Süti beállítások

Nyári gumi 195 65 R15 méretben – mit kínálnak a prémium gyártók?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek
Ha valaki abroncsot szeretne vásárolni, általában így kezdi a webáruházakban a találatok szűkítését: nyári gumi 195 65 R15. Ezzel a beállítással csak azokat az abroncsokat mutatja a rendszer, melyek az adott méretben kaphatók. Azonban a legtöbbször még így is közel száz vagy annál is több találat jelenik meg. Hogy mi legyen a következő lépés? 

Ha valaki abroncsot szeretne vásárolni, általában így kezdi a webáruházakban a találatok szűkítését: nyári gumi 195 65 R15. Ezzel a beállítással csak azokat az abroncsokat mutatja a rendszer, melyek az adott méretben kaphatók. Azonban a legtöbbször még így is közel száz vagy annál is több találat jelenik meg. Hogy mi legyen a következő lépés?

Például az, ha megnézzük, hogy mit is szeretnénk még. A súlyindex és a sebességindex is beállítható általában a keresésnél. Előbbi azt jelenti, hogy az abroncs mekkora maximális súllyal terhelhető, az utóbbi pedig azt, hogy milyen maximális sebességgel használható. Mindkettőnek nagy szerepe van, különösen az utóbbi években, amikor az autók súlya megnőtt, és folyamatosan nő, egyes felmérések szerint átlag tíz százalékkal nehezebbek most az autók, mint pár évtizede. A sebességindexnek pedig a nagy teljesítményű autók esetében van jelentősége.

A nyári vezetési élményre biztosan sokan várnak már, azonban nem tanácsos az első melegebb napon átszereltetni a gumikat, érdemes egy kicsit várni. Amikor a hőmérséklet tartósan plusz hét fok fölé emelkedik, akkor jön el az ideje, előbb nem. A nyári gumik a hidegben merevek, rugalmatlanok, nem teljesítenek olyan jól. 

Nyári gumi 195 65 R15 méretben – mik az elvárások?

Milyen egy jó nyári gumi? Egyrészt jól tapad a száraz úton, stabil nagy sebességnél is, jól kormányozható, precízen irányítható. A nyár alkalmas arra, hogy élvezzük a vezetést, nincsenek olyan nehezítő körülmények, mint a hó, a havas eső, a jeges út, vagy a köd, pára, a csökkent látási viszonyok. Van azonban valami, aminek nyáron is van kockázata. Ez nem más, mint az aquaplaning, azaz a vízen felúszás. Tehát egy nyári guminak ez ellen is védenie kel, ugyanis nyáron is előfordulhat, hogy akkora tömegű víz van az úton, hogy az abroncs elveszti a kapcsolatot az úttal. Ilyenkor viszont az autó irányíthatatlanná válhat. Ezt a kockázatot úgy lehet kiküszöbölni, hogy olyan abroncsot választunk, ami gyors és hatékony a vízkivezetésben.

Nyári gumi 195 65 R15 méretben – széles kínálat, jó teljesítmény

Az abroncs megvásárlása előtt érdemes megnézni, hogy mit mondanak azok a felhasználók, akik más megvásárolták az adott nyári gumit. A vélemények mellett bátran hagyatkozhatunk a tesztekre is, egy gyártótól független, objektív teszt több szempontból is vizsgálja az adott abroncs teljesítményét. Általában születik egy rangsor, ezt azonban érdemes alaposabban is megnézni. Hogy melyek azok a tulajdonságok, melyek számunkra fontosak. Például a csendesség? Vagy az élettartam? Mindenkinek más.

A legjobbak általában a prémium kategóriából kerülnek ki, de sokszor van úgy, hogy egy középkategóriás abroncs is megjelenik az élmezőnyben. Nyári gumi 195 65 R15 méretben – nézzük, hogy milyen jó minőségű abroncsok közül válogathatunk.

Itt van például a Michelin Primacy 4 modellje, ami igazán jó választás, ha fontos a kiváló teljesítmény és az élettartam. A nedves úton való jó fékezhetőségről a legújabb generációt, nagy teljesítményű abroncskeverék gondoskodik. Míg a hosszú élettartamról a Contact Patch névre keresztelt technológia, ami által az abroncsra jutó nyomás és hő még egyenletesebben vezetődik el, így védi az abroncsot a kopástól. Ennek a guminak egyébként innovatív a kopásjelzője is, ami azt jelenti, hogy nem csak a maximális kopást látjuk, hanem azt is mutatja felszerelés előtt, hogy kibírja-e még a következő szezont.

A középkategória egyik jeles képviselője a Hankook Ventus Prime 3 nyári gumi, ami biztonságos és kiváló teljesítményt is nyújt egyben. Jól kormányozható, jól fékezhető a nedves és száraz úton egyaránt, emellett pedig egy rendkívül csendes abroncs. A víz gyors és hatékony kivezetéséről négy hosszanti csatorna gondoskodik, három erős központi bordája pedig precízebb kormányzást tesz lehetővé. A lekerekített csatornaélek segítségével fékezéskor az abroncs nagyobb felületen érintkezik az úttal, így lesz rövidebb a fékút. Ráadásul ezt a gumit ellátták futómű-beállítást jelző indikátorral is, ami megmutatja a futómű beállításának esetleges hibáit. A szerkezete is ideális, magas tapadású szilika keverékkel, széles acélövekkel, rayon karkasszal, nagy merevségű peremtöltő ékkel.

A prémium Dunlop SP Sport-Bluresponse is jó választás a minőségi abroncsot keresőknek. Alacsony légellenállású kialakításával és alacsony hőképződésű futófelületi keverékével rendkívül alacsony a gördülési ellenállása, így az üzemanyag-fogyasztása is kedvező. A fékező blokkjainak köszönhetően rövidül a fékút is, a merev blokkok ugyanis fokozzák a tapadást. Zárt vállmintaárkai gondoskodnak arról, hogy az abroncs csendes legyen, hisz segítségükkel csökken a zajkibocsátás. Ezen kívül a futófelület polimerjei révén az abroncs jobban tapad a nedves úton, a középső mintaárkok pedig hatékonyan vezetik ki a vizet a gumi felületéről.

A nyári gumik kínálatába ez csak egy apró bepillantás volt, ezeken az abroncsokon kívül számos más kiváló minőségű nyári gumi kapható sokféle méretben. A legfontosabb a vásárlásnál az, hogy megadjuk a pontos méretet, így: nyári gumi 195 65 R15.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót