Süti beállítások

Íme a világ legdrágább gumiabroncsai

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

A világpiacon bármilyen ipari szegmenset is vizsgálunk meg, a megfelelő verseny fenntartásának, illetve fenntarthatóságának érdekében biztosan azt tapasztaljuk majd, hogy az adott iparágra jellemző termékek vagy szolgáltatások között több kategóriát találunk majd, így a gagyi utánzatoktól kezdve az olcsó, a közép és prémium kategórián át a luxus szintet képviselő lépcsőfokig bezárólag. Ezeket a szinteket tökéletesen ráhúzhatjuk az abroncsiparra is, ahol mindenki ismeri a közép- és a prémium kategória fogalmait, de sokan azt hiszik – máris hozzátennénk: tévesen –, hogy utóbbi termeli ki a világ legdrágább abroncsait is, márpedig ez tévedés.

 

A legfelső szinten ugyanis általánosságban a méretesebb, vagy speciálisabb téli- és nyári gumikat találjuk, amelyeket például versenyekhez, vagy különleges feladatok ellátásához alkalmaznak. Ilyenek többek között például a F1-ben használatos abroncsok is, amelyek 1500 dolláros árukkal drágábbak, mint sokunk jelenlegi gépjárműve, de korántsem ezek adják az iparágban az abszolút felső szintet. Hogy akkor mégis melyeik a világ legdrágább gumiabroncsai? Lássuk fordított sorrendben:

5. Monster abroncsok

Európában is egyre népszerűbbek a tengerentúlon bajnoksággal és igazi rajongótáborral rendelkező Monster autók, avagy a közönséges személyautó karosszériához épített, hatalmas kerekekkel és motorokkal ellátott benzinfaló gépek versenye. Ezekhez az óriási gépjárművekhez természetesen hatalmas abroncsok is dukálnak, amelyeket egyelőre csak a Goodyear és a Firestone szolgáltat a versenyzők számára. Ezek a gumik 2,6 méter magasak és 1,7 méter szélesek, és 2500 dollárba kerülnek.

4. Ûrsikló abroncsok

Talán hihetetlen lehet, de nem az űrbe küldik a legdrágább abroncsokat, lévén bár az űrsiklóra is speciális abroncsokat szerelnek, ezek korántsem a legdrágábbak a világon. A kérdéses gumik különlegessége, hogy elképesztő terhelést bírnak ki, nitrogénnel töltik őket, és nem nagyobbak egy átlagos tehergumi abroncsnál. A gyártást egyedül a Michelin végzi, akik úgy tervezték meg az abroncsokat, hogy akár 420 kilométer/órás landolást is kibírhassanak. Áruk nem véletlenül 5500 dollár lett.

3. Bugatti Veyron abroncsok

Hogy mi lehet még ennél is drágább? Talán meglepő, de egy sportautóhoz készülnek a fentieknél drágább abroncsok, így a Michelin a Bugatti Veyron-hoz a gyártó kérésére megálmodott egy hihetetlen strapabírású és kopás-állóságú, erősen defekttűrő autógumit, ami a Michelin Pilot Sport PAX névre hallgat, és egy komplett szettért cserébe a gyártó nem kevesebb, mint 10 ezer dollárt, avagy több mint 2 millió forintot kér el. Ez pedig csak maga a gumi!

2. Dömper abroncsok

A dobogó második fokára egy igazi keményfiú állt fel, ezáltal a Caterpillar 797 óriásdömper gumiabroncsai sokkal drágábbak, mint az említett Bugatti Veyron abroncsai, ami nem véletlen, hiszen egy igazi nehéz gépről van szó, aminek óriási terhelést kell kibírnia. Erre is a Michelin kínált megoldást az 59/80R63 XDR abroncsaival, amelyek képesek akár 5,3 tonnát is elvinni biztonságosan, noha ezért egy komplett szett több mint 42 ezer dollárba kerül.

1. Markoló abroncsok

Mi sem természetesebb, minthogy a világ legdrágább gumiabroncsának járó címet szintén egy nehézgép kerekei kapják meg, mégpedig a LeTourneau L-2350 markoló abroncsai, amelyek elképesztő, négy méteres átmérővel rendelkeznek, és képesek elcipelni a világ legnagyobb földmozgató gépét. Nem véletlen, hogy ennek meg is kérik az árát, az ilyen gumiabroncsok ugyanis 63 ezer dollárba kerülnek.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót