Melyik a jobb a 205/60 R16 téli gumi méret közül?

191 megtekintés

Budget kategória – melyik a legjobb minta?

Ahogyan már a cikk elején említettük, az alacsony kategóriás 205/60 R16 téli gumi a régebbi típusú, kissé idősebb, városi, nagyobb személyautókra való. Ezek közül a legismertebbeket értékeljük, amelyek az Infninity, a Kormoran, a Taurus, a Kingstar és a Debica gyártmányai lesznek. Összehasonlításképpen érdemes azzal kezdeni, hogy ezek mind elég olcsó gumik, de már ezek között is van azonban pár ezer forintnyi eltérés – de ez még mind nem számottevő. Teljesítményben is nagyjából ugyanazon a szinten vannak – hiszen ez az oka annak, ami miatt a budget kategóriába sorolódnak, némelyikük azonban kiemelkedik a többi közül egy-egy tulajdonságban. Lássuk most ezeket.

Az Infinity INF-049 205/60 R16 téli gumi a legismertebb, amely E jelöléses a nedves úton való tapadás és az üzemanyag-hatékonyság terén is. Ugyanezek jellemzőek a Kormoran Snowpro B2, a Taurus 601, a Kingstar SW41 mintákra is – az eltérés abban mutatkozik, hogy míg az Infnity gumijával elég hangos az autó, a többi elég kellemes zajszintet ad – 68 dB-es mindegyik zajszintje. A Debica Frigo HP2 kiemelkedik a többi budget kategóriás minta közül, hiszen egy üzemanyag-hatékony és jó tapadású abroncsról van szó. A Debica Frigo HP2 205/60 R16 téli gumi a B jelöléssel az üzemanyag-hatékonyság terén még a prémium kategóriákat is felülmúlja, nagy biztonságot nyújt a gépkocsinak, hiszen nagyon jó a tapadása bármilyen útfelületen.

Ha tehát az a kérdés, hogy a budget kategória közül melyik a legjobb ebben a méretben, akkor egyértelműen a Debica Frigo HP2 (96H).

Firestone vagy Hankook? – a középkategóriás abroncsok

Ha a kategóriák között tovább kategorizálunk, akkor a Hankook már a középkategórián belül is jobbnak mutatkozik, mint a Firestone. De valóban így van ez, például a 205/60 R16 téli gumi mintázatnál? A Hankook W320, mint az egyik legjobb középkategóriás gyárból kikerült gumi sajnos rosszabb eredményeket mutat, mint a Firestone Winterhawk3, ami kiváló tapadására megkapta az előkelő B jelölést. Bár igaz, hogy csak E jelöléses az üzemanyag-hatékonyságot tekintve, ez így van a Hankook W320-nál is, aminek még csak C a nedves úton való féktáv eredménye. A zajszint mindkettőnek 72 dB-es.

A prémium kategória első helyén a Nokian WR D4 205/60 R16 téli gumi

205/60 R16 téligumiA Nokian WR D4 205/60 R16 téli gumi – erősített falú változata is – egyszerűen magasan veri az összes prémium kategóriás abroncsmintát, hiszen tökéletes tapadással és kiváló üzemanyag-hatékonysággal rendelkezik, pedig a Nokiant még a prémium kategória rosszabbjaként szokták emlegetni. Rendkívül alacsony a zajszintje is (69 dB), A jelölést kapott a nedves úton való féktáv eredményeként, B jelöléses az üzemanyag-hatékonyság terén, és még annyira nem is drága. Újabb gyártmányú autókra a legjobb választás lehet.

Ne felejtsük el, hogy a 205/60 R16 téli gumi megtalálható erősített falú változatban is, amely tökéletes a kisteherautók számára, de gyártanak egyébként különben is a kisteherautóknak ebben a méretben abroncsot (pl. Hankook RW06, Falken HS437 vagy Toyo H09), illetve egy terepjáró minta is van, ami a Cooper Weathermaster S/T2.

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Inkább ilyen témában olvasnék

 
Blog menü

Gumiabroncs blog

+36-30/900-5354