Süti beállítások

Hasznos tippek autózáshoz kánikulában

2022/12/12
Gumiabroncs hírek
A már most kezdődő kánikula rendkívül megviseli a szervezetet, a helyzet pedig csak fokozódik, ha a volán mögött kell helyt állnunk a forróságban. Ha nem figyel oda aprónak tűnő, ám annál lényegesebb dolgokra, azon a közlekedés biztonsága is múlhat. A hőségben fokozott stressz éri a szervezetet, elég csak az agresszív sofőrökre gondolni. Összegyűjtöttünk néhány fontos tanácsot, melyeket mindenképpen érdemes megfogadni azoknak az autósoknak, akik a forróságban is az utakra gurulnak.

Klíma

Ha lehetősége van rá, használja a klímát! A hőmérséklet növekedésével egyidejűleg a koncentrálóképesség csökken, a reakcióidő nő, ami vezetéskor akár balesetveszélyes helyzetet is teremthet. A statisztikák azt mutatják, hogy 37 fokos hőmérséklet esetében 33 százalékkal emelkedik a balesetek száma.

Állatok, gyermekek

Bár rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy kisgyermeket, vagy háziállatot még percekre se hagyjon az autóba zárva, de a probléma sajnos mindig aktuális. Árnyékos parkolóhely esetében se tegye ezt meg, hiszen ezzel életveszélybe is sodorhatja szeretteit. A pillanatnyi eszméletvesztés csak a kezdet lehet, de összeomolhat a keringési rendszer, ami végül halálhoz vezet.

Autófólia

Bár jelentős hőcsökkenést nem érhet el vele, de a semminél mégis jobb, ha a parkoló autó ablakaira autófóliát helyez. A gépjármű melegedése nem szüntethető meg vele parkoláskor, de némileg csökkenthető az.

Szellőztessen!

Már induláskor sem javasolt felforrósodott autóval közlekedni, hiszen pillanatok alatt romolhat komfortérzete. Szánjon néhány percet tehát a szellőztetésre. Menet közben rövid ideig hasznos lehet a huzat, de hosszabb időn keresztül ez nem bizonyul jó választásnak a hőkiegyenlítésre. Nem csak a stresszt fokozó zajterhelés miatt nem ajánlott a huzat, hanem a megfázás és fülgyulladás kialakulásánál fogva sem.

Pihenés

Hosszú távú vezetés alkalmával ne feledkezzen meg a pihenésről. Igyon valamit, szálljon ki a gépjárműből, hiszen a hőség egyébként is nagyon megterheli a szervezetet!

Tankoljon kevesebbet!

Kevesen tudják, pedig nagyon hasznos információ, hogy a magas hőmérséklet az üzemanyag térfogatnövekedésével jár együtt. Ezért semmiképpen ne töltse teljesen tele a tankot, ezzel akár a szivárgás és a begyulladás veszélyét is kockáztathatja.

Folyadékfogyasztás

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megfelelő hidratáltság. Erre egyébként is célszerű ügyelni, de a hőségben nélkülözhetetlen az akár napi 4 liter víz is. 20 testsúly kilogrammonként szoktak javasolni egy litert, de ez a normál mennyiség a forróságban akár több is lehet. A koffeintartalmú italok helyett válassza az ásványvizet, a cukrozatlan gyümölcsleveket, és az alkoholt nem csak vezetés kapcsán, hanem egyébként is hagyja el, hiszen szervezetét kiszárítja, ami még az esti tivornya után a másnapi vezetés alkalmával is jelentősen csökkentheti a koncentrálóképességet.  

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11595/autovezetes-hosegben

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót