Süti beállítások

Olcsóbb vagy drágább 205/60 R16 téli gumi minta?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Autógumit vásárolna a télre? 205/60 R16 téli gumi méretre lenne szüksége, de azt sem tudja, hogy mégis hogy és hol kezdjen hozzá a kereséshez? Nem annyira egyszerű dolog laikusként eligazodni az egyes gumiméreteken, de érdemes a saját abroncsunk méretének jellegzetességeiről, és arról, hogy milyen gyártó abroncsai is illenek rá a téli és a nyári időszakban, kissé többet is megtudnunk. Ezek az információk már csak abban is segíthetnek, hogy a következő alkalommal, amikor abroncsot kell vásárolnunk, akkor tudjuk, hogy milyen tulajdonságokat is figyeljünk meg jobban.

A 205/60 R16 téli gumi minta például elsősorban a nagyobb testű autókra fog kelleni, hiszen ez a nagyobb városi autók szerelt gyári mérete. Vannak belőle alacsony árkategóriás, középkategóriás, és természetesen prémium márkás abroncsok is – azt eldönteni pedig, hogy nekünk éppen milyenre lesz szükségünk még az segítheti, ha tudjuk, hogy milyen régi a kocsi, mekkora a teljesítménye, milyen igényei vannak, esetleg mi az, amin a gumi tud korrigálni. Az is lényeges, hogy nekünk, mint vezetőknek mi a fontos, nekünk milyen igényeket kell hogy kielégítsen a gumi, hogy milyen a vezetési stílusunk stb. És arról még nem is esett szó, hogy egy téli gumi milyen extra tulajdonságokkal kell, hogy rendelkezzen, hogy az biztonságos és kényelmes vezetést és utazást kínáljon, és hogy ne ugorjon meg az üzemanyag-fogyasztás sem. Lássunk ilyen jó abroncsokat most, amelyek a 205/60 R16 téli gumi méretet viselik.

Az olcsó, de jó minta

Ha autójának és Önnek sincsenek akkora nagy elvárásai az abroncs felé, és úgy érzi, nem is használja annyit a kissé régebbi típusú autóját, hogy valami extra tulajdonságokkal rendelkező, nagyon drága abronccsal szerelje fel a télre, akkor böngészhet nyugodtan az olcsóbb minták közül. Nem árt azonban tudnia, hogy az olcsóbb minták között is vannak jobb és rosszabb termékek, tehát érdemes a teszteredményeket figyelembe vennie. Az európai skála – a szivárvány színű címke az abroncson – szinte választ is ad minden kérdésünkre. De nézzük ezt egy példán keresztül.

A Matador MP92 Sibir Snow 205/60 R16 téli gumi 92H olcsó guminak számít a középkategóriás abroncsok között is, mégis jó eredményeket tud felmutatni. Ezt jelzi a szivárvány mintán a nedves úton való féktáv jelölése, ahol az előkelő C jelöléssel rendelkezik. (Minél előrébb van az ABC-ben a betű, annál jobb.) Az is kiderül ebből, hogy üzemanyag-hatékonyság terén nem valami kimagasló, hiszen az F jelölés eléggé a léc alján van – ugyanakkor, ha Ön kevesebbet használja a kocsit, ha nem utazik nagy távokat vele, akkor ez az információ nem is nagyon kell, hogy érdekelje Önt. Zajszint tekintetében közepes az abroncs, tehát ha összegezzük a eredményeket, akkor már könnyedén el is dől, hogy Önnek megfelelő-e az abroncs, vagy sem. Mivel a Matador MP92 Sibir Snow megfelelő a téli utakra, ezért egy biztonságos abroncsnak mondható, ami szinte az első helyen kell, hogy legyen, ha téli gumit keres. Ezt az abroncsot ajánljuk, ha olcsóbbat, de jó minőségűt választana.

A drága és kiváló 205/60 R16 téli gumi minta

205/60 R16 téligumiA legjobb prémium márkás abroncsminta a 205/60 R16 téli gumi méretben természetesen a már nagyon is ismert Michelin Alpin A5 ZP, 92V-s autókra, RTF jelöléssel – tehát erősített gumi, akár kisteherautókra is alkalmas. Ez az abroncs minden téli gumi felé tett elvárásnak megfelel: kiváló a tapadása mindenféle úton, szárazon és nedvesen is egyaránt jól teljesít, jól tapad a havon és a jégen, nem használ túl sok üzemanyagot és a kopása is egyenletes, nem mellesleg pedig rendkívül csendes gumiról van szó, pedig ez nem nagyon jellemző a téli mintákra.

A másik nagyon erős téli gumi minta a Nokian WR D4 RTF, ami szintén erősített oldalfalú gumi. Ezt azért kell kiemelni, mert a legjobb eredményt érte el az európai teszteken a nedves úton való féktáv tekintetében, hiszen ez az egyetlen abroncs a 205/60 R16 téli gumi méretben, amely megkapta a legjobb, az A jelölést.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót