Süti beállítások

Mi a megoldás a befagyott zárra, vagy ablakra?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Bár hazánkban az idei tél eddig nem hozott súlyos mínuszokat, még érhetik a autósokat kellemetlen meglepetések, és akik például sítúrát terveznek a környező országokban, szembesülhetnek erősen lejegesedett gépkocsijukkal. Nálunk leginkább csak a jégkaparóval és esetleg a meleg vízzel próbálkoznak az autósok a  jég eltüntetésével, hazánkon kívül a hidegebb éghajlatú országokban több ötletes megoldást is kitaláltak, például a befagyott zár jegesedésének hatékony és nem károsító megszüntetésére.

Ötletek a befagyott zár jégtelenítésre

Tehát mit tehet az autós, aki reggel, vagy bármikor a kulcs zárba helyezésekor azt tapasztalja, hogy nem tudja elfordítani a kulcsot, mivel a zár befagyott? Először is, semmiképpen se erőltessük a kulcs elforgatását túlzottan, kár lenne azt beletörni a zárba.

Egy autós magazin összegyűjtött pár probléma megoldó lehetőséget a zár üzemképessé tételére. Első megoldásként, amennyiben van nálunk gyufa, vagy cigaretta öngyújtó, célszerű megpróbálni a kulcs végét kissé felmelegíteni, majd a meleg kulcsot a zárba helyezve szinte 100 százalék, hogy a kulcsot el tudjuk fordítani.

Ezen eszközök megléte nélkül egy szívószál is nagy segítséget jelenthet, mindössze a zár nyílásához kell csak illeszteni az egyik végét, majd pedig meleg levegőt fújni bele, és egy-két próbálkozás után a zárban lévő jég felolvad és a zár nyithatóvá válik.

Ha van WD 40-ünk, a zárba való befújása is jó megoldás lehet, de a legjobb, ha ezt a tél során már előzetesen többször megismételjük, és akkor nagy valószínűséggel nem kell a befagyott zár problémájával szembesülnünk. Természetesen a boltokban kapható jégoldó a legtökéletesebb megoldás a befagyott zár problémájára.

Amit nagyon fontos elkerülni, soha nem szabad a befagyott zárba meleg vizet önteni, ez ugyanis később még több és makacsabb befagyás okozója lehet.

Komolyabb mértékű befagyás esetén, ha lakásunkból hosszabbítót ki tudunk vezetni az autóig, akkor hajszárítóval tüntethető el legjobban a befagyott zárból a jég, használata után a zárba érdemes azonnal WD 40-et fújni a védelem érdekében.

A befagyott szélvédőt és ablakokat például timsós oldattal érdemes áttörölni, a jég hamar felenged. Jó megoldás a jégtelenítés fagyálló folyadékkal, vagy denaturált szesszel is. A jégtelenített ablakot célszerű újságpapírral, vagy ronggyal átdörzsölni, a jégkaparó használatának sajnos mindig megvan a kockázata, hogy az üveg megkarcolódik.

Ha a motorháztető fagyott be, akkor le kell takarni és a motort addig járatni, míg a jegesedés meg nem szűnik.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót