Süti beállítások

Ilyen téli gumi szabályok vannak Európa távolabbi országaiban

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Nemcsak a környező országokban érdemes nagyon odafigyelni a téli gumihoz kapcsolódó szabályokra, hanem Európa más államaiban is, hiszen kis túlzással bármerre is járunk az öreg kontinensen, annyiféle szabályozás vár ránk ezen a téren.

Az alábbiakban összeszedtük, hogy a tőlünk nyugatra és északra elhelyezkedő államokban vajon milyen szabályozás vonatkozik a téli abroncsok használatára

Téligumi szabályok a nyugat-európai államokban

téligumi szabályok európaA nyugat-európai országok közül a téli gumi szabályok tekintetében minden kétséget kizáróan Németországot kell elsőként kiemelnünk a sorból, hiszen nagyon szigorúan veszik, és Ausztriához hasonlóan rekord magas büntetésekkel díjazzák azokat, akik nem használnak megfelelő abroncsokat.

A havas és jeges utakon így Németországban előírás a téli, de legalább a négyévszakos gumi mind a négy keréken, noha nagy általánosságban az országban sem kötelező ennek használata, akárcsak hazánkban. A KRESZ azonban úgy fogalmaz, hogy a gépjármű felszereltségének egyeznie kell az időjárási viszonyokkal, ami annyit jelent, hogy mindenkinek kötelessége olyan abroncsot szerelni a járművére, ami biztonságosan illeszkedik az időhöz.

Éppen ezért ajánlott inkább téli gumival felszerelni járművünket novembertől, hiszen amennyiben elindulunk az ország egyik végéből nyári abroncsokon, és a másik végében hatalmas hóviharba keveredünk, akkor súlyos büntetésre számíthatunk, ami baleset esetén tovább fokozódik.

A téli gumi szabályok tekintetében Európában Svájc talán a legszigorúbb, ahol nincs kompromisszum, kell a téli gumi, mert ha nincs, bírságra számíthatunk, baleset esetén pedig akár azonnali őrizetbe vétel is lehet a jutalmunk.

Olaszország ezzel ellentétben egy érdekes kivétel, hiszen itt csak az Aosta-völgyben kötelező a téli gumi – itt is csak október 15. és április 15. között –, a többi régióban azonban csak indokolt esetben, mint hazánkban. Hasonlóan vélekedik minderről Franciaország is! Itt kizárólag bizonyos időjárási viszonyok esetén, és csak egyes útszakaszokon kötelező a téli gumi, ellenben a hóláncnak minden esetben ott kell lennie az autóban.

Luxemburgban szintén nem kötelező a téli gumi, ellenben erősen ajánlott, hiszen komoly büntetésre számíthat, aki így okoz balesetet, ellenben érdekesség, hogy a vegyes gumikat, tehát részben nyári, részben téli felállást tiltják.

Csehország ezen a téren egészen szigorú, hiszen november 1-től április 30-ig kötelező a téli gumi minden személy- és 3,5 tonnát meghaladó teherautónak is legalább a hajtott tengelyen. Érdekesség, hogy ez a szabályozás csak a jelölt útszakaszokon érvényes, ha tehát nincs tábla a téli felszerelésre, akkor nyári gumikon sem büntethet meg minket a rendőr, de érdemes inkább készülni, hiszen sosem tudni, hogy mikor futunk bele egy ilyen szakaszba.

Sőt mi több, nézzük mindig a profilmélységet is, annak ugyanis legalább 6 milliméternek kell lennie, az alatt súlyos büntetésre számíthatunk. Csak emlékeztetőül: hazánkban ez 1,6 milliméter!

téligumi szabályok európa

Téligumi szabályok Észak-Európában

Az észak-európai országokban a kellemetlen időjárás miatt nagyon sok belföldi autós egész évben téli gumikon közlekedik, noha ez természetesen csak bizonyos régiókra érvényes, nagy általánosságban azonban biztonságunk érdekében így is érdemes felkészülni.

Ami bizonyos, hogy kötelező a téli gumi és a hólánc megléte is Svédországban, Norvégiában, valamint Izlandon, télen pedig a szöges téli gumi is engedélyezett, hiszen az útviszonyok ezt meglepően sokszor megkövetelik. Szintén kötelező legalább a téli gumi Finnországban, Lettországban, Észtországban és Litvániában, ahol december 1-je és március 1-je között előírás mindez.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót