Süti beállítások

Magyar téligumiteszt 2015: háromszoros fékutat produkált jégen a nyári gumi

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

19 szettet vizsgáltak meg a szakemberek az idei tesztben, köztükk egy egész évben megfelelőnek hirdetett és egy négyévszakos zípus, valamint három, kanduuml;landouml;nfandeacute;le állapotú nyári garnitúra is szerepelt próbán.

Negyedik alkalommal, hagyományos keretek között, a Hungaroringen található tanpályán zajlott le az idei magyar Téligumiteszt. A tesztek, melyeket a szakemberek 3-5 anddeg;C közötti levegő-, és egységes, 2 anddeg;C talajhőmérsékleti értéken végeztek, mind a száraz, mind a vizes, mind pedig a jeges (vizes műgyantával modellezett) úton való megállást vizsgálták különböző sebességek mellett. Emellett sor került a csúszós úton mutatott kapaszkodóképesség, a gördülési ellenállást mutató kigurulás, a zajszintek, sőt a kopás mérésére is.

A lezajlottandnbsp;tesz alapján kiderült, aandnbsp;legjobb téli gumikkal jeges úton,andnbsp;40 km/órás sebességrőlfékezve általábanandnbsp;20 méterandnbsp;alatt sikerült megállni, a három, különböző állapotú prémium nyári gumival felszerelt tesztautóknak a gumi kopásának mértékétől függően ugyanehhezandnbsp;36, 45, illetve 62 méterre voltandnbsp;szüksége. Ez azt jelenti, hogy míg a legjobb téli gumival felszerelt autó éppen megáll a 18 méterrel előrébb az úttestre lépő gyalogos előtt, a teljesen új nyári gumival felszerelt autó 31, a csak enyhébben kopott nyári gumival közlekedő gépkocsi 33, míg az erősebben kopottat viselő jármű 36 km/órával üti el őt.

A vizsgálatban részt vevő abroncsok az egyes szempontoknak különböző mértékben tettek eleget. Száraz és vizes úton - fagypont felett - az újszerű nyári és a Michelin CrossClimate egész éves abroncs remekelt, jeges úton (fékezhetőségben és kapaszkodási képességben is) a Goodyear és a Premiorri volt a legjobb, legcsöndesebbnek a leginkább elkopott nyárigumi bizonyult. Gördülési ellenállás szempontjából ezúttal a használt, budget kategóriás téligumi bizonyult a legjobbnak.

Arra tehát, hogy összességében melyik abroncs teljesített a legjobban, csak az egyes kategóriákban mért teljesítményeknek a súlyozásával kaphatunk választ. A magyar átlagos téli útviszonyoknak megfelelően a száraz, nedves és jeges aszfalton mért fékutakat, illetve a jeges úton mért kapaszkodást 20-20 százalékos, a kopást 10 százalékos, míg a zajszintet és a gördülési ellenállást 5-5 százalékos súlyozással értékelve a hazai Téligumiteszt 2015 az alábbi sorrendet eredményezte:

Bár az egyes abroncsok a különböző szempontoknak nagyon eltérő módon tettek eleget, az összesítésben ezek a különbségek a jó minőségű termékeknél nagyjából ellensúlyozták egymást. Így összességében idén olyan közeli eredményeket sikerült mérni, hogy az első 9 helyen lévő, egységesen megfelelő, jó nevű abroncsok közül teljesítményével egyedül a Goodyear tudott kissé kiemelkedni.
*: százalékos pontszám, a teszten tapasztalt legjobb jellemzőkhöz viszonyítva

Forrás: HVG

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót