Süti beállítások

Ilyen téli gumi szabályok vannak a szomszédos országokban

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Habár Magyarországon nem kötelező a téli gumi használata, és hiába volt ezzel kapcsolatban már a Parlament előtt is kezdeményezés, egyelőre úgy tűnik, hogy nem lesz jogszabályba iktatva az, hogy a téli utakon márpedig megfelelő abroncsokon is kell közlekedniük az autósoknak.

Az viszont, hogy hazánkban nincsen törvénnyel szabályozva, még nem jelenti azt, hogy Európa más országaiban is szabadon furikázhatunk nyári gumikon a téli időszakban. Sőt mi több, mindezért akár olyan súlyos büntetést is kaphatunk bizonyos régiókban, ami magasabb összeg lehet, mint amennyit az autónk ér.

Hogy milyen téli gumi szabályok vannak érvényben a szomszédos országokban? Ezt vettük sorra az alábbiakban!

Téli gumi szabályok nyugati és déli szomszédjainknál

téligumi szabályokAmennyiben a téli gumi szabályokat vesszük sorra a nyugati végeken, a legfontosabb Ausztriával kezdeni a sort, mert egyrészt a munka miatt oda járnak ki a legtöbben, harmadrészt pedig a büntetés akár az 5 ezer eurót, avagy a másfél millió forintot is meghaladhatja.

Ausztriában a legfontosabb szabály, hogy november 1-jétől egészen április 15-ig kötelező a téli gumi használata, ezáltal amennyiben a határon kitudódik, előfordulhat, hogy be sem engednek minket az országba megfelelő abroncs nélkül. Sőt mi több, erősen ajánlott, hogy hólánc is legyen az autóban, pláne abban az esetben, ha az Alpok havas-jeges lankáiban is autóznánk, hiszen ezeken a helyeken a hólánc használata minden esetben kötelező, sőt a rendőr is kérheti, hogy legalább az autóban legyen benn.

Az osztrákok a négyévszakos gumit is elfogadják téli guminak, de csak abban az esetben, ha az oldalfalon megtalálható az M+S jelölés. Ez a szabály személyautók esetében, de a 3,5 tonnát meghaladó járművekre is az vonatkozik, hogy a kijelölt időintervallumban legalább a hajtott tengelyen legyen hólánc.

A teherautó esetében érdekesség, hogy radiál gumiknál 5-, diagonál gumiknál 6 milliméter profilmélység alatt a hatóságok úgy tekintenek az abroncsokra, mintha az nem téli gumi lenne, hiszen ilyen kopottság mellett már nem tudják ellátni feladatukat.

Szlovéniában hasonló szabályok vannak életben, de ott november 15. és március 15. kötelező a téli gumi használata, sőt amennyiben 5 centimétert meghaladó a hóréteg, akkor a hólánc megléte is elengedhetetlen.

Ezt felszerelni csak akkor kell, ha hó van az úton, vagy a magas hegyekben járunk, de legyen az autóban, mert büntethetnek érte. Hasonló a helyzet Horvátországban is, ahol jeges úton vagy öt centimétert meghaladó hó esetén kötelező hóláncnak lenni az autóban.

A horvátok esetén fontos, hogy nem csak a hagyományos téli gumit, hanem a négyévszakos abroncsot is elfogadják, sőt azt is, ha csak a két hajtott tengelyre szerelünk téli gumikat.

Téli gumi szabályok északi és keleti szomszédjainknál

téligumi szabályokÉrdekesek a téli gumi szabályok északi szomszédunknál, avagy Szlovákiánál is. Míg Ukrajnában például majdnem mindegy, hogy mivel lépjük át a határt, addig a szlovákoknál nagyon fontos, hogy összefüggő hó vagy jég esetén kötelező csak a téli gumi.

Ez azt jelenti, hogy ha odakint hétágra süt a Nap decemberben, és mi nyári gumival ruccanunk át Szlovákiába, a rendőr nem büntethet meg ezért. Románia ennél azonban kicsivel szigorúbban kezeli a téli gumik kérdését! Az ország 2011-ben szigorított ezen a téren, így november 1. és március 31. között csak és kizárólag téli gumival lehet közlekedni a román utakon.

Ezért a hatóságok büntetnek is, de magasabb összegekre számíthatnak azok, akikről bebizonyosodik, hogy azért okozott balesetet vagy akadályozta a forgalmat, mert nem volt téli gumija, sőt ilyenkor még a biztosító is megvonhatja a kárigényét.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót