Süti beállítások

Meddig jó a nyárigumi?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Egy nyári abroncs használatának lehetőségét és időtartamát számtalan tekintetben megvizsgálhatjuk, ezáltal ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy meddig jó a nyárigumi, akkor a kielégítő és alapos információközlés érdekében részletesebben is körül kell járnunk a témát. A kérdést ugyanis alapesetben legalább két nézőpont szerint vizsgálhatjuk meg, ezáltal megközelíthetjük a témát az időjárás vonatkozásában – a téli és nyári gumi cseréjéhez kapcsolódóan –, valamint az időtartam tekintetében is, hiszen mint mindennek, úgy természetesen egy gumiabroncsnak is erősen korlátozott a felhasználási ideje.

Meddig jó a nyárigumi az időjárás szempontjából?

Ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy az időjárás, illetve az évszakok tekintetében meddig jó a nyárigumi, akkor érdemes kiemelni, hogy a legtöbb autós vélhetően csak annyit tart észben ezzel kapcsolatban, hogy ősszel télire, tavasszal pedig nyárira kell cserélni az autón található abroncs-szettet. Ez azonban egy rendkívül felületes megállapítás, hiszen bár valóban így kell eljárni, nem árt azonban ismerni az ezzel kapcsolatos alapszabályt, ami nem is annyira az időjárási viszontagságokhoz, mint a hőmérséklethez köthető. Sok autós él ugyanis abban a tévhitben – illetve a saját, valamint mások testi épségét veszélyeztetve –, hogy a téli gumira kizárólag akkor van szükség, ha odakint esett a hó, ezáltal jegesek, havasak vagy latyakosak az utak. Ez azonban ebben a formában nem igaz!

Ha ugyanis arra a kérdésre akarunk kielégítő választ adni, hogy meddig jó a nyárigumi, akkor ahhoz nagyon fontos észben tartani, hogy egy nyári abroncs szett már akkor csereéretté válik, ha odakint beköszönt a hideg idő, ezáltal tartósan 7 Celsius fok alá csökken a hőmérséklet. Ha erre már valamilyen oknál fogva augusztus végén sor kerülne, vagy sokkal reálisabb, hogy például szeptember végén, akkor ne, szabad például novemberig várni a cserével azért, mert minden évben akkor szoktuk megejteni ezt. A 7 Celsius fokos hőmérséklet ugyanis már elég alacsony ahhoz, hogy az amúgy is kemény és szilárdabb gumianyagból készült nyári abroncsokat tovább keményítse, ezáltal az útfelületek olyan hideggé válnak ebben a környezetben, hogy a nyári gumi már nem tudja megfelelően és biztonságosan ellátni a feladatát.

A nyári gumi cseréje az élettartam tekintetében

Természetesen nem csak az időjárás lehet befolyásoló tényező, ha arra a kérdésre keressük a válaszokat, hogy meddig biztonságos, illetve meddig jó a nyárigumi, hanem az élettartam is. Habár az abroncsokra nem tesznek olyan lejárati dátumot, mint amilyent az élelmiszerekre, ellenben nem véletlenül tüntetik fel rajtuk a gyártási dátumot, hiszen a hivatalos ajánlás szerint egy nyári gumi még akkor sem használható tovább 8-10 évnél, ha állapota amúgy azt még lehetővé tenni. Egy 10 éves ciklus alatt ugyanis a gumiabroncsok még állásukban olyan szerkezeti sérüléseket szenvedhetnek az anyag elöregedéséből kifolyólag, amelyek gyakran nem is látszanak, ellenben rendkívüli rizikófaktort jelentenek a biztonság szempontjából.

Az elöregedésből fakadó problémák mellett ugyanakkor az abroncs kopása is fontos tényező lehet azzal kapcsolatban, hogy a nyári gumi használható-e vagy sem. Ha ugyanis az abroncs mintázatának mélysége elérte a törvényben foglalt 1,6 millimétert, az adott nyári gumi nem alkalmas többé a forgalomban való részvételben, noha a gyakorlat azt mutatja, hogy ezt a kopottságot még a nyári kerekek esetében sem szabad megvárni, mert ekkor már egyáltalán nem képesek ellátni feladatukat, pláne esős, nedves útszakaszokon.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót