Süti beállítások

Jók-e az XL-es gumik?

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Többféle gumiabroncs létezik, vannak amelyek csak a kötelező tulajdonságokat hordozzák magukban, de vannak olyanok is, mint például az XL-es gumik, amelyek valamilyen extra tulajdonsággal bírnak. A gumikat érdemes ismerni, érdemes valamilyen szinten tisztában lenni a tulajdonságokkal, az autónk igényeivel, hiszen egy gumicsere alkalmával csak így tudunk jó abroncsot választani.

Az abroncsválasztás ugyanis nem csak abból áll, hogy elmegyünk a boltba, megmondjuk a méretet és az eladó ad egy gumit, hanem nagyon sok gumitípust fog ajánlani, és ha mi nem ismerjük a jelöléseket, illetve azt, hogy mit jelent például az erősített oldalfal vagy a növelt terhelhetőség, akkor bajban leszünk – és nincs mindig minden eladónak arra ideje, hogy sorba mindet elmagyarázza. Erre van az internet, hogy segítségével egyedül sajátíthassuk el az ismereteket a gumiabroncs tulajdonságok tananyagából. Mai cikkünkben az XL-es gumik kerültek a górcső alá.

Az alap gumi tulajdonságai

Még mielőtt rátérnénk azonban az Extra Load gumi fogalmának megmagyarázására, érdemes kissé körüljárnunk azt is, hogy milyen egy alap gumi. Természetesen ezt is sok oldalról lehet megközelíteni, elsőként itt van a méret például. A gumi jelöléseken láthatóak betűk és számok, ezek közül az elsők mindig a méretre és a teljesítményre utalnak. Ezeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen ha nem megfelelő abroncsot vásárolunk a felnihez, akkor tökre is mehet az, illetve nem lesz biztonságos és elég kényelmes a kocsi, és akár a fogyasztáson is megmutatkozhat a rossz választás.

A méreten túl itt van a sebesség index és a terhelési index, amelyek azt jelölik, hogy a teljesen felfújt guminál mekkora lesz a teherbírás (tehát mennyi súlyt bír el), és hogy mekkora az ideális maximális sebesség – ez mind a gumi kopását és a fogyasztást határozza meg, mert ezeket az értékeket túllépve jobban kopik a gumi, deformálódik is, és esetleg a jármű is többet fogyaszt. Ezek az alap értékek, de természetesen nem csak ezek határoznak meg egy gumit. A mintázat és az összetétel adják azt, hogy hogyan viselkedik bizonyos útviszonyok és időjárási körülmények között, tehát ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni – de ez talán már egy másik cikk témája lesz.

A terhelési index száma alapján már érzékelhető, hogy itt lépnek be a képbe az XL-es gumik is, amelyek valójában növelt terhelhetőséget jelentenek. Az XL-es gumik már egy egyéb, extra tulajdonságú kategóriába sorolhatóak. Ezekkel foglalkozunk most külön.

Ilyenek az XL-es gumik

Ahogyan már több helyen említettük a cikkben, az XL-es gumik növelt terhelhetőségű abroncsok, amely „definíció” rendben is van, de arra, hogy pontosan milyen is ez a gumi, és hogy gyakorlatban mit jelent a növelt terhelhetőség, nem éppen derül fény.

Az XL azt jelenti, hogy Extra Load, vagyis megnövelt terhelhetőségű, és ezeket a gumikat főleg a nagyobb önsúllyal bíró kocsikra szokták ajánlani, vagyis azok gyári típusa ez. Ha számokban szeretnénk megtudni, hogy ez mit jelent pontosan, akkor azt mondhatnánk, hogy van például egy 225/45 R17-es abroncs, ahol normál kiadásban 91 a terhelhetőség, tehát 615 kg/kerék, ennek az XL-es gumi típusa azonban már 94-es terhelhetőséget hoz, vagyis 670 kg-ot bír el. Ebből már jobban látható a különbség is, és egyértelműbb az is, hogy milyen kocsiknak van erre szüksége. Nyilvánvalóan ez az átlagostól nagyobb és nehezebb kocsikra készült, és a szakemberek azt is tartják, hogy gumicserekor is ezt kell választani.

Az XL-es gumik egyébként nehezebbek, ezeknek erősített az oldalfala, tehát nem éppen ajánlják ezt azokra a kocsikra, amelyeken eredetileg nem ez volt, de van lehetőség ilyenre cserélni. Mivel ez a gumi nagyobb és nehezebb is, így nagyobb lesz a apadása, ezáltal pedig erősebb a kopása, így nagyobb lesz az üzemanyag fogyasztás is. Természetesen ezek nagyon kis különbségek, de azért érdemes átgondolni. Azok, akik eleve ilyen abroncsot használnak, maradjanak is ennél.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót