Süti beállítások

Kérdések és válaszok a nyári gumival kapcsolatban

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Autónkat mindig a szezonnak megfelelően igyekezzünk karban tartani. A járművek főként télen szenvedhetnek nagyobb károsodásokat, sérüléseket a fagy, hó, csúszós utak, zord körülmények miatt, ezért fontos, hogy a tavasz beköszöntével ne csak járművünk belsejét takarítsuk ki, hanem alaposan vizsgáljuk meg kívül és belül is a gépjárművet, hogy a károkat, sérüléseket észrevehessük, és autónkat ismét biztonságossá tehessük.

Tél idején nemcsak a fagy és zord időjárás viseli meg az autót, hanem az utakra szórt só és kavics is, mely nagyon könnyen felkarcolhatja járművünket, és rátapadhat ennek bizonyos részeire. Tavasz beálltával ezektől úgy szabadulhatunk meg legkönnyebben, hogy autómosóba visszük járművünket. Fontos, hogy ilyenkor ne spóroljunk az előmosással, mert ezzel megkíméljük autónkat a szennyeződések általi felkarcolástól a mosás további fázisaiban.

Az autó gyenge pontja, mely nagyon könnyen megsérülhet a hideg évszakok idején, a fényszóró. Nagyon lényeges, hogy ezt rendszeresen ellenőrizzük, hogy ne egy közúti ellenőrzés során derüljön ki, hogy meghibásodott valamelyik.

A motort a szennyeződésektől legegyszerűbben és leghatékonyabban gőzzel lehet megtisztítatni. Ilyen tisztítások alkalmával a motorolaj és hűtőfolyadék cseréje is ajánlott. Az autó külső felülete valamint a működéséhez szükséges elemek felülvizsgálata és megtisztítása után a kocsibelső következik. A téli csapadékos időjárás általában a szőnyegeken és üléseken szokta a legszembetűnőbb nyomokat hagyni. Mindenképpen alaposan szellőztessük ki járművünk utasterét és csomagterét is, ugyanakkor a szélvédőt, kormányt és belső berendezést is töröljük át alaposan ablaktörlő kendővel.

Bizonyára kevesen figyelnek erre, de azt is jó észben tartani, hogy minél kevesebb fölösleges tárgy van az autóban, annál kevesebb üzemanyagot fogyaszt, így igyekezzünk megszabadulni minden plusz dologtól, ami autónk belsejében található, és igyekezzünk csak a leglényegesebbeket magunkkal vinni.

Mikor cseréljük le a téli gumikat?

Szakértők szerint a téli gumikat nyárira akkor a legoptimálisabb lecserélni, amikor a nappali hőmérséklet eléri a 10 Celsius fokot. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen nyári gumikkal cseréljük le a télieket. Ha a már használt nyári gumiinkat szeretnénk visszatenni járművünk kerekére, ellenőrizzük ennek bordázatát. A szabályozás értelmében ennek bordamélysége minimum 1,6 milliméter mélynek kell lennie. Az ennél elkopottabb gumikat ne tegyük már fel járművünkre, mert életveszélybe is sodorhatnak.

Ügyeljünk a lecserélt téli gumik tárolására is, ugyanis nem mindegy, hogy ezeket milyen helyen és milyen körülmények között őrizzük meg a következő télre. A gumikat hűvös, száraz helyen kell tárolni, annak érdekében, hogy elkerüljük a károsodásokat.

Hová szereljük a jobb minőségű gumikat?

Ha használt gumiinkat szeretnénk visszaszerelni járművünkre, fontos, hogy vizsgáljuk át, melyek azok a gumik, amelyek jobb állapotban vannak, vagyis melyikeknek nagyobb a bordamélysége. Miután ez megtörtént, a mélyebb profilú gumikat szereljük a hátsó tengelyre, a kevésbé mélyeket pedig az elsőkre. Számos teszt bizonyította már, hogy ha a mélyebb profilú gumik a hátsó tengelyre kerülnek, az autónak jobb lesz a menetstabilitása, mely főként váratlan helyzetekben nagyon jól jöhet, és akár egy súlyos balesetet is segíthet elkerülni. A hátsó tengelyre való mélyebb profilú gumik mellett az az érv is szól, hogy vizes utakon az ily módon felszerelt gumiabroncsok kevésbé fognak kisodródni.

A lecserélt gumik tárolása

Mint azt már fentebb említettük, a gumiknak az a legjobb, ha száraz, hűvös helyen tárolják. A nedves, meleg levegő, s főként az erős napfény erős károsító tényezőként hathat az autógumira. Az is lényeges, hogy ne rakjuk őket vegyszerek, kémiai anyagok mellé, mert ha nem is érintkeznek velük közvetlenül, ezek kipárolgása is veszélyes lehet a gumikra nézve.

A téli gumikat úgy tegyük el a következő télre, hogy az optimális nyomáson túl fújjunk még beléjük 0,5 bar levegőt, mert a gumik hat hónap alatt körülbelül ennyit veszítenek belső nyomásukból, s mire megint elő kell vennünk őket, éppen ideális lesz majd bennük a levegő. A biztonság kedvéért azért ellenőrizzünk minden gumit a feltétel előtt.

Azokat a lecserélt gumikat, melyeket felni nélkül tárolunk, állva helyezzük el, és a nyári hónapok alatt többször is forgassuk meg, elkerülve ezzel ezek eldeformálódását.

Gumiink a legjobb kezekben a gumis műhelyekben vannak. Ha nincs, ahol tároljuk azokat, mindenképpen ide vigyük, mert itt csekély pénzért szakszerűen megőrzik majd a téli hónapokra.

Négyévszakos gumit használjak vagy csak kétévszakosat?

Ez a kérdés valószínűleg sokakban felmerült már. Mind a négyévszakos, mind a kétévszakos gumiknak megvannak a maguk előnyei és hátrányai. A lényeg az, hogy négyévszakos gumit kis- és kompaktautókra ajánlatosabb használni, valamint azokra, melyekkel inkább csak városi környezetben közlekedünk. A nagyobb autókra vagy azokra, melyekkel gyakran teszünk meg hosszabb utakat, illetve terepre is járunk velük, mindenképpel a kétévszakos gumicsere ajánlott.

Drága vagy olcsó gumi? Van különbség?

Autógumik terén nagy áringadozások vannak. Vannak drágább autógumik, és olcsóbb, kínai gyártmányok, de vajon megéri a drágára költeni, vajon valóban minőséget kapunk majd pénzünkért? A válasz egyértelműen igen, ugyanis a drágább gumik esetében sokkal kevesebb a lehetősége annak, hogy hirtelen meghibásodnak, vagy az út szélén hagynak, ezen felül pedig sokkal tartósabbak is, így amíg lecserélünk egy drágább, de minőségi gumit, addig egy olcsót legalább kétszer kell lecserélnünk, s így már árban is ugyanott vagyunk.

Az olcsóbb, kínai gumik esetében nagy a rizikófaktor. Összehasonlítva egy márkás abroncsot egy ilyennel, azt lehet elmondani, hogy az olcsóbb gumi féktávja nagyobb sebesség esetén akár 40 méterrel is hosszabb lehet a drágákénál, illetve esőben vizes utakon ez a fékút 70 százalékkal is nagyobb lehet, mint a drágább gumi esetében.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót