Süti beállítások

Ilyen a defekttűrő gumi

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

A defekttűrő gumi egyre több helyen előfordul, egyre több reklámban találkozunk vele, főleg akkor, amikor a gumicserék ideje előtt állunk. A tapasztalat azt mutatja, hogy egyre többen is érdeklődnek a defekttűrő gumik iránt, ám ezek az emberek is csak nagyon keveset tudnak arról, hogy valójában mit is takar ez az elnevezés, vagyis ez a jelző. Ennek oka, hogy már a név is egyfajta biztonságot sugároz, így logikus, hogy az embereket érdekli, hogy vajon mi áll ez a megnevezés mögött. Cikkünkben megpróbáljuk összefoglalni a defekttűrő gumi jellemzőit.

A defekttűrő gumi jelentése

Elsősorban arra kell kitérnünk, hogy pontosan milyen gumiról is van szó, hiszen az soha nem elég, hogy biztonságos ilyet választani. A defekttűrő gumi lényege, hogy hirtelen nyomásvesztés esetén is képes a gumi valamilyen módon megtartani a gépkocsit, tehát például egy defekt esetén a kilyukadt gumi nem megy rögtön össze, ami azt is jelenti, hogy nem válik kezelhetetlenné a kocsi, illetve nem esik meg az sem, hogy a felniről lefut a gumi.

Kétféle defekttűrő gumiról beszélhetünk – ezt nagyon kevés helyen említik meg. A kétféle gumi felépítésben különbözik egymástól. Az egyik gumi a Self-supporting, vagyis az öntámogató gumi, ami lényege, hogy sokkal vastagabb a gumi oldalfala és a gumi rétege, mint amilyen a hagyományos, mondhatnánk extráktól mentes gumiké, így lesz képes nagyobb sújt is megtartani a már említett nyomásvesztés idején. A másik típusnál ugyanúgy erősített az oldalfal, csak ennél van még egy plusz fémgyűrű is, ami masszívabbá teszi a gumi belső részét, logikusan pedig ez fogja segíteni a defekt esetén az autó megtartását. 

A defekttűrő gumi előnyei

defekttűrő gumiAhogyan már említettük, a defekttűrő gumi neve is azt sugallja, hogy komoly biztonságot képes nyújtani a gumi. Az emberek általában nincsenek egyébként felkészülve egy defektre, nem tudják, hogy hogyan reagáljanak, nem tudják, hogy hogyan állítsák meg a kocsit és ez főleg a nagy sebesség mellett veszélyes.

Főleg az autópályás utakra ajánlott a defekttűrő gumi, mert ott tényleg akár életeket is menthet, hiszen arról van szó, hogy amikor bekövetkezik a defekt, vagyis a hirtelen nyomásvesztés, akkor egy normál gumi teljesen leereszt, ami kezelhetetlenné teszi az autót, a defekttűrő azonban engedélyezi a lassítást, illetve azt is, hogy akár 80-100 km-t még vezessünk egy lassabb (maximum 80 km/h) tempóban. A biztonság mellett ezt is meg kell említeni, hiszen óriási előny, hogy nem kell várni az autómentőre, hanem mi magunk elvihetjük egy szervizbe a kocsit, ahol gumit tudnak cserélni. Persze nem olcsó mulatság a gumicsere, főleg a defekttűrő esetében nem, de talán a biztonság miatt megéri.

Defekttűrő gumit egyébként a prémium márkás autókra ajánlanak, illetve azt is előjelzik, hogy amelyik autón gyári szerelésben ilyen van, arra a csere alkalmával is érdemes ilyet szereltetni. Nagyon fontos megemlíteni, hogy kis veszélye is van azért a defekttűrő gumi típusnak, méghozzá akkor, ha nem érzékeljük a defektet. Ezért érdemes olyan kocsikra szereltetni ezt, amelyek nyomásérzékelő berendezéssel fel vannak szerelve, hiszen azok jelzik ezt a vezető felé, tehát tökéletes lehet a biztonság.

A defekttűrő gumi mindenképpen jó választásnak számít, hiszen tényleg komoly biztonságot tud nyújtani, de azt is figyelembe kell azonban venni, hogy ezek a gumik több esetben kényelmetlenebbé teszik az utazást, hiszen sokkal merevebbek, mint a normál gumik, másrészt tényleg csak akkor érdemes ezt választani, ha van nyomásellenőrző a kocsiban. Akinek a biztonság számít, és megengedheti magának a defekttűrő gumi típust, az válassza ezt.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót