Süti beállítások

Mikor válasszuk a 185/60 R14 téli gumi méretet?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Általában a kisvárosi, középkategóriás autókra jellemző az R14 gyári méret. A 185/60 R14 téli gumi mintákat elsősorban az olcsóbb kategóriák között találhatjuk meg, ezek a nem túl régi kocsikra szokták inkább használni, azonban néhány prémium kategóriás abroncsot is találhatunk közöttük. Ár-érték arányban elég jónak mondhatóak az ezen méreten található minták, teljesítményben pozitív eredményeket mutatnak fel, hiszen a legtöbb budget kategóriás abroncsminta nem ad az E és C jelöléstől alább a nedves úton való féktáv tekintetében, illetve már kisebb üzemanyag-hatékonyság is elérhető ezekkel. A prémium kategória természetesen még jobb eredményeket hozott a teszteken, bár azok már árban is megmutatkoznak. Ismerkedjünk meg néhány 185/60 R14 téli gumi mintázattal.

Budget és középkategóriás 185/60 R14 téli gumi méret mintázatok jellemzői

A legolcsóbb abroncsok, amelyeket ebben a méretben is gyártanak a Laufenn LW31 és az Infinity INF-049. Ezek a 82T járművekre valóak, jellemzően 71 dB-es zajszintet produkálnak, a Laufenn nedves úton jobban tapad, mint az Inifinity, hiszen az C jelölést kapott az európai mércén, míg a másik csak E kategóriás lett. Olcsóbb minták még, amelyek hasonlóan teljesítenek és hasonló árban vannak a General Altimax Winter Plus (F tapadás és F üzemanyag-hatékonyság), a Kumho WP51 (C tapadás és E üzemanyag-hatékonyság), a Nexen Winguard Snowg (C tapadás és C üzemanyag-hatékonyság).

Kiemelkedik a Nexen Winguard Snowg WH2-es mintája, amely ugyanannyiba kerül, mint az előzőek, mégis sokkal biztonságosabb, hiszen B jelölést nyert el a teszteken a nedves úton való tapadás tekintetében. Ez azt jelenti, hogy ha ezzel az abronccsal fékezünk nedves talajon, akkor sokkal kisebb lesz a féktáv, tehát sokkal biztonságosabb lesz az autó, mint az előzőleg említett abroncsoknál. Néha vannak ilyen meglepetések a középkategóriás termékeknél is, pontosan emiatt hívják fel a szakemberek a figyelmet arra, hogy néha érdemes a középkategóriás, olcsóbb abroncsminták között is keresgélni, hiszen rá lehet futni nagyon jó teljesítményű és olcsó mintákra abban a méretben, amelyet keresünk – ebben az esetben a 185/60 R14 téli gumi méretben.

Ilyen még a Nokian WR D3 is, amely szintén meglepetést okozott a teszteken. Igaz, hogy ez a minta már kissé drágább, mint az olcsó kategóriás 185/60 R14 téli gumi méretben kapható minták, de ez az egyik legjobb a nedves úton való tapadás tekintetében, hiszen B jelölést érdemelt ki, illetve nem sok olyan budget kategóriás abroncs van, amellyel valamilyen szintű üzemanyag-hatékonyság érhető el, pedig a Nokian ezen abroncsa ebben a tekintetben is jónak bizonyul a C jelöléssel.

Prémium kategóriás téli gumi minták

185/60 R14 téligumiA prémium kategóriás 185/60 R14 téli gumi méretben megtalálható minták a Michelin Alpin A4, a Pirelli Snowcontrol3, a Bridgestone LM30 és LM001, a már sokszor emlegetett Goodyear UG9, a Dunlop SPWinterResponse2, a Continental TS860, amelyet majdnem minden teszten a legjobbak között soroltak. Üzemanyag-hatékonyság tekintetében ezek mindegyike E jelöléssel rendelkezik az európai rangsoron, kivételt képez a Dunlop, amely már a C-t is megkapta. Zajszint tekintetében változóak az értékek, legcsöndesebb a Dunlop, leghangosabb a Bridgestone és a Pirelli, bár a 71 dB-es zajszint még teljes mértékben elfogadhatónak számít. Változóak az értékek a féktáv tekintetében, de itt sincs nagy különbség, hiszen mindegyik B és C kategóriás lett, ami igen pozitív. Árban csak 1-2 forint különbség mutatkozik.

Ha 185/60 R14 téli gumi mintára van szüksége, akkor érdemes figyelembe vennie azt is, hogy az abroncsokat milyen utakra és milyen vezetési stílushoz ajánlják, a legegyszerűbben talán így tud majd dönteni.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót