Süti beállítások

Használt autó vásárlása esetén a gumiabroncsok ellenőrzését se felejtse el!

2022/12/12
Gumiabroncs hírek
Ma már korántsem elég (igaz, régen sem volt az) megrugdosni a gumikat használt autó vásárláskor, a dörzsölt vásárló alaposan meggyőződik a gumik állapotáról is, hiszen egy teljes garnitúra lecserélése például egy éven belül nem kis összeg, főleg ha nem is kalkulált ezzel valaki. Meg kell tekinteni a kopás szintjét, és hogy nem sérültek e a abroncsok. Sose felejtsük el azt, hogy a négy gumi az egyetlen kapcsolata az autónak a talajjal, ami azt jelenti, hogy a biztonság szempontjából alapvető szerepük van.

Egy használt autónál még abban sem lehetünk biztosak, hogy a helyes méretű és típusú abroncsokat szerelték fel az autóra. Egy kis tudatossággal sok pénzt lehet megtakarítani, és el lehet kerülni a kellemetlen meglepetéseket.

Amennyiben használt autó vásárláskor észreveszi, hogy a járművön leharcolt, kopott abroncsok vannak, akkor jól kihasználható alkupozícióba kerül az eladóval szemben, és akár komoly összeget is lealkudhat az autó árából. Az is hasznos lehet, ha ismeri a különböző gumimárkák minőségi jellemzőit, mivel lehet az is, hogy a gépkocsin új gumik vannak, de olyanok, amelyeket egy szakértő például jó szívvel használatra sem ajánlana.

Minden használt gumiabroncsot a használat előtt célszerű alaposan megvizsgálni a biztonság szempontjából. Ezt célszerű szakemberre bízni, mivel itt lényegében az autóban utazók életének biztonságáról van szó, nem lehet ezt a feladatot egy hozzá nem értőre rábízni. Amennyiben a szakértő biztonságosnak ítélte meg az abroncsokat, visszaszerelhetjük az autóra, és használatba vehetjük. És ha nem biztonságos a gumi, válasszunk olyat, melyet  egy megbízható márka gyárt, és tesztek sorozatán bizonyította rátermettségét.

Fordítsunk figyelmet a gumiabroncsok legismertebb hibáira. Ezek ismerete nem kíván túl sokat senkitől mindössze azt kell tudnunk, hogy mikor számít egy gumiabroncs kopottnak, a gumiabroncsokon lévő futófelületnek le kell tudnia vezetni a vizet, a profilmélység 1,6 milliméternél nagyobbnak kell lennie, ezt kis kitüremkedések jelzik a profilban. De ez csak a nyári abroncsokra érvényes, téli gumikon legalább 3 – 4 milliméteres profilmélység szükséges a biztonságos közlekedéshez. Ha ezzel tisztában van, már biztos nem vesz zsákbamacskát. Azt is célszerű megnézni, hogy a kopás egyenletes e, vagy pedig bizonyos részeken nagyobb kopás vehető e részre, ha ilyet lát, az már a futó hibáira is utalhat, de az is lehet, hogy alacsony guminyomással használták az autót. Arra is figyeljünk, hogy azonos mintázatú abroncsok vannak e egy azonos tengelyen, vagy pedig a kopás közel ugyanolyan e, ha az egyik oldali gumi jobban kopott, akkor az autó nem használható biztonságosan. Mindenképpen nézzünk utána a pótkeréknek is, milyen állapotban van, helyes e a guminyomása, és egyáltalán méretében megfelelő e az esetleges felszereléshez.

Soha ne használja úgy a gépjárművet, ha nem bízik meg teljes mértékben a rajta lévő gumiabroncsokban. Ha a legkisebb kétségek is felmerülnek a gumikkal kapcsolatban, inkább fontoljuk meg új gumik vásárlását.

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót