Süti beállítások

Gumiabroncs összetétel

2022/12/12
Gumiabroncs hírek

Mindegyik egy-egy speciális feladatot lát el,
és ezek együttesen alkotják a gumiabroncs szerkezetét. Például, a radiál gumiabroncsának csak alig több mint egy harmada áll gumiból (tömeg szerint) - és a gumitartalomnak kb. 70%-a kőolajból nyert szintetikus gumi polimer. Kívülről természetesen a gumit látjuk, amely a futófelületet és az oldalfalakat alkotja, anyagába azonban más vegyi anyagokat is kevernek.

Belülről a gumiabroncs szilárdsága
vázas szerkezetből épül fel, amelyet szövet-textilbetétek - gumírozott kordszövet rétegek - alkotnak és attól függően, hogy a gumiabroncs diagonális vagy radiális szerkezetű, körbefutó szövet- vagy acélbetéteket is tartalmaz. A gumiabroncs merev vázát a - nagy szakítószilárdságú, gumibevonatú acélszálakból álló - peremek adják, amelyek használat közben a gumiabroncsot biztonsággal a tárcsához szorítják.

A gumiabroncsot vegyi összetevői
ellenállóvá teszik az elhasználódással, a hővel és az elöregedéssel szemben. A gumihoz kevert összetevők és vegyi anyagok típusa és mennyisége attól függ, hogy a gumiabroncs melyik részén használjuk ezeket.

A gumiabroncs két alapvető részből áll
a futófelületnek - amely az úttal közvetlenül érintkezik - kell biztosítania a megfelelő tapadást, miközben ellenállónak kell lennie a kopással szemben. A másik alkotóelem a karkasz, vagyis a gumiabroncs oldalfala, amely a gumiabroncs szilárdságát és rugalmasságát biztosítja.

Gumiabroncs - Szerkezet - A gumiabroncs karkasz konstrukció fajtája. A radiál építésű gumiabroncsokat "radial" vagy "R" jelöléssel látják el. Ez a leginkább elterjedt gumiabroncsfajta.

Légzáró réteg - A gumiabroncs légtartását biztosítja

Öv - Radiál gumiabroncs esetében a karkaszvázon elhelyezkedő övbetétekről van szó, amelyek a futófelület stabilitását biztosítják.

Karkasz - A gumiabroncs teherhordó váza. Az övbetétetekkel és a perem közötti vázrésszel együtt.

Futófelület - Mintával ellátott felület, amely biztosítja a gumiabroncs optimális kapcsolatát az útfelülettel.

Mintaelem/mintaárok - Mintaelemek a futó gumiban (mintaárok: negatív mintarész, mintaelem: pozitív mintarész).

Oldalfal - A gumiabroncs oldalsó része

Peremhuzal-karika - A gumiba ágyazott tekercselt acélhuzal-karika. Ez biztosítja a gumiabroncs feszes illeszkedését a kerékpánton.

Tubeless (TL) - Tömlő nélküli gumiabroncs beépített légzáró réteggel.

Tube Type (TT) - Csak belső tömlővel használható gumiabroncs.

TWI; Tread Wear Indicator - Futófelületi kopásjelző, a hatóságilag megengedett minimális 1,6 mm-es mintázatmélységet mutatja.

Szelep - A kerékpántra rögzítve (tömlő nélküli) vagy a tömlőbe vulkanizálva, a gumiabroncs levegővel való felfújását vagy a levegőnyomás ellenőrzését teszi lehetővé.

Szelepvédő sapka - Védi a szelep szerkezetét a szennyeződéstől és nedvességtől. A szelep tömítése érdekében elengedhetetlen. /forrás - autogumi/

Iratkozz fel hírlevelünkre
newsletter_icon
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az akcióinkról és újdonságainkról!
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót