Süti beállítások

Mikor ajánlott felszereltetni a speciális téli gumiabroncsokat?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Hazánkban bevett szokássá vált, – sajnálatos módon – hogy az autósok csak akkor váltanak át a speciális téli gumiabroncsokra, amikor leesik az első hó. Ilyenkor gyakran láthatjuk azt, hogy a gumis műhelyek előtt, hosszú kígyózó sorokban állnak a gumicserére váró autósok, miközben bosszankodnak, hogy miért is nem cseréltették le az abroncsaikat már korábban.

 Azt hihetnénk, hogy az autósok ebből tanulnak és legközelebb majd időben viszik el az autóikat gumicserére, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy évről évre megismétlődik a fejvesztett kapkodás és bosszankodás az utolsó pillanatban. Az idegtépő várakozás és bosszankodás helyett, okosabb döntés lenne időben felkeresni a gumis műhelyet.

De vajon mikor is érkezik el a gumicsere ideje? Sokan sajnos nincsenek ezzel tisztában, ezért is érkeznek csupán az utolsó pillanatban a gumis műhelyekbe. A legtöbb gumigyártással foglalkozó cég már októberben és novemberben elkezdi reklámozni a téli gumiabroncsait. Nagyon sok esetben kedvezményekkel és nagyon kedvező ajánlatokkal rukkolnak elő, ám sok vezető nem vesz ezekről tudomást. Húzzák, halasztják az autósok az utolsó pillanatig a téli gumiabroncs garnitúra megvásárlását. Ez oda vezet, hogy lemaradnak a nagy akciókról, és a tél beköszöntével már igencsak borsos áron tudnak hozzájutni a téli gumikhoz.

Ezért, okos döntés az, ha már október végén, november elején beruházunk egy téli gumiabroncs szettre, hiszen ebben az időszakban igen jutányos áron szerezhetjük be a legjobb minőségű téli gumikat is. Sőt, vannak olyan gumiabroncs gyártók is, akik a vásárlás helyszínén még a felszerelést is elvégzik, teljesen ingyen! November vége felé azonban, ezek a rendkívül kedvező ajánlatok teljesen eltűnnek, így a gumik árai emelkednek, továbbá a felszerelés díjai is igen magasra szökhetnek.

Érdemes elgondolkodni tehát azon, hogy valóban megéri-e az utolsó utáni pillanatra hagyni a téli gumiabroncsok beszerzését, illetve azok felszereltetését. Mit javasolnak a gyártók? Mikor is javasolt felrakatni a téli gumikat, ha nem a gumiabroncsok és a felszerelés ára dominál? Amennyiben a pénz nem számít, és csupán a gyártók által javasolt időpont szerint szeretnénk beszerezni és felszereltetni a gumikat, úgy nagyjából arra az időszakra érdemes időzíteni a váltást, amikor az időjárás hidegebbre fordul és tartósan 7 Celsius fok alatt marad a hőmérséklet. 7 Celsius fok alatt ugyanis, a nyári gumik anyaga már nem felel meg az időjárási viszonyoknak.

A gumi a hideg hatására megkeményedik, elveszíti rugalmasságát, nem tud megfelelően az útburkolathoz tapadni, így már nem lesz olyan biztonságos, mint száraz, melegebb időben. Ezért, a biztonságos vezetés érdekében ajánlott már akkor lecseréltetni a nyári gumiabroncs garnitúrát a télire, amikor a hőmérséklet 7 Celsius fok alá csökken. A téli gumik cseréjekor azonban, érdemes alaposan megvizsgálni az abroncsokat, hogy nem koptak-e el túlságosan az előző évek használata során.

A törvényileg szabályozott minimális profilmélység jelenleg 1,6 milliméter. Amennyiben egy kerék profilmélysége nem éri el ezt a szintet, úgy a gumiabroncs „megérett” a cserére, hiszen az már nem képes biztosítani a megfelelő tapadást, vagyis nem teszi lehetővé a biztonságos közlekedést! A szakemberek azonban, a törvényi szabályozás ellenére azt javasolják, hogy semmi esetre sem szabad megvárni azt, hogy a profilmélység 4 milliméter alá csökkenjen, hiszen ez alatt már akár életveszélyes következményei is lehetnek az ilyen kerékkel való közlekedésnek!

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót