Süti beállítások

Milyen ellenőrzéseket kell elvégeznünk még a tél beállta előtt azonkívül, hogy megvásároltuk a télig

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Sokan tévhitben élnek, amikor megvásároljuk az új téligumi 155/70r13 szettet és azt hiszik ezzel véget is ért a gépjármű téli felkészítése. Ki kell ábrándítanunk, ugyanis számtalan ellenőrzést érdemes elvégezni ahhoz, hogy a téli vezetés tényleg balesetmentes legyen.

Néhány ellenőrzési tipp, ha már megvásároltuk a téligumi 155/70r13 szettet

A téligumi 155/70r13 szett beszerzése mellett, először is cseréljük le az ablaktörlő lapátokat, hiszen ahhoz hogy jól lássunk a szélvédőn keresztül tökéletes ablaktörlő lapátokra van szükségünk. Az ablaktörlőket évente tanácsos is kicserélni, lehet, hogy éppen most telik le az egy év, de ha nem akkor is inkább cseréljük ki. A csíkokat hagyó vagy nagyobb sávokat nem áttörlő lapátok semmi jót nem ígérnek. A téli időszakban gyakorta előfordul, hogy az ablaktörlő lapát ráfagy a szélvédőre, ilyenkor soha ne feszegessük, és ne erőltessük.

téligumi 155/70r13Az ablaktisztítást nem az ablaktörlő lapátokkal kell elvégezni, ezt még csak ne is kíséreljük meg. Használjuk minden ilyen esetben az ablakfűtést, hiszen az pár perc alatt képes leoldani a ráfagyott jeget. Ha gyorsítani szeretnénk a folyamatot, akkor használjunk jégoldó spray-t vagy öntsünk egy keveset a szélvédőre az ablakmosó folyadékból. Télen nagyon fontos, hogy ellenőrizzük le a szélvédőmosó folyadékot is.

Hogy szélvédőnk mindig tiszta legyen elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű ablakmosó folyadék a tartályban. Ha menet közben teherautó vagy busz mögött vagyunk kénytelenek hosszabb ideig autózni, akkor bizony nem lesz elég, ha csak kevés folyadék van a tartályban. Illetve még egy fontos dolog, de ezt azért reméljük, mindenki tudja, nem véletlenül van téli és nyári ablakmosó folyadék. Ha nem szeretnénk, hogy télen befagyjon, akkor inkább ne használjunk nyári mosót. Az új téligumi 155/70r13 szett megvásárlása mellett még a hűtőfolyadék szint ellenőrzése és esetleges feltöltése is ránk vár. A legfontosabb, hogy a hűtőfolyadék fagyáspontja megfelelő legyen.

Úgy érdemes beállítani, hogy megnézzük a várható legalacsonyabb hőmérsékletet és az alatt 5 fokkal állítjuk be. Nálunk általában ez -20 és -25 fok közöttire tehető. Ha nem megfelelő a folyadék, akkor hatalmas károkat tud okozni. Lehetőségünk van arra, hogy megvásároljuk a mérőműszert, de a legtöbb benzinkúton is szívesen elvégzik nekünk a bemérést.

Mivel a hűtőfolyadék kenést ad a pumpának és korrózió gátló is van benne, így tényleg fontos, hogy megfelelő minőségű legyen. Talán rögtön a téligumi 155/70r13 szett felszerelése után érdemes azonnal a fékeket is ellenőrizni, ellenőriztetni. Ez feltétlenül fontos, hogy balesetmentesen közlekedhessünk.

Nézzük meg mennyire koptak el a fékbetétek, milyen állapotban van a féktárcsa, megfelelő-e a folyadék szintje, stb. Ellenőrizzük a motor olajat, ezt elég 1 vagy 2 havonta megtenni, ezt télen se felejtsük el. Mindig figyeljünk oda, hogy a gyári specifikációnak megfelelő olaj kerüljön a tartályba. Ez azért fontos, mert számít az olaj viszkozitása.

téligumi 155/70r13Nézzük meg azt is, hogy a zárak megfelelően üzemelnek-e. Ha úgy látjuk, hogy befagytak, akkor érdemes a jégoldó sprayt használni. Végezetül pedig nézzük meg, hogy a világító és irányjelző berendezések mindegyike üzemel-e. A közlekedésben az egyik legfontosabb hogy minket is lássanak, ne csak mi az utat. Minden egyes lámpát ellenőrizzünk le. Fényszórókat és a jelzőfényeket is. Ha pedig már úgy is a lámpák ellenőrzése folyik, akkor a takarítást is megejthetjük.

Láthatjuk, hogy a téligumi 155/70r13 szett beszerzése mellett mennyi mindent le kell ellenőrizni ahhoz, hogy a gépjármű tökéletesen üzembiztosan várja a téli időszakot, reméljük pár gondolattal segíthettünk a felkészülésben. 

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót