári gumi, megoszlanak a vélemények. A különböző tesztek sem ugyanazzal az eredménnyel zárulnak, de az látszik, hogy az élmezőnynek általában ugyanazok a szereplői.

Prémium nyári gumi a Continental-tól és a Michelintől

A legjobbak között tartják számon a Contintental SportContact 6 nyári gumit, ami ideális választás a nagy teljesítményű autók, SUV-k számára. A Black Chili technológia gondoskodik a kiváló tapadásról, hiszen ez az új alapanyag rugalmassága révén optimális kapcsolatot biztosít az abroncs és az út között. Így jobb lesz az erőátvitel gyorsítás esetén, nem mellesleg pedig rövid fékutat is garantál nedves és száraz úton egyaránt. És ami egy prémium nyári guminál alap, a pontos, precíz irányíthatóság is adott, hisz mintázatát úgy alakították ki, hogy a belső és a külső rész egyaránt hozzájáruljon a pontos kormányozhatósághoz. Makro-blokkok gondoskodnak arról, hogy hirtelen manőverezésnél is stabil legyen az autó, a középső merev bordák és az aszimmetrikus mintázat pedig tovább növelik a stabilitást.

A Continental kifejezetten az SUV-k számára fejlesztette ki a SportContact 5 SUV abroncsot, ami egyaránt alkalmas a sportos személyautók és a sportos SUV-k számára is. Kimagaslóan teljesít, új fejlesztésű alapanyagkeveréke hozzájárul ahhoz, hogy alacsony gördülési ellenállás mellett kiválóan tapadjon az abroncs. Itt is megjelenik a Black Chili adalék, ami biztosítja, hogy az abroncs működése közben fellép frekvenciák a megfelelő módon hasznosulnak. Így csökken a vizes és a száraz úton való fékút is. A gumi külső vállán lévő makro-blokkok gondoskodnak arról, hogy a kanyarokban se deformálódjon az abroncs, így biztonságossá téve a kanyarodást és precízzé az irányítást. Ezen kívül pedig az alapanyag hosszú láncú polimerei gondoskodnak arról, hogy hatékonyan elnyelve az energiákat, egyenes úton csendes utazást tegyenek lehetővé.

Lenyűgöző teljesítményt nyújt Michelin Pilot Sport 4S abroncs is, melyet hosszú távú használatra tervezett a francia gumióriás. A Michelin Sport versenytechnológiák is helyet kaptak ebben az abroncsban, ami hozzájárul ahhoz, hogy nagy sebességnél is megbízható úttartással és menetstabilitással rendelkezzen. Több teszten is az első helyen végzett, ami nem véletlen. Nem csak teljesítményében, kinézetében is különleges, bársonyhatású oldalfallal és extra peremvédelemmel rendelkezik. Futófelületi mintázata ultraérzékeny, folyamatosan alkalmazkodik az útfelülethez, mindig optimális mértékben. A Dynamic Response technológia az aramid és nylon összetételű hibrid övbetéttel gondoskodik a precíz irányíthatóságról. A futófelülete több keverékből áll, a külső részen az új hibrid elasztomer járul hozzá a száraz úton való kiváló tapadáshoz, míg a belső részen szintén új, funkcionális elasztomerek és szilikát tartalmú keverék gondoskodik a nedves úton való jó tapadásról.

Goodyear és Bridgestone prémium nyári gumik

A Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 prémium nyári gumi kiváló nedves fékezéssel és a száraz úton való rendkívüli kezelhetőséggel az egyik legjobb prémium kategóriás nyári gumi. Úgy fejlesztették ki, hogy fékezéskor a meghosszabbított tapadó felület miatt az abroncs nagyobb felületen érintkezik az úttal, így lesz rövidebb a féktávolság. Négy százalékkal kevesebb, mint az előd esetében. A Goodyear abroncsa esetében az oldalirányú erők csökkentésére is ügyeltek, így lett még jobb a tapadás és a gyorsulás is. A vezetési élmény is adott, hisz ha egy autó precízen kormányozható, kiszámíthatóan irányítható, az hozzájárul a kellemes vezetési élményhez.

A Bridgestone is több prémium abronccsal jelenik meg a nyári gumik piacán, ezek közül az egyik legnépszerűbb a Turanza T005, ami nedves úton jól fékezhető, jól tapad, magas futásteljesítménnyel bír és egyes méretekben defekttűrő változatban is kapható. A NanoPro Tech technológiának köszönhetően jobban teljesít, mint a többi abroncs a nedves úton és kanyarodás közben. A gumi szinte megköti az úton lévő vizet, így érve el jobb tapadást. A vállrészén ezen kívül a kiemelkedő elemek és a középen található széles mintaárok gondoskodik a víz gyors és hatékony kivezetéséről, így minimalizálva az aquaplaning kockázatát. A gumiréteg alatti merev poliészter és acél szerkezet hozzájárul a stabilitáshoz, csökkenti a gördülési ellenállást, így az üzemanyagfogyasztást és a széndioxid-kibocsátást is.

A kiváló teljesítményt nyújtó abroncsok általában a prémium kategória közül kerülnek ki. A tesztek és a felhasználói vélemények, értékelések alapján nagyon sok jó gumi van ma a piacon, érdemes rászánni az időt, hogy megtaláljuk az igazit. Sokan hűségesek egy-egy márkához, hisz ha az már többször is beváltotta a hozzá fűzött reményeket, nincs ok a váltásra. Akármilyen prémium nyári gumira esik is a választás, fontos, hogy azt a pontos, megfelelő méretben vásároljuk meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót