Süti beállítások

Nyomasztó német fölény az ADAC téli gumi tesztjén

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Az ADAC 2014-ben is megrendezte a téli gumik „olimpiáját”, amelyre 32+4-en neveztek be. Igaz a szintet a 36-ból összesen nyolc delikvens tudta megugrani.

Az ADAC Németország és Európa legnagyobb autóklubja, amely 18 millió tagot számlál. A messze leghíresebb, 1903-ban alapított szervezet eközben komoly válságba került, mert a Sárga angyal szavazáson bizonyíthatóan manipulálták a számokat (nem a végeredményt).

A vezetőség feje amiatt is főhet, hogy az adóhatóság is rájuk szállt, mert 2007 óta „elfelejtették” befizetni a biztosítások utáni adóvonzatot. Sajtóértesülések a tartozás mintegy félmillió eurót is kitehet. Eközben a szervezetet alig 10 hónap alatt 300,000 ember hagyta ott. Azért csak ennyi, mert szerencsére az is kiderült, hogy a hivatalos tesztjeiken nem befolyásolták soha, semerre sem a végeredményt. Persze sokszor zár az élen német márka, de annak oka mindössze annyi, hogy a német termékek nagyon sokszor tényleg jók. Ezzel külföldi és hazai szakértők, abroncsértékesítők és javítók is maximálisan egyetértenek.

A 2014-es nagy téli gumi teszt

Az ADAC idén sem hagyhatta ki a már szinte névjegyévé vált téli gumi tesztjét, amelyhez a Warentest munkatársait hívta segítségül. A teszt alatt összesen 32 téli és négy darab négy évszakos garnitúrát izzasztottak meg kettő méretosztályban.

A kisautókra jellemző 175/65 R14-es abroncsokat egy Ford Fiestára, a nálunk is igen népszerű 195/65 R15-öt pedig egy VW Golfra szerelték fel.

A kevesebb néha több

 Legalábbis az ADAC tesztjeinél mindenképpen.  A németeknél az osztályozásnál is az egyes a legjobb érdemjegy. Ugyanez van a termékteszteknél is. Minél alacsonyabb összpontszámot kap egy adott termék, az annál ajánlottabb.

A német autóklub a teszteléshez egy már teljesen kiforrott értékelési rendszert használt, amellyel már számtalanszor találkozhattunk. Eszerint száraz, nedves, havas és jeges utakon is külön lettek értékelve az abroncsok, méghozzá nem is azonos súlyozással.

A végeredmény megállapításánál a száraz burkolaton tapasztaltak 15, a nedvesen 30, a havason 20, a jegesen 10%-kal estek a latba. Emellett a zajkomfortot további 5%-kal, míg a kopásjellemzőket és az üzemanyag fogyasztásra gyakorolt hatást újabb 10-10%-kal vette figyelembe a vizsgálat.

Az abszolút győztes a Continental ContiWinterContact TS 850

A Continental a német abroncsgyártási technológia képviselője és persze rögtön felmerül a gyanú, hogy hát miért is ez a modell nyert egy német teszten. Hát azért mert bitang jó. Nyugodtan meg lehet kérdezni olyat, aki kicsit is ért hozzá, vagy már volt alatta ilyen abroncs. A Continetal üdvöskéje a 14 colosok között állva hagyta a nedves körülmények között a teljes mezőnyt. Így még az is belefért, hogy az abroncsot a megszokottnál zajosabbnak találták.  A Dunlop SP Winter Response 2 a szerény gördülési ellenállásának, az Alpin A4 kopásállóságának köszönhette a dobogós helyezést. Ezen kívül a Firestone Winterhawk 3 kapott még „ajánlott plecsnit”, amellyel kitűnő ár/érték arányát díjazták.

A 15 colosok versenyében szintén a Continental ContiWinterContact TS 850 diadalmaskodott. Ám itt a második helyen nem a Dunlop, hanem a Bridgestone Blizzak − LM 001 követte. Igaz a Dunlop SP Winter Sport 4D alig maradt el tőle. Ebben a kategóriában még a Semperit Speed-Grip kapott jó minősítést.

Ezzel szemben a négy évszakos modellek hatalmasat buktak az ADAC tesztjén. Elég, ha csak a győztesre pillantunk. A Falken EuroAll Season AS200 nagyon gyenge értékelést kapott, de az utána következő Vredestein Quatrac Lite se járt jobban. Az összehasonlítást másik két tagja, a Kumho Solus HA31 és a Uniroyal AllSeasonExpert pedig lesújtó kritikákat és értékelést kapott.

Ez az eredmény ismét megerősítette azt a jelenlegi állapotot, hogy ez idáig senkinek sem sikerült olyan négy évszakos gumit kifejlesztenie, amely kánikulában és fagyban is viszonylag jól tud teljesíteni. Ezért az ADAC mindenkinek, aki sokat utazik télen-nyáron, két garnitúrát javasol.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót