Süti beállítások

Megbízható és tartós választás a Kleber Krisalp HP3

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

A Kleber Krisalp HP3 egy középkategóriás téli gumi a francia Klebertől. A Kleber története még az 1900-as évek elején kezdődött a franciaországi Colombes-ban. Ma már a Michelin csoportjához tartoznak, és gyártják középkategóriás abroncsaikat elsősorban személyautók és kishaszongépjárművek számára.

Kleber Krisalp HP3 egy középkategóriás téli gumi a francia Klebertől. A Kleber története még az 1900-as évek elején kezdődött a franciaországi Colombes-ban. Ma már a Michelin csoportjához tartoznak, és gyártják középkategóriás abroncsaikat elsősorban személyautók és kishaszongépjárművek számára.

Amikor téli gumiabroncsot választunk, sok szempontot kell mérlegelni a vásárlás előtt. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen méretű abroncsot keresünk. Ha ezt nem tudjuk, akkor nézzük meg az autó kézikönyvében, vagy járjunk utána az interneten. A méretet három alapvető dolog határozza meg. Az abroncs szélessége, magassága és az átmérője. A Kleber Krisalp HP3 a leggyakoribb méretekben is kapható abroncs, így a 205/55 r16, a 235/45 r18 és a 195/65 r15 méretekben is elérhető. Az első szám az abroncs szélességét jelenti milliméterben megadva, a második egy arányszám, ami a magasságát jelöli, a harmadik pedig az átmérőt mutatja meg hüvelykben megadva. Ha megvan a pontos méret, akkor is több tucat abroncs közül választhatunk.

Vélemények, tesztek, értékelések

A kínálat bőséges, sokszor pedig nehéz a választás. Ebben segítségünkre lehet az, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen árfekvésben gondolkodunk. Vannak ugyanis prémium kategóriás, középkategóriás és olcsó abroncsok. Amikor az árat nézzük, vegyük figyelembe azt is, hogy az abroncs ára csak az egyik része az összköltségnek. Ugyanígy számít, hogy milyen az üzemanyag-hatékonysága és a kopásállósága. Ezeket egészében vizsgáljuk meg és ez alapján szűkítsük a találatokat.

Sokan várják már a különböző szaklapok, szervezetek téli gumi tesztjeit. A Kleber abroncsai is rendszeresen megmérettetnek ezeken a teszteken. Általánosságban elmondható, hogy nagy előnye az abroncsnak, hogy rövid a fékútja havas úton, jól tapad a havas felületeken, alacsony a zajszintje és a nedves úton is jól kezelhető. Hátránya viszont, hogy magasabb a gördülési ellenállása, ami az üzemanyag-fogyasztásban mutatkozik meg, és a nedves, valamint a száraz úton való kezelhetősége is hagy kívánnivalót maga után.

Amikor valaki téli gumit keres, érdemes a tesztek eredményeit nemcsak összességében megnézni, hanem megvizsgálni a részeredményeket is. A Kleber Krisalp HP3 téli gumit 2021-ben tesztelte az Autobild, itt a 205/55 r16 méretben az ötven abroncsot felvonultató mezőnyben a 11. helyen végzett. Kiemelkedőt a havas úton való fékezhetőséget nézve nyújtott. Egy másik méretben, a 225/50 r17 méretben vizsgálta meg az ADAC, a német autóklub az abroncs teljesítményét. Itt ebben a méretben 18 téli gumit vizsgáltak meg, és a Kleber abroncsa az előkelő 4. helyen végzett. A teszteken kívül érdemes megnézni azt is, hogy milyenek a vásárlók tapasztalatai, ezekre különböző fórumokban találunk rá.

A Kleber Krisalp HP3 egy tartós középkategóriás abroncs

A Kleber Krisalp HP3 egy kis- és középkategóriás autókra tervezett abroncs. Futófelületi keverékét úgy tervezték meg, mintázatát és szerkezetét úgy hozták létre, hogy alkalmazkodjon a tél kihívásaihoz. Új, funkcionális elasztomereket tartalmaz a futófelülete, ezért nagyon jól tapad a különböző felületeken. A fékezhetősége is javult elődjéhez képest, egy mérettel rövidebb fékutat biztosít jeges úton. Sokszor akár centimétereken is múlhat a baleset, a téli közlekedés nehézségei között pedig jó, ha az abroncs biztonságot, jó fékezhetőséget nyújt. A Kleber Krisalp HP3 egy ilyen téli gumi.

A téli utak veszélyei

Télen nemcsak a látási viszonyok nehezítik a közlekedést, hanem az útviszonyok is. A Kleber abroncsa helytáll a havas, jeges, nedves úton. Védi az autót az aquaplaning, azaz a vízen felfutás ellen, ami akkor alakul ki, amikor a nagy mennyiségű vizet nem tudja kiszorítani az abroncs, így elvész a kapcsolat az autó és az út között, ezáltal pedig a jármű irányíthatatlanná válhat. Ez nagy kockázatot rejt magában, ezért fontos a gyors vízkiszorítás, amiben a Kleber Krisalp HP3 abroncs jeleskedik. Ugyanígy fontos, hogy a havas úton is jól tapadjon, jól fékezhető és kezelhető legyen. Valamint az is, hogy a nagy hidegben, a kemény mínuszokban se váljon túl merevvé, rugalmatlanná. Ilyenkor ugyanis csökken a tapadás, csökken a biztonság.

Kleber Krisalp HP3 – az ideális választás

A téli gumiknál is fontos azok élettartama, futásteljesítménye. Amikor tavasszal lekerülnek a téli abroncsok, már tudható, hogy kibírnak-e még egy szezont, vagy új szett vásárlása válik szükségessé. Így van jó pár hónap arra, hogy nézelődjünk, keresgéljünk, megtaláljuk a legjobb árakat, akciókat, ajánlatokat. Nézzük meg az abroncs címkéjét, hogy milyen az üzemanyag-hatékonysága, nedves úton való kezelhetősége és a zajszintje. Ezen kívül a sebességindex és a súlyindex is fontos információkat nyújt, ezekkel érdemes tisztában lenni. Fontos, hogy mindig az igényeinknek megfelelő abroncsot vásároljuk meg. Természetesen ehhez a pontos méret ismerete elengedhetetlen, de ugyanígy fontos az is, hogy milyen autóra kerülnek a téli abroncsok. Aki középkategóriás autójára keres megbízható téli gumit, annak a Kleber Krisalp HP3 ideális választás.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót