Süti beállítások

Mit is jelentenek az abroncsokon lévő jelzések?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Az abroncsokon feltűntetett jelzések általában a következő képen néznek ki: P123/45 R67 89H. Ezek a jelzések általában a méretre utalnak, valamint arra, hogy az adott abroncs milyen felhasználásra lett készítve.

Az első betű, tehát a P az angol rövidítése a személy autónak. Tehát ez jelzi a vásárlók és a kereskedők számára, hogy ez egy olyan abroncs, amely személyautóra való. A P-t követő számok azt mutatják meg, hogy mekkora az adott abroncs mérete. Ez az érték általában milliméterben van megadva, az abroncs szélességét mutatja meg. A való életben ez az érték általában 155 és 245 milliméter között mozog. A második szám azt mutatja meg, hogy az abroncs oldalfalának értéke hogyan viszonyul a gumi szélességéhez. Tehát hogy az egyik érték hány százaléka a másiknak. 

A következő érték egy betű, mely azt mutatja meg, hogy az abroncs milyen felépítésű, tehát például az R esetében radiál gumiról beszélünk. A radiál azt jelenti, hogy az abroncson található szövetréteg sugárirányban helyezkedik el. A következő érték a jelölésben ismételten egy szám, ami a felni átmérőjét mutatja meg, természetesen collban megadva. Így könnyen megtalálhatjuk, hogy a már meglévő felninkre melyik gumiabroncs megy rá tökéletesen. 

A sorban lévő utolsó szám pedig arra ad választ az avatott szemnek, hogy mekkora a maximális terhelhetősége az abroncsnak. Majd a felsorolást egy betű zárja, ami arra enged következtetni, hogy a gumiabroncs a sebességet tekintve, melyik osztályba van besorolva. Minél nagyobb a gumi besorolása, annál biztonságosabb, annál jobban viselkedik egy nagyobb utazó sebesség esetében. Ezek az abroncsok jobban tapadnak, jobban bírják a keletkező hőt. Természetesen drágábbak is valamivel egyszerűbb társainál, de sokkal biztonságosabbak és kedveltebbek is.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót