Süti beállítások

Mikor kell a nyári gumit feltenni?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Nagyon sok autós egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy egészen pontosan mikor kell a nyári gumit feltenni a gépjárműre ahhoz, hogy ne tegyünk kárt az abroncsban, illetve mindvégig biztonságosan tudjunk közlekedni vele. Ennek ugyanis a legtöbb véleménnyel ellentétben megvan a maga folyamata és szabályrendszere, ebből kifolyólag nem csak akkor kell feltenni az adott abroncsot, amikor úgy gondoljuk, hogy éppen itt az ideje, mert elég jó idő van odakint.

Mikor kell a nyári gumit feltenni? Itt az aranyszabály!

Az abroncsgyártók által egységesen megfogalmazott alapszabályai vannak annak, hogy mikor kell a nyári gumit feltenni a gépjárműre. Az autók tavaszra és nyárra való felkészítésének egyik legáltalánosabb módja ugyanis az, ha lecseréljük a kerekeket, de ezt ne ahhoz igazítsuk, hogy éppen nincsen hó, vagy éppen süt odakint a Nap, mert a legfontosabb ezzel kapcsolatban, hogy pontosan hány fok is van. Általános alapszabály, hogy a nyári gumit akkor kell feltenni egy autóra, amikor odakint az átlagos napi középhőmérséklet már meghaladta a 7 Celsius fokot. Hogy miért?

A gumi gyártók tapasztalatai alapján ez az a hőmérsékleti fordulópont, amely alatt túl hideg az aszfalt a nyári abroncshoz, a felette levő értékeken viszont már túl meleg a téliekhez. Összességében tehát az említett hőmérséklet felett egy téli gumi nem tudja megfelelően ellátni a feladatait, mert a hideg idő miatt alapból nagyon puha és lágy alapanyagból készült, ami a melegtől még tovább lágyul majd. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy 7 Celsius fok felett a kérdéses gumiabroncsok a hőhatástól deformálódhatnak, ami azzal is együtt járhat, hogy elveszíthetik tapadásukat. Ez előfordulhat nagyobb sebességtől, egy élesebb kanyarvételtől, de akár egy határozottabb fékezéstől, vagyis teljesen hétköznapi, átlagos közúti helyzetektől, amelyek a téli gumival az említett hőmérséklet felett veszélyesebbé válhatnak. Ha tehát azt kérdezzük, hogy mikor kell a nyári gumit feltenni az autóra, akkor azt mondanánk, hogy 7 Celsius fok feletti hőmérsékleten már erősen ajánlott.

Az időjárás nem így működik

Természetesen az időjárást nem lehet ennyire pontosan kiszámolni, így a tél kellős közepén is mérhetünk 10-15 Celsius fokokat. Hogy ilyenkor azonnal váltani kellene nyári abroncsra? Nyilvánvalóan nem, hiszen az aszfalt ilyen esetekben azért rendszerint még elég hűvös marad, másrészt pedig nem kell folyamatosan elviselnie ezt a többlethőmérsékletet az abroncsnak, harmadrészt pedig a 7 Celsius fok egy ajánlott átlag, ami nem jelenti azt, hogy megfelelő óvatossággal ne lehetne egy téli gumival ekkor is biztonságosan autózni. A túl nagy melegben, tartós 20-30 Celsius fokok környékén azonban már nem lehet és nem is szabad téli abroncsokat hagyni autónkon, mert annak nagyon könnyen baleset lehet majd a vége.

Hogy ezek után akkor mégis mikor kell a nyári gumit feltenni a gépjárműre? Általánosságban kijelenthető, hogy ez minden évben az időjárás függvénye. Nem kizárt például, hogy egy hűvösebb tavasszal akár még április végén is esik a hó odakint, illetve repkednek a mínuszok, míg máskor már február végén tartósan 15 fokok vannak. Mindig alkalmazkodjunk tehát az időjáráshoz, de márciusig azért mindig várjunk a cserével, ellenben ne sokáig, hiszen rengeteget spórolhatunk azzal, ha időben cserélünk, hiszen a téli gumik a melegtől sokkal jobban kopnak, a hőség ugyanis a puha és lágy keveréket sokkal könnyebben elfogyasztják, mint a keményebb és szilárdabb nyári típusokat. Soha ne halogassuk tehát túl sokáig a nyári gumi feltételét!

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót