Süti beállítások

Mit kell tenned, ha az autód kátyúkárt szenvedett?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Hazánk útviszonyait figyelembe véve, sajnálatos módon gyakran felmerülő problémának számít a kátyúkár elszenvedése. Sok vezető azonban nincs teljesen tisztában azzal, hogy mi is pontosan a teendő abban az esetben, ha kátyúkár keletkezett az autóban. Lássuk, mit kell tenned, ha belehajtottál egy nagyobb kátyúba és a balesetet szenvedtél! 

A kátyúkár keletkezése főként a téli időszakra jellemző, hiszen ilyenkor a havas, hideg időben nagyon sok kátyú jön létre az útburkolaton. Ezek a kátyúk már önmagukban véve is nagyon bosszantóak, hiszen rendszeresen kerülgetni kell őket, ami igen sok esetben balesetveszélyes következményekkel is járhat. A legrosszabb talán azonban nem is a kátyúk örökös kerülgetése, hanem az, ha véletlenül mégis belehajtunk egy kisebb-nagyobb gödörbe és az autóban valamilyen kár következik be.

Ez lehet akár a gumiabroncs sérülése, például defekt, de bekövetkezhet a felfüggesztések meghibásodása is, ami szintén nagy bosszúságot tud okozni az autó tulajdonosának. Amennyiben anyagi kár következik be a kátyúba hajtás miatt, úgy a legfontosabb teendő mindig az, hogy meg kell próbálni érvényesíteni a kárigényünket. A kárigény érvényesítése azonban nem minden esetben megy egyszerűen, hiszen a folyamat első lépéseként azt kell felderíteni, hogy ki is az adott útszakasz kezelője.

Amikor ezt megtudtuk valamilyen úton-módon, utána náluk kell benyújtani a káresettel kapcsolatos dokumentációt. Lakott területeken belül általában az adott város önkormányzata az útszakasz kezelője, míg országutak és autópályák esetében a Magyar Közút Zrt. kezeli. Az illetékes közútkezelőkhöz fordulva tehát, elkezdhetjük a kárigényünk érvényesítését. Ehhez azonban, elengedhetetlenül fontos az, hogy bekövetkezett káreseményt teljesen egyértelműen igazolni tudjuk. Amennyiben ezt mégsem tudjuk hitelesen igazolni, úgy a közútkezelő társaság el is utasíthatja a kárigényünket. Fontos, hogy a káresemény bekövetkeztekor azonnal készítsünk egy fotót az autó sérüléséről, valamint a problémát okozó kátyúról, mégpedig úgy, hogy az adott helyszín teljesen mértékben beazonosítható legyen. Lényeges, hogy a fénykép elkészítésekor tökéletesen látszania kell a kátyú mélységének is.

De hogyan is lehet ezt egy fotón hitelesen és látványosan szemléltetni? A szemléltetéshez bátran felhasználhatsz például egy átlagos, hétköznapi tárgyat is, mint például egy golyóstollat, öngyújtót, sőt akár egy kulcs is megfelel erre a célra. Amennyiben tartasz a gépjárművedben mérőszalagot, akkor természetesen az a legjobb, ha azzal szemlélteted a problémát okozó kátyú mélységét. Sőt, ha teljesen biztosra szeretnél menni, akkor készíttess egy jegyzőkönyvet a káresetről egy hivatalos, rendőrségi személlyel. Ugyancsak jó ötlet tanúkat is szerezni a káresettel kapcsolatban, hiszen így még nagyobb az esélye a kárigény pozitív elbírálásának.

Milyen okok miatt utasíthat el általában a közútkezelő társaság egy kárigényt? A leggyakrabban az elutasítás oka az, hogy a káresetről készített fotón nem lehet egyértelműen beazonosítani a helyszínt, ahol a probléma megtörtént. Ugyancsak elutasításra adhat okot az, ha a kátyúkár gyorshajtás miatt következett be, illetve abban az esetben sem érvényesíthető a eset iránti kárigény, ha az adott útszakaszon, úthibára figyelmeztető tábla került korábban kihelyezésre. Mindezek mellett azok a kárigények is elutasításra kerülnek, amelyek esetében sem fotó, sem jegyzőkönyv, sem pedig tanúk általi hivatalos igazolás nem történt a probléma bekövetkezését illetően. Kátyúkár esetén tehát, soha ne hajts el a helyszínről anélkül, hogy ezek valamelyikét el nem készítetted volna. 

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót