Süti beállítások

Milyen hatásuk van a gumiabroncsoknak az autó üzemanyag fogyasztására?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Sok vezető nincs tudatában annak, hogy egy jól megválasztott autógumi segítségével akár jelentősen csökkenteni lehet az autó üzemanyag fogyasztásának mértékét is. Egyáltalán nem mindegy tehát az, hogy a gépjárműre milyen autógumit szereltetünk fel! Egy autónak, az úton való haladása közben folyamatosan le kell küzdenie a gördülési ellenállást. A gördülési ellenállás nem más, mint a súrlódási ellenállás, ami az út és a kerekek között jön létre haladás közben. 

Annak érdekében, hogy a gépjármű le tudja küzdeni ezt az ellenállást, elengedhetetlen a motor működése. A motor pedig, mint azt jól tudjuk, üzemanyaggal működik. A gördülési ellenállás leküzdésére tehát, az autónak üzemanyagra van szüksége. Ez az üzemanyag mennyiség megközelítőleg 20 százalékra tehető, az összes üzemanyag felhasználást nézve.

Ebből tehát az következik, hogy egy jó minőségű autógumi beszerzésével igen sok üzemanyagot lehet megspórolni. A gumiabroncs gyártók ezt jól tudják, így folyamatosan arra törekednek, hogy ilyen üzemanyag takarékos gumikat tudjanak piacra dobni. A legmagasabb, prémium kategóriába sorolható gumik tesztelése során előfordult már, hogy 15 százalékos üzemanyag megtakarítást is sikerült elérni, ami nagyon jó teljesítménynek számít.

A legkisebb mért eredmény 6 százalék körül alakult, ami talán kevésnek tűnik a legjobb, 15 százalékos eredménnyel szemben, azonban gyakorlatban nézve ez a 6 százalék is igen jó eredménynek számít. A 6 százalékos üzemanyag megtakarítás ugyanis azt jelenti, hogy egy 100 kilométeren 6 litert fogyasztó autó, 0,4 liternyi benzint is meg tud spórolni, 100 kilométeres távolság megtétele során.

Ez tehát azt jelenti, hogy 10 ezer kilométeres futás esetén már 40 literes benzin vagy gázolaj megtakarítás is létre jöhet. Ebből a szempontból vizsgálva a 6 százalékos üzemanyag megtakarítás is jelentős segítséget jelent a vezetők számára. A prémium minőségű autógumik 15 százalékos üzemanyag megtakarítása pedig még ennél is nagyobb segítséget jelent az autósok számára, tehát könnyedén ki lehet kalkulálni azt, hogy miért is éri meg jobban befektetni a magasabb kategóriába sorolható gumiabroncsokba.

A kedvezőbb üzemanyag felhasználás mellett azonban, érdemes figyelembe venni a prémium minőségű autógumik további előnyeit is, hiszen a pénz nem minden! A biztonság ugyanis, még az anyagi előnyöknél is fontosabb! A prémium kategóriás autógumik ugyanis, rövidebb féktávot, nagyobb tapadást tesznek lehetővé, így igen sok balesetveszélyes helyzet elkerülhető ezek használata által.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a prémium kategóriás autógumik üzemanyag megtakarítása csak hosszabb utak megtétele során érvényesülhet, és a városban, dugóban araszolva nem lehet majd észrevenni a takarékosságot. Ez azonban nem így van, hiszen hosszú távon, mindenképpen érezni lehet majd az üzemanyag felhasználás csökkenését, átlagos körülmények közötti vezetés során is. Mindezen pozitív tulajdonságok mellett érdemes még megemlítenünk a prémium kategóriás autógumikkal kapcsolatban azt is, hogy a vezetést sokkal komfortosabbá, kényelmesebbé és csendesebbé is tudják tenni.

A teszteredmények, valamint a tapasztalatok alapos elemzése után tehát, bátran ki lehet azt jelenteni, hogy egy prémium kategóriás autógumi megvásárlása számtalan előnnyel jár, vagyis hosszú távon gondolkodva mindenképpen érdemes befektetni egy magas minőségű gumiabroncs szettbe. Az üzemanyag takarékosságuknak köszönhetően ugyanis, előbb vagy utóbb úgyis megtérül majd a prémium kategóriás gumikra kiadott magasabb összeg is!

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót