Süti beállítások

Miként viselkedik az autó téli gumi nélkül havas úton?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

A számtalan figyelmeztetés és egyéb figyelemfelhívás ellenére még mindig nagyon sokan vannak olyanok, akik nem hajlandóak a téli időszakban valódi téli gumit tenni gépjárművükre, amivel fogalmuk sincs, hogy mennyit kockáztatnak.

Nyilvánvaló, amennyiben valaki csak egy-két kilométert közlekedik autójával, azt is városi környezetben, és havas úton elő sem veszi a gépjárművet, abban az esetben ez a kihágás megbocsájtható, minden más esetben azonban kötelezővé kellene tenni az emberek között, mert súlyos vezetésbiztonsági kockázatról van szó.

Hogy miért? Erre a kérdésre úgy tudunk a leginkább válaszolni, ha összefoglaljuk, hogy miként viselkedik egy nyári gumi a havas útfelületen. 

Árkot fogsz, ha nincs téli gumid

Amit elsőként a legfontosabb leszögezni a téma kapcsán, az alighanem az, hogy kizárólag havas útról nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem beszélhetünk. Amennyiben ugyanis havasak az utak, az azt jelenti, hogy az alsó rétegében már jégpáncél alakult ki, vagyis havas és jeges útszakaszról van szó, ami egyáltalán nem mindegy a közlekedés biztonsága, sőt sokszor még akkor sem, ha téli gumival közlekedünk.

Az első és legfontosabb dolog, ami a téli gumi hiánya kapcsán kiemelhető, az nem más, mint a gumikeverék! A nyári abroncsok rendszerint egy olyan kemény alapanyagból tevődnek össze, amelyek kibírják a legnagyobb kánikulát is annak érdekében, hogy ne olvadjanak meg, de cserébe a nagy hideget nem tudják elviselni olyan értelemben, hogy felkeményednek, és nem tudnak optimálisan érintkezni az útfelülettel, ergo tapadásuk sem lesz kielégítő.

Ez rendszerint 7 Celsius fok alatt következik be, és mivel a tapadás teljes elvesztéséről is szó lehet ilyen esetben – elég egy kis megcsúszás, és az árokban landolunk –, rendkívüli balesetveszélynek tesszük ki magunkat, utasainkat és a forgalomban résztvevő összes többi autóst is.

téligumi viselkedés

Egy nyári gumival ugyanis havas úton olyan események következhetnek be, amelyek váratlanságuk mellett szinte garantáltan nem háríthatók egyszerű ellenkormányozással, mert maga az abroncs képtelen lesz arra, hogy újra belekapaszkodjon az útba, ergo az autó addig csúszik majd, amíg a kasztnit valami nagyobb dolog meg nem fogja. Mindez pedig nem csak havas útfelületen, hanem akár teljesen száraz időben, ámde kemény mínuszokban is megtörténhet!

A hosszabb fékutak és a lamellák hiánya

Nem csak a gumikeverék miatt nagyon veszélyes azonban a téli gumi nélkül közlekedni a hidegebb időszakban, hanem azért is, mert ilyenkor sokkal hosszabb fékutakkal kell számolnunk, ergo egy hirtelen fékezés, és máris kész a ráfutásos baleset.

téligumi viselkedésA Michelin egy korábbi tesztjében bebizonyította, hogy egy nyári gumival szerelt autó a havas úton 50 km/h-ról nem kevesebb, mint 63 méteres fékúttal tudott csak megállni. Hasonló körülmények között egy téli gumit használó személykocsinak azonban mindössze 32 méterre volt szüksége, avagy a különbség hajszál híján kétszer akkora.

Amit pedig nagyon fontos kiemelni a téli gumik és a nyáriak közötti különbség kapcsán, az ne más, minthogy utóbbiak nem rendelkeznek lamellákkal, amelyek bár jelentéktelen kis barázdáknak tűnnek, azonban nem véletlenül van belőlük olyan sok a téli abroncson.

A téli gumi ugyanis a sűrű lamellák segítségével képes belekapaszkodni az útba akkor is, ha az útpályát szilárd csapadék, esetünkben ugyebár hó borítja. A nyári gumiról a lamellák teljesen hiányoznak, éppen ezért nagyjából úgy viselkedik havas felületen, mintha tükörjégen futna. Ez pedig egy újabb nyomós érv azért, hogy miért is olyan fontos az a téli gumi!

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót