Süti beállítások

Négy évszakos gumit vagy téli gumit válasszunk havas útszakaszokra?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek
Nagyon sok autós még mindig úgy kíván spórolni járulékos költségein, hogy külön téli vagy nyári gumi helyett inkább négy évszakos abroncsot választ autójára. Noha egyre kevesebben gyártanak már ilyen gumikat, sokan mégsem értik meg, hogy az efféle abroncsok inkább csak átmenetileg, egyfajta kényszermegoldásként használhatók csak, hiszen hiába nevezik négy évszakos abroncsnak, összességében szélsőséges körülmények között nem állja meg a helyét – legalább a magyar időjárási viszonyokban.

Felénk ugyanis nyáron gyakran túl meleg van, télen pedig akár napokig vagy hetekig is lehetnek havasak, jegesek, de mindenképpen csúszósak az utak a kemény mínuszok mellett. Ezekre a szélsőségekre csak úgy tudunk biztonságosan reagálni, ha autónkra mindig az évszaknak megfelelő gumiabroncsot szerelünk fel. A négy évszakos gumi ugyanis leginkább csak egyfajta átmenetnek tekinthető, mondhatni olcsó kompromisszumnak a nyári és a téli gumi között, ami képtelen maximálisan egyesíteni az efféle abroncsok minden előnyét, sőt mi több, inkább mindkét évszakban feláldoznak valamit a biztonság oltárán.

Négy évszakos gumit vagy téli gumit válasszunk?Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a négy évszakos téli gumiknak már a mintázata is egyfajta keveréknek tekinthető, és összetevőjük, avagy a gyártásukhoz felhasznált gumikeverék is csak egy kompromisszum szüleménye. Nagy hidegben ugyanis az efféle abroncs nem marad olyan rugalmas, mint a téli gumik – ez nagyon magas vezetésbiztonsági kockázatot rejt azáltal, hogy megszűnhet a tapadás a kemény gumik miatt –, a nyári hőségben pedig sokkal lágyabb lesz, mint a nyári változatok és mintázatok.

Ezáltal egy kánikula nem csak sokkal jobban koptatja majd a négy évszakos gumiabroncsokat, hanem ezen felül bármilyen hihetetlen, tapadásuk sem lesz kielégítő, így sokkal magasabb fékutakat eredményeznek majd, mint a direkt nyári abroncsok. A négy évszakos gumiabroncsok éppen ezért legfeljebb azoknak ajánlhatók, akik szeretnének olcsó megoldást találni arra, hogy téli és nyári gumi is legyen az autón, ellenben megtehetik azt, hogy extrémen hideg vagy meleg időben, illetve havas-jeges útszakaszokon nem használják autóikat, és minden évszakban inkább városban, lassabb tempóban használják autójukat.

Négy évszakos gumit vagy téli gumit válasszunk?Legutóbb éppen az ADAC – az egyik legismertebb gumiabroncs tesztelő – vette alaposabban is szemügyre a jelenleg kapható négy évszakos szetteket annak érdekében, hogy megnézzék, téli körülmények között miként tudnak teljesíteni ezek a változatok, azonban a várakozásoknak megfelelően minden egyes négy évszakos gumiabroncs lényegesen alulteljesített a direkt téli gumikhoz képest. Összességében tehát amennyiben beköszönt az igazi téli, vagyis az utak gyakran jegesek, havasak és csúszósak, a négy évszakos abroncsok nem nyújtanak megfelelő védelmet az autósok számára, ezáltal minden esetben fontos inkább téli gumikkal felszerelni gépjárműveinket.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót