Süti beállítások

Plusz hét fok felett ideje lecserélni az abroncsot, középpontban a 225 55 R16 nyári gumi

2022/12/12
Gumiabroncs hírek
A 225 55 R16 nyári gumik esetében is fontos, hogy időben lecseréljük az abroncsokat. A plusz hét fokot érdemes megjegyezni, hisz a csere ideje sosem a naptárhoz igazodik, hanem a hőmérséklethez. Plusz hét fok felett a téli abroncsok már nem teljesítenek olyan jól, nem nyújtják az elvárt biztonságot, ilyenkor ideje elővenni a nyári abroncsokat. Ugyanígy plusz hét fok alatt a nyári gumik válnak merevvé, rugalmatlanná, tehát ha hűvösebb van, mint plusz hét fok, akkor az már a téli abroncsok ideje.

A 225 55 R16 nyári gumik esetében is fontos, hogy időben lecseréljük az abroncsokat. A plusz hét fokot érdemes megjegyezni, hisz a csere ideje sosem a naptárhoz igazodik, hanem a hőmérséklethez. Plusz hét fok felett a téli abroncsok már nem teljesítenek olyan jól, nem nyújtják az elvárt biztonságot, ilyenkor ideje elővenni a nyári abroncsokat. Ugyanígy plusz hét fok alatt a nyári gumik válnak merevvé, rugalmatlanná, tehát ha hűvösebb van, mint plusz hét fok, akkor az már a téli abroncsok ideje.

Az időjárás elég szeszélyes, sokszor napokig enyhe, szép tavaszi idő van, aztán pedig jön egy hirtelen havazás. Mi legyen ilyen esetben? Nos, a legegyszerűbb, ha nem csak az adott nap vagy napok időjárás nézzük, hanem az előrejelzéseket is, hisz bár ezek sosem száz százalékosak, azért tendenciákat mutathatnak. A szakemberek azt mondják, hogy inkább maradjon még fenn egy pár napot egy téli gumi, mert téli gumival még mindig jobb az enyhe időben autózni, mint nyárival a havas utakon vagy épp egy hirtelen hóviharban. Sokan teszik le voksukat valamilyen négyévszakos abroncs mellett, gondolva, hogy ezek egyesítik a nyári és a téli abroncsok előnyeit.

Hiába fejlesztenek, tesztelnek, kutatnak a nagy abroncsgyártók, a négyévszakos abroncsok mindig kompromisszumot jelentenek. Sokak számára ajánlják, hisz aki nagyon keveset autózik, annak számára lehet gazdaságos választás, hisz ugyan ki szeretné kidobni az abroncsát, ami még nincs is elkopva csak épp elöregedett. A négyévszakos abroncsok esetében a jó tulajdonságok egyesítése ellentmondásos, hisz hogy lehetne egy gumi mély és segély barázdákkal ellátott egyszerre, vagy épp olyan anyagból ami a hidegben és a melegben is ideálisan tapad. Mindezek ellenére léteznek kiváló minőségű négyévszakos abroncsok, ezek azonban inkább nyáron teljesítenek jól, de egyik évszakban sem teljesítenek kiválóan.

225 55 R16 nyári gumi – milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

Ha eljött a gumivásárlás ideje, akkor érdemes alaposan utánanézni, olvasni, hogy melyek is az adott méret legjobbjai. Olvashatunk teszteket a témában, az ADAC vagy az AutoBild tesztjeit nagyon sokan várják, keresik. Ezeket azonban érdemes olyan szemmel is nézni, hogy nem a rangsort vesszük csak figyelembe, hanem azt is, hogy az egyes vizsgált tulajdonságok esetében, hogy viselkedik az abroncs. Sokak számára a nagy teljesítmény a fontos, másoknak inkább az alacsonyabb gördülési ellenállás és üzemanyag-fogyasztás vagy épp az, hogy csendes legyen az abroncs. Annyi általánosságban elmondható, hogy érdemes a prémium vagy a középkategóriás abroncsok közül választani.

Általában ezek azok, melyek mögött sok-sok kutatás, tesztelés, fejlesztés áll, és ez meg is látszik az általuk nyújtott eredményeken. A prémium gyártók, mint a Continental, a Michelin, Dunlop, a Bridgestone vagy épp a Pirelli folyamatosan kutatnak, tesztelnek, hogy egyre jobb és jobb tulajdonságokkal rendelkező abroncsokat gyártsanak. A középkategória sem szégyenkezhet azonban, náluk az ár-érték arány az egyik legvonzóbb tulajdonság, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne nyújthatnának kiváló teljesítményt.

225 55 R16 nyári gumi – bepillantás a legjobb abroncsok kínálatába

A legjobb abroncs mindig az, ami nekünk a legjobb. Épp ezért van az, hogy a tesztet végzők nem csak rangsort közölnek, hanem azt is, hogy milyen területen értékelték az adott gumit jobbá, mint a versenytársakat. Nézzünk meg egy pár prémium és középkategóriás abroncsot, melyek a tesztek élmezőnyében szerepelnek. Ilyen például a Nokian Wetproof, ami különösen a nedves úton való kiváló teljesítményével hívja fel magára a figyelmet. A finn gyártó számára fontos a biztonság, a kedvező ár és az egyediség is, ez az abroncs pedig minden mutatónak megfelel, a GTÜ 2021-es tesztjén a második helyen végzett.

Biztonságos és kiválóan teljesít a Hankook Ventus Prime 3 abroncs is. Futófelületi mintázatát úgy alakították ki, hogy négy hosszanti csatorna gondoskodik a víz gyors és hatékony elvezetéséről, három erős központi borda pedig abban segít, hogy az abroncs precízen irányítható legyen, nem mellesleg pedig a magas kopásállósághoz is hozzájárul. A lekerekített csatornaélek hozzásegítik az abroncsot ahhoz, hogy fékezéskor nagyobb felületen tapadjon az úthoz. Ezen kívül pedig helyet kapott a felületen a Hankook specialitása, a futómű-beállítást jelző indikátor is, ami a kopás során mutatja, ha a futómű hibásan van beállítva.

A Pirelli P7 Cinturato modellje is jó választás a nyári időszakra. Ez egy nagy teljesítményű nyári gumi, amit a prémium autók számára fejlesztettek ki. Biztonságos, hatékony és fenntartható. Rövid fékúttal és csendes közlekedést lehetővé téve. Ezzel az abronccsal élmény a vezetés, ami a téli időszak után igazán jó hír, hiszen a tél a legtöbbször nem az utazás szépségeiről szól, a sebesség, a teljesítmény maximális kihasználásáról. Ezért is várják sokan az enyhe időt. A Pirelli több abroncsa is elérhető egyébként 225 55 R16 nyári gumi méretben.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót