Süti beállítások

Mit kell tudni a szegecselt téligumikról?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

A tandeacute;li gumi piac egyik legismertebb andeacute;s legelismertebb szereplője a nandeacute;met Continental, amely andeacute;vről-andeacute;vre szandaacute;llandiacute;tja a jobbnandaacute;l jobb konstrukciandoacute;kat a vandaacute;sandaacute;rlandoacute;k szandaacute;mandaacute;ra.

A Continental neve vilandaacute;gszerte ismerősen cseng az emberek szandaacute;mandaacute;ra. A nandeacute;metek nandeacute;handaacute;ny andeacute;vtized alatt hatalmasra nőttek. Jelenleg a vilandaacute;g 45 orszandaacute;gandaacute;ban vannak jelen, andeacute;s mintegy 160,000 alkalmazott mozgatja a gigavandaacute;llalatot. Nem csak gumiabroncsokkal, hanem fandeacute;krendszerekkel, futandoacute;mű andeacute;s hatandaacute;stechnikai elemekkel, adatandaacute;tviteli megoldandaacute;sokkal, jandaacute;rműelektronikandaacute;val andeacute;s technikai elasztomerekkel is jelen vannak a piacon. A Continental sokrandeacute;tű tevandeacute;kenysandeacute;gi kandouml;re andiacute;gy nem csak a biztonsandaacute;gra, hanem a kandouml;rnyezetvandeacute;delemre is kiterjed. Randaacute;adandaacute;sul nandeacute;handaacute;ny andeacute;ve egy anduacute;j irandaacute;nyban is nagyon erősen elkezdtek erősandouml;dni. andIacute;gy lehetnek ma mandaacute;r meghatandaacute;rozandoacute;ak a kommunikandaacute;ciandoacute;s rendszerek fejlesztandeacute;sandeacute;ben.

A Continental andeacute;vről-andeacute;vre egyre sikeresebb. Erről tananduacute;skodik az a mintegy 26 milliandaacute;rd eurandoacute;s forgalom, amelyet pandeacute;ldandaacute;ul 2010-ben realizandaacute;ltak.

A szegecselt abroncsok hátrányai.

A szöges téli abroncsok, amennyiben a csupasz aszfalttal érintkeznek hosszabb távon, folyamatosan koptatják az út felületét, ami az utak kimélyülése miatt még veszélyes is lehet, mivel a mélyedésekben megállhat az esővíz és az aquaplaning veszélye állhat elő. Ezért is döntött úgy több ország, hogy vagy betiltja a szegecselt téligumik használatát bizonyos szakaszokon, vagy szezonálisan engedélyezi csak a használatukat, vagy e kettő kombinációja is előfordul.

Japánban a beton alapú autópályákon a légszennyezés miatt tiltották be egy időben a szegecsek által keltett káros beton por levegőbe juttatása miatt. Ez késztette a gumigyárak arra, hogy olyan abroncsokat fejlesszenek ki, amelyek szegecs nélküliek, de jó havas és jeges tapadás biztosítására képesek. Ezek az abroncsok azonban messze nem érik el a szegecselt téligumik magas szintű tapadási tényezőit.

A szegecsek kialakítása.

A szegecsek maguk három részből állnak:

  • egy széles peremes részből, amely nem engedi kihullani a szegecet a gumi futófelületéből,
  • a hosszabb hengeres részből, mely a gumiabroncs öntése során kialakított szegecs helyekbe illik szorosan,
  • és magából a tüskés részből, mely a gumiabroncs futófelületéből kiállva érintkezik a téli kemény havas és jeges felületekkel.

A téligumikban kialakított szegecs lyukaiba csak olyan méretű szegecsek helyezhetőek, amelyek nem érnek túl a futófelület szintjén, e azok sem jók, amelyek annyira besüllyednek a lyukakba, hogy a téli felületekkel nem jön létre a tapadáshoz szükséges érintkezés.
Sajnos csak az új gumiabroncsok szegecselhetőek, azok, amik még soha ne voltak közlekedésre használva, a már használt téli gumikba már nem szabad szegecseket tenni, és a kopott szegecsű téli abroncsokat sem szabad újra szegecselni. Tehát a szegecsek méretét tökéletesen össze kell hangolni a gumiabroncsban kialakított lyukak mélységével. A szegecseknek a méretét színkóddal is érzékeltetik.

Egy szegecselésre alkalmas téli abroncsba általában 80 és 100 körüli szegecs helyezhető be egy speciális eszközzel, amely szétfeszíti a lyukat és helyére illeszti a szegecset.

Nagyon fontos, hogy a szegecselt téligumikat kizárólag havas és jeges felületeken használjuk, mivel így a szegecsek hosszú ideig megőrzik tüskés hegyüket, és a gumiabroncs sem kopik el az aszfalton.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót