Süti beállítások

Mit tud a legolcsóbb és a legdrágább 195/60 R15 téli gumi minta?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

A kompakt városi kisautók jellemző gyári mérete a 195/60 R15 téli gumi, amelyet elsősorban középkategóriás autókra készítenek – így jellemző, hogy a legtöbben ebből a méretből is a középkategóriás mintázatokat választják, de természetesen gyártanak azért prémiumot is belőle. A személyautókra készül ez a méret, a legtöbb gyártó itt már elég jó tulajdonságokkal kínálja márkáját. A 195/60 R15 téli gumi gyári mérete a Ford Focusnak, a Toyota Corollának, az Opel Astrának – és még sorolhatnánk, bár mondjuk ezek alapján már el lehet indítani a keresést.

Ismerjünk meg közelebbről néhány középkategóriás és prémium kategóriás mintázatot. Szinte nem is lehet felsorolni, hogy mennyi gyár készít ebben a méretben abroncsot; a budget kategória közül érdemes megemlíteni az Infinityt, a Kingstart, a Taurust, Nankangot, Debicát, General Altimaxot, a Matadort, Nexent, Barumot, GT Radialt, a Kumhot, a Savat, a Toyot, a Firestone-t, Hankookot, Uniroyalt és a Yokohamat; a prémium kategóriából itt a Pirelli, Dunlop, Goodyear, Continental, Michelin – és még mindig lehetne sorolni. Ezek közül válogattunk párat, amelyek jellemzőit bővebben bemutatjuk.

Prémium kategóriás 195/60 R15 téli gumi minták – a legdrágább

Ahogyan a cikk elején említettük, a 195/60 R15 téli gumi méretre inkább a középkategória jellemző, de természetesen lehet köztük találni prémium márkás mintázatokat is, amelyek azért már nem számítanak nagyon olcsónak. Itt van például az egyik legjobb és legdrágább minta, a Michelin Alpin A4, amely kiváló tapadási felülettel rendelkezik, mintázata kiválóan elvezeti a vizet és a hót, a különféle csapadékokat, így lehet C jelölése a nedves úton való féktáv tekintetében.

A Continental a másik a legjobb prémium márkás abroncsgyártók közül, nem hiába, a 195/60 R15 téli gumi méretben is kiválót alkotott, hiszen a Continental WinterContact TS 860 egészen kiváló eredményeket hozott a teszteken. A nedves úton szinte verhetetlen az eredménye, meg is kapta érte a B jelölést, és még üzemanyag-hatékonnyá is válhat a jármű ezzel a téli abronccsal.

A prémium kategóriás mintázatok közül érdemes megemlíteni még a Dunlop SPWinterResponse2 mintát, a Pirelli SnowControl3 mintát, a Goodyear UG9-et és a Dunlop SPWinterSport3D-t.

Középkategóriás 195/60 R15 téli gumi – olcsóbb, de rosszabb is?

195/60 R15 téligumiKözépkategóriában a 195/60 R15 téli gumi méret mintázatainál is óriási verseny folyik a gyártók között, hiszen nagyon nehéz átlépni egy-egy határt, egy egy teljesítményszintet stb., de néhányuknak azért sikerült. A jobbak között ott van a Matador MP92 Sibir Snow mintája, amely jól teljesít a nedves úton való tapadásnál, bár még mindig nem lehet vele csökkenteni a fogyasztást, bár zajszintben pedig megfelelő, ami megint csak plusz pont. A Nexen Winguard Snowg WH2 is elég jónak mondható, hiszen azért a B jelölés a nedves talajon való féktávra néhány prémium kategóriás mintát is megelőz. A Vredestein Snowtrace5 pedig igaz, hogy a középkategória minőségesebb részéhez tartozik, mégis kedvezőtlennek bizonyult a tesztek során, és csak E jelöléseket ért el minden részen – kivéve a zajszintet, amivel mégis kiemelkedik a többi közül, hiszen az csak 69 dB.

A legolcsóbb 195/60 R15 téli gumi minta megintcsak az Infinity INF-049, amelyről szinte minden méretismertetőben olvashatunk. Ez nem mást jelent, minthogy az Infinity kitartóan gyárt szinte minden autóhoz méretet, ár-érték arányban megfelel ez az abroncs, tehát sikeresnek mondható az üzlet. Nem túl jó az abroncs mintázatának a teszteken elért eredménye, hiszen csak E jelölést ért el, de nagyon sokaknak, akik csak keveset használják télen a kocsit, és nem hajtanak hosszú távokat, illetve tényleg nagyjából csak a városban közlekednek, azoknak tökéletesen megfelel ez a minta – miért is költenének akkor többet?

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Ne maradj le semmiről, légy jól értesült, iratkozz fel!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót