Süti beállítások

Michelin Alpin A4: a valaha létezett egyik legjobb gumikeverék

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

A Michelin az egyik legismertebb gumiabroncsgyártó a világon. A francia céget még 1889-ben alapították, és népszerűsége, azóta is töretlen. A szakma bizalmát is élvező vállalat 2010-ben az Alpin A4-gyel a fogyasztók kegyeibe is végleg beférkőzött.

Amikor egy embert arra kérünk, hogy soroljon fel három-négy igazán neves autógumigyárat, szinte biztosan az elsők között említené a Michelint.  A franciák a versenyzés elitkategóriájában, a Formula-1-ben is megjelentek és 1977 - 87, majd 2001 és 2006 között összesen 215 versenyen látták el a versenyautókat abroncsokkal. Az itt szerzett ismertség, valamint reklámfelület is jót tett a gumiemberről könnyen beazonosítható márkának.

Teljesítmény nélkül minden reklám hiábavaló

Egyedül a reklámból, a jó marketingből nem lehet megélni. Egy termék bevezetése után hiénaként csapnak le a tesztelők, és kőkeményen, szókimondóan fogalmazzák meg a kritikájukat. A 2010-ben piacra dobott Michelin Alpin A4 sem kerülhette el a sorsát. Több neves magazin, szakértői csoport is megizzasztotta, az akkor még újnak számító jövevényt.

Autoexpress: az Alpin A4, a Michelin eddigi legjobb fejlesztése

A brit autómagazin téli gumi tesztjének stabil résztvevője volt az Alpin 4-es és rendre az élmezőnyben is végzett. Aki egy kicsit is ismeri a téli gumi piacon végbemenő változások, fejlesztések ütemét, pontosan érti, hogy miért hatalmas szó az, hogy egy 4 éves modell lépést tud tartani a legfrissebb koncepciókkal. Az A4 időtálló képessége vitán felül áll és még most is az egyik leginkább keresett konstrukció.

Ezt bizonyította a tesztelés alatt is, amely során semmi sem maradt felderítetlen, mindenről lehullt a lepel. A végső sorend megállapításkor ezeket vették figyelembe: fékezés havon, tapadás, körpálya havon, abroncsok kezelhetősége, Slushplaning (latyakra való felúszás), egyenes vonalú aquaplaning (vízen való felúszás), kanyarban aquaplaning, nedves úton kezelhetőség, fékteszt vizes felületen, száraz fékteszt, kezelhetőség száraz burkolaton, menetzaj és végül a gördülési ellenállás.

Szárazon nem férhetett kétség az Alpin A4 dominanciájához. Az autó tökéletesen viselkedett „alatta”, amelyért meg is kapta ebben a szegmensben az első helyet. Ugyanitt a féktáv lemérése után a második pozíció lett az övé. Nedves talajon már közel sem voltak ennyire szívderítőek az eredmények. Bár egyenes vonalú felúszástól nem kellett tartania a tesztpilótának, kanyarban nagyon komoly aquaplaning kerítette hatalmába az autót.

Az üzemanyag fogyasztásnál sem állt a helyzet magaslatán a Michelin gumikeveréke, de ott a későbbi győztesen (Nokian WR D3) kívül szinte az összes márka modellje elhasalt.

Összességben viszont szinte az összes részfeladat során kiválóan teljesített a márkás gumiabroncs, amely így az előkelő negyedik helyet szerezte meg.

Az ADAC-nál, valamint az Auto Bild-nél is remekelt

Nem lehetett kérdés, hogy a Michelin zászlóshajója a legnagyobb autóklub téli gumi tesztjeiben is állandó szereplővé válik.  Már 2011-ben a legjobbak között emlegették az Alpin A4-est, de az igazi áttörést a 2012-es, 2013-as év hozta meg neki, amikor több kategóriában is a dobogó legfelső fokára léphetett. Az utolsó, 2014-es megmérettetésen, azaz 4 évvel a színrelépése után a harmadik helyen zárt.

A szintén német kötődésű Auto Bild is meghívta a téli gumi tesztjére, és ott sem vallott szégyent. Az előkelő hatodik helyen zárt, és olyan gumikeverékek előzték meg, amelyeket jóval később fejlesztettek ki a különböző autógyárak boszorkánykonyhájában.

A Michelin Alpin A4 valóban ennyire jó

Nem csak a sok tucat teszt, a szakma, hanem elégedett vásárlók milliói is igazolják azt, hogy a francia gumigyártó vállalat nagyot húzott az Alpin A4-essel. Mert bár ott van a piacon a Goodyear UltraGrip 8 és a Continental TS830 is, a Michelin konstrukciója simán felveszi a versenyt a legjobbakkal is. A téli gumik között az élen hatalmas a torlódás. Összesen 5-6 olyan márka van, amely valóban prémium minőségű és teljesítményű abroncsokat gyárt. Az biztos, hogy a Michelin köztük van.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót