Süti beállítások

Mire jó a pótkulcs?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek
A kérdés talán felesleges is azok számára, akik már megtapasztalták annak kellemetlenségét, amikor kulcs nélkül maradtak. Bár a kulcsa bezárása elsősorban régebbi autók esetében történhet meg, de maiaknál is előfordulhat. Nagyobb problémát jelent viszont a kulcs elhagyása, amikor jelentős plusz kiadásokkal is számolni kell. Ilyenkor jön jól a pótkulcs, ám nem mindegy, hogy hol van. Ha a tengerparti nyaralást kell megszakítani azért, mert elveszett a kulcs, és hazavonatozni az otthon hagyott pótkulcsért, azzal nem csak a pihenésre szánt idő megy tönkre, de rengeteg stresszel is jár a helyzet.

 Legjobb, ha a pótkulcsot ugyan magánál tartja, de a használatban levőtől jól elkülönített helyen. Hogy az előző példánál maradjunk, nyaralás alkalmával remek hely a pótkulcsnak a szállodában hagyott bőrönd. Ebben az esetben sem a hazajutásról nem kell gondoskodni, sem az esetlegesen szükségessé váló új rendelés költségei nem terhelnek majd. Az új kulcsnak a megrendelése, valamint annak a gépjárművel való összehangolása ugyanis cseppet sem olcsó mulatság. Az azonnali pótlás azért fontos, mert kettő kulcsra mindenképpen szükség van a járműhöz.

Természetesen nem csak az elvesztés okozta károk miatt lehet szükség az új kulcs rendelésre, hanem a kulcs sérülése, kopása miatt. Azokhoz az autókhoz, melyekhez gyárilag csak egy kulcs jár, fontos, hogy mihamarabb készíttessen egy pótkulcsot is. S hogy mekkora költségekkel kell majd számolnia? 20 ezertől körülbelül 60 ezer forintig terjedhet a kulcs ára, melyhez még hozzájön az átprogramozás költsége és a szerelési díj, melyek együttesen akár 20 ezer forinttal is növelhetik a számlát kulcsonként.

Több márka megkérdezéséből az derül ki, hogy a kulcs pótlása, valamint a teljes zárgarnitúra cseréje között minimális árkülönbség mutatkozik. Célszerű odafigyelni tehát a kulcsokra, de ha már bekövetkezett a baj, akkor ajánlott azonnal a pótlás, csere, ugyanis a gépjármű ellopásakor nem fizet a casco abban az esetben, ha hiányos a kulcskészlet.

Amire pedig nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, az a pót, és a használatban levő kulcs egymástól elkülönített, biztonságos helyen való tárolása. Azok, akik gyakran vezetnek, a nyakba akasztható kulcsra esküsznek, hiszen ha lóg az eszközön egy legalább harminc centis textil, azt nem olyan könnyű elhagyni. Persze vannak, akiket zavar a vezetésben az akasztó, megint mások jobban szeretik a több kulccsal történő együtt tárolást. Mindenki saját kényelme és igényei szerint döntsön a tárolásról, de a pótkulcs meglétére, valamint annak elhelyezésére érdemes különös figyelmet fordítani. Ha hosszabb útra indul, semmiképpen ne feledkezzen meg arról, hogy legyen Önnél ez is, de lehetőleg ne abban a kistáskában, amelyben az eredeti kulcsot is tárolja. Lopás esetén ugyanis mindkettőnek nyoma vész, s ekkor még komolyabb a helyzet, mintha haza kellene utazgatnia egy pótkulcsért.

http://www.autonavigator.hu/tippek_tanacsadok/pot_megis_nagyon_fontos_a_kulcs-6301

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót